Herní věštby PSGameru pro rok 2022 | Témata

Herní věštby PSGameru pro rok 2022

  • 1. 1. 2022, 14:53
  • Jaroslav Pazdera

Stejně jako vloni si zkusíme trochu zatipovat, co nám ten přicházející rok přinese.

Rok se s rokem sešel a máme tu opět posun o číslovku nahoru. Rok 2022 je před námi a můžeme jen doufat, že bude především co se týká zdravotní situace lepší než ty dva předchozí. Ono se to nezdá, ale všechno souvisí se vším a aktuální situace ovlivňuje nejen naše životy, ale také hry a jejich vývoj. Už pro rok 2021 jsme se rozhodli si trochu zavěštit, co nového se stane a jak se můžete podívat v našem rekapitulačním článku, moc jsme se netrefili. I tak jsme se ale rozhodli, že si tipneme i pro ten nově načatý rok a zkusíme si odhadnout některé události, které by se mohly objevit. Tipy jsme psali nezávisle na sobě, takže se často shodujeme v tématu, ale někdy zcela rozcházíme v předpovědi.

»»» Jaroslav Pazdera

» Prvně se pojďme podívat na ryze PlayStation tipy:

Zdroj: oficiální web distributora

⦿ PS VR bude velká věc

V roce 2022 se minimálně dozvíme podrobnosti a budeme moci shlédnout celé zařízení v akci. Pokud by naše sny byly ještě bujnější, nové VR, které bude podporovat přímo PlayStation 5, by mohlo na podzim rovnou vyjít. Cena bude ale trochu vyšší vzhledem k modernějšímu hardwaru. S dostupností to ale bude dost podobné jako s konzolí samotnou.

⦿ Sony oznámí konkurenci Xbox Game Passu

Nebude to trvat dlouho a Sony nás informuje o nové službě, která spojí jak existující PS Plus, tak PS Now (které u nás nefunguje) a možná i další služby. Služba nabídne několik úrovní předplatného a u nás bude klasicky ořezána o filmy a některé další prvky. Během roku bude vše spuštěno.

⦿ PS5 stále bude chybět přímo na pultech

Bohužel dodávky komponent, výpadky v dopravě a stále velký zájem zákazníků způsobí, že konzole stále nebudou běžně v nabídce obchodů s elektronikou. Zkrátka ještě během tohoto roku si nebudete moci zajít do ElectroWorldu a konzoli si prostě vzít domů. Předobjednávky ale budou postupně uspokojovány.

⦿ Sony začne prodávat barevné variace

Tohle ostatně už oficiálně víme. Sony připravuje prodej barevných krytů a nových barev ovladačů. Během roku se dostanou i k nám a Sony během roku představí i další, tematicky zaměřené například podle her.

⦿ Dorazí Discord

Sony konečně implementuje Discord a díky tomu se bude moci komunikovat s kamarády i u her, které jsou cross-platform. Například Battlefield 2042 totiž neobsahuje interní hlasovou komunikaci, a tak je to dost problematické. Discord to definitivně vyřeší a pokud bude dobře implementován, nabídne mnohem více.

» Herní odhady:

Zdroj: oficiální web distributora

⦿ Cyberpunk 2077 jako fénix

Cyberpunk 2077 se dočká PlayStation 5 verze a ta nebude vůbec špatná. Řada lidí si hru zahraje znovu a potěší je i některá nová DLC. Konečně se bude jednat o hru, kterou jsme čekali. Jeden drobný zádrhel tu ale bude. PS5 verze bude mít ještě zpoždění a vyjde až po prázdninách.

⦿ Pecka Elden Ring

Elden Ring dorazí v únoru a bude to velká pecka. Prodeje i recenze budou sahat k výšinám.

⦿ Slabé Hogwarts Legacy

Hogwarts Legacy, neboli herní Harry Potter bude hodně ambiciozní, ale moc se nepovede. Recenze budou lehce nadprůměrné a bude to dost možná zklamání.

⦿ Slušný film Uncharted

Film Uncharted sice nebude absolutní pecka, ale bude to konečně po dlouhé době dobrý herní film. Současně se dočkáme oznámení nové hry ze stejné série, ale hlavním hrdinou už nebude Nathan, ten by mohl převzít roli mentora.

⦿ Tajemné GTA VI

O GTA 6 už se teď mluví jako o velkém problému. Vývoj byl údajně pozastaven a začal odznova plus spousta dalších spekulací. Podle nás se ale v roce 2022 o GTA moc nedozvíme a Rockstar bude dál velmi dobře vydělávat na GTA Online. Doufejme, že aspoň v nějaké slušné kvalitě dorazí PS5 verze GTA V.

» Ostatní:

Zdroj: oficiální web distributora

⦿ Zbytečné NFT

Snaha implementovat NFT (Non-fungible token – transparentní doklad o vlastnictví nějaké digitální položky) do spousty her. Studia budou doufat, že přes to vydělají spoustu dalších peněz nad rámec mikrotransakcí. Z počátku to tak bude a studia se zahojí, ale později hráči zjistí, že mají zcela bezcenné tokeny, které jsou naprosto k ničemu a ukáže se, že celé NFT je absolutní bublina.

⦿ Opětovné odklady her

Stejně jako rok 2021 i ten letošní bude ve znamení spousty odkladů. Důvodem bude samozřejmě pandemie Covid i když v řadě případů toho studia jen využijí pro získání dalšího času. Odklady nových her ale budou dobrou půdou pro různé remastery, remaky a další obnovené premiéry. Mohli bychom se tak dočkat hodně zajímavých herních návratů (ale snad nebudou ve stylu GTA The Trilogy, ale spíše jako Alan Wake).

⦿ Soumrak herních výstav

E3 – herní výstava E3 bude jen stínem své dřívější slávy a byť se pokusí i o fyzickou akci (tedy nejen online), nebude to nic moc. Oproti tomu toho využijí online akce jako The Game Awards, která už koncem roku 2021 byla skvělá, obří a plná novinek.

⦿ Disney+

Disney+ je sice filmová služba, ale jako aplikace dorazí také na PlayStation společně s podporou v našich končinách. To se konečně stane někdy v první polovině roku (i když už to mělo být vloni). Druhou službou bude HBO Max, které nahradí HBO GO.

»»» Jan Válek

⦿ PS VR

Velké věci v roce 2022 očekávám ohledně nové verze PlayStation VR. Dozvíme se plno detailů a zajímavých informací i titulů, nicméně do prodeje se v letošním roce nakonec nedostane. Sony si však přichystá nějaký opravdu hodně luxusní a lákavý titul, který bude vypadat skvěle a stane se hlavním lákadlem nové platformy virtuální reality.

⦿ Nová PS Plus služba

Sony kompletně překopá předplatné PS Plus, o čemž se ostatně už i nedávno veřejně spekulovalo. Nicméně celá služba funguje v nezměněné formě už dlouhé roky a Sony zaostává za Game Passem od Microsoftu. Očekávám, že Sony sloučí PS Plus a PS Now (v tuzemsku stále nepodporované) do nové služby a namísto ve spekulacích zveřejněných tří levelů předplatného bude mít pouze dvě – běžné a prémiové členství, nicméně v obou případech bude nabízet širší knihovnu her přímo ke stažení, nikoli pouze online streamování jako u PS Now. Osobně navíc tipuji, že by se v nějaké formě předplatné mohlo dostat i na počítače.

Zdroj: oficiální web distributora

⦿ Remake a remastery

Herní vývojáři a vydavatelé budou v roce 2022 stále ve velké míře využívat legendárních her z historie. Budou tak stále ve velkém vznikat remaky a remastery. Dlouhotrvající korovanirová krize se totiž podepíše především do tvůrčí části vývoje her a moc originálně zpracovaných nových značek neočekávám. Na zpožďování her jsem zvyklí od nepaměti, ale letošní rok v tom bude ještě horší – právě kvůli covid pandemii.

⦿ Sony a dohody

Sony uzavře partnerství a spolupráci s některým velkým a známým herním vydavatelstvím, bude totiž muset reagovat na spojení Xboxu s Bethesdou, k němuž došlo v roce 2021. Právě exkluzivní tituly byly dlouhodobě doménou PlayStation a rozhodně si nenechají toto prvenství jen tak vzít.

⦿ Prodej PS5

Stále si nemyslím, že by v roce 2022 bylo PlayStation 5 běžně vidět a k mání na pultech obchodů, tento deficit a rozdíl mezi výrobou a poptávkou se ani v tomto roce nevyrovná. Na druhou stranu dostupnost už se zlepší a čekací lhůty nebudou zdaleka tak dlouhé. Tudíž kdo bude chtít tuto generaci, už ji relativně rychle sežene. Zvýší se zároveň tlak ze strany Sony k upgradu z PS4, zatímco dříve oznámené nové hry se dostanou stále i na minulou generaci, ty nově oznamované už budou postupně jen pro PlayStation 5.

Zdroj: oficiální web distributora

⦿ Gran Turismo 7

Gran Turismo 7, na které se coby velký fanoušek závodních her opravdu těším, bude ještě jednou odložené a nakonec vyjde až začátkem léta. Naštěstí se vše podaří, půjde o nejlepší závodní hru roku, která zároveň bude s námi žít dlouhé roky během celé životnosti současné generace konzolí.

⦿ Uncharted

Novinek a zajímavých překvapení se dočkáme u série Uncharted společně s vydáním filmu. Podobně Last of Us vyjde první díl v nové předělávce u příležitosti uvedení stejnojmenného seriálu. Naopak pro mě hodně očekávaný Spider-Man 2 bohužel nevyjde a dočkáme se ho až v roce 2023.

Tak tohle jsou naše tipy pro rok 2022 a za rok si zase povíme, jak moc jsme se mýlili, nebo dokonce trefili. Pokud máte vy nějaké odhady, klidně se s námi o ně podělte v komentářích.

Přihlaste se
Komentovat, lajkovat příspěvky a další mohou pouze přihlášení uživatelé.
Pro běžné fungování našeho webu a analýzu Vaší návštěvnosti potřebujeme využívat několik externích služeb (především Google Analytics) a od Vás potřebujeme potvrdit, zda souhlasíte s jejich využitím. Váš případný souhlas můžete kdykoliv odvolat.