Predikce a očekávání na rok 2021 - vyhodnocení | Témata

Predikce a očekávání na rok 2021 - vyhodnocení

  • 31. 12. 2021, 08:00
  • Jaroslav Pazdera

Podívali jsme se na to, jak se nám povedlo odhadnout vývoj v herním průmyslu v končícím roce.

Rok se s rokem sešel a máme tu konec roku 2021. Vzhledem k tomu, že během posledních pár dní už se toho (snad) moc nestane, můžeme si vyhodnotit, jak jsme se spletli nebo strefili v našich předpovědích pro letošní rok.

Původní text z 1.1.2021

Žádné z uvedených informací nejsou oficiálně potvrzené nebo známé, a tak je berte spíše jako naše odhady a věštění z křišťálové koule. Bude však zajímavé se po roce podívat, jestli jsme se v něčem trefili a jak budou naše tipy blízko realitě. A rovnou si dopředu řekněme, že naše odhady nebyly moc úspěšné.

Jan Válek

Prodeje PlayStation 5 budou v průběhu celého roku větší, než bude Sony stíhat vyrábět. Ve finále se tak celý rok nedočkáme toho, že by obě verze konzole byly běžně skladem k okamžitému zakoupení v obchodech. Na druhou stranu Sony představí a také začne prodávat oficiální barevné boční strany PS5.

  • tak tohle Honza strefil naprosto přesně. Konzole stále nejsou v obchodě volně v prodeji a bočnice Sony představila nedávno. Prodej sice začně až po novém roce, ale to už je jen detail.

Ohledně série Grand Theft Auto se nedočkáme žádného velkého oznámení. GTA V vyjde ve slíbené PS5 verzi, přičemž půjde o totožnou hru s vylepšenou grafikou. Přesto s ní bude Take Two slavit opět velký úspěch a budou pokračovat stále rekordní prodeje této hry. Na druhou stranu Rockstar nám představí novou next-gen hru, byť nepůjde o sérii GTA ani Red Dead Redemption. Bude to nová značka nebo pokračování L.A. Noire.

  • chyba lávky. PS5 verze Grand Theft Auto je stále v nedohlednu a nedočkali jsme se ani oznámení GTA 6, o kterém se spekuluje, že by mohlo dorazit klidně až v roce 2025 a navíc se mluví o tom, že ve studiu to nejde, jak by mělo a GTA 6 možná bude velkým sklamáním. Bohužel nebylo oznámeno ani pokračování L.A. Noire.

Digitální prodeje budou stále na vzestupu, kvůli čemuž budou trpět klasičtí prodejci ještě více než letos. Minimálně jeden zaběhnutý prodejce krabicových verzí her, který funguje roky, ukončí svoji činnost.

  • Digitální prodeje sice stále rostou, ale žádný prodejce za to zatím (naštěstí) nezaplatil koncem. Možná ten rok ale bude ten příští.

I přes počáteční problémy spojené s vydáním Cyberpunk 2077 bude hra během celého roku 2021 velmi úspěšná. Chystaná verze pro PlayStation 5 bude mít zpoždění a vyjde až ke konci roku – přesně rok po vydání PS4 verze. Tentokrát již vše proběhne hladce a PS5 verze nebude trpět problémy a chybami.

  • Cyberpunk je skutečně slušně úspěšný i když CD Projekt se nechal slyšet, že čekal ještě lepší čísla. Slibovaná PS5 verze nevyšla, stejně jako příběhová DLC a můžeme je čekat až v příštím roce. Multiplayer pro jistotu nevyjde vůbec.

Moje oblíbené studio Sucker Punch nám představí novou hru, která bude plánovaná na rok 2022. Nicméně v roce 2021 vydají remaster původního Infamous na PlayStation 5. Nového oznámení, ale také až s pozdějším termínem vydání, se dočkáme i od studia Naughty Dog.

  • Sucker Punch měli úspěšný rok s vydáním skvělého Ghost of Tsushima a prozatím nic dalšího neoznámili. Zřejmě pracují na druhém díle, případně předělávce inFamous, ale jistě nevíme nic. Stejně tak Naughty Dog nic dalšího nepředstavilo a jen pracují na multiplayerovém modu pro The Last of Us 2.

České studio Hangar 13 nám představí čtvrtý díl Mafie, který také stihne vyjít na podzim letošního roku. Bude zasazený do období osmdesátých let a více se přiblíží otevřeností i rozmanitostí herní náplně sérii Grand Theft Auto.

  • Opět pouze zbožné přání. Žádné oznámení ani nečekané vydání se nekonalo.

Pokud to tedy shrneme, přesná trefa pouze v jediném bodě.

Jaroslav Pazdera

Cyberpunk 2077 dostane během roku několik DLC, které usmíří část fanoušků a multiplayerový mód vyjde už řádně otestovaný, protože autoři se budou bát stejného fiaska, jako s vydáním hry samotné. Během roku také dojde k odladění hry a do prázdnin vyjde PS5 verze, která celou hru pozvedne o level výše. Hra bude nakonec slušným úspěchem a na počáteční problémy se zapomene. Akcie CD Projektu se dostanou výše, než byly, takže kdo nakoupil, neprodělá.

  • Tak tohle bylo spíše zbožné přání. Nevyšla ani PS5 verze, ani řada DLC a multiplayer byl zrušen úplně. Na vydání verze pro nové konzole si budeme muset počkat až do příštího roku a jak to dopadne teď těžko hádat.

I když Sony bude dělat, co může, tak až do poloviny roku bude nedostatek PlayStation 5. Standardně v obchodě si ji budete moci koupit až na podzim, kdy budou dodávky stabilizovány.

  • Sony stále dělá, co může, ale konzoli v obchodě stále nekoupíte. Může za to nedostatek dílů i problémy s logistikou kvůli světové pandemii. Spousta hráčů už konzoli doma má, ale není to rozhodně běžná věc v regálech prodejců.

Herní akce budou pokračovat převážně online, jednak kvůli nekončící pandemii a druhak kvůli tomu, že se to řadě společností osvědčilo, akce měly větší sledovanost a vyšlo to levněji. Pro nás, fanoušky, je to ve finále asi dobře.

  • Tady se asi nešlo netrefit, protože kvůli stále zuřící pandemii asi nebylo ani na výběr. Nicméně třeba nedávná The Game Awards byla akce první třídy a rozhodně bude pokračovat dál.

Hideo Kojima, tvůrce Metal Gear Solid nebo Death Stranding, oznámí v prvním pololetí nový titul a dozvíme se základní informace. V roce 2021 ale nevyjde.

  • Bohužel nic nového jsme se nedozvěděli a vyšla pouze "režisérská edice" Death Stranding. Podle rozhovoru z léta chce ale v herním průmyslu udělat pořádný průvan. Zatím jsou to ale jen sliby.

Rockstar ohlásí GTA 6, které bude už v pokročilé fázi vývoje, nicméně vyjde až v roce 2022, rok 2021 bude rokem GTA V pro PS5.

  • Jak už jsem psal u Honzy, GTA 6 nebylo ani oznámeno a ani se o něm nic neví, vyjma spekulací ohledně problémů při vývoji a možném vydání až za tři roky.

PlayStation 5 dostane spoustu vynikajících exkluzivních titulů o kterých zatím ani nevíme.

  • Tohle byl trochu obecný odhad, který se snad ani nedal splést. Množství her, které konzole PS5 v letošním roce dostala je úctyhodné a rozhodně je co hrát. Věšinou se ale nejednalo o překvapivé tituly, i když i ty by se našly - třeba Alan Wake Remastered.

Pokud to tedy vezmeme kolem a kolem, tak naše odhady se moc nepovedly a je vidět, jak byl herní trh ve skoro proběhlém roce 2021 hodně zvláštní a co všechno se dělo.

Přihlaste se
Komentovat, lajkovat příspěvky a další mohou pouze přihlášení uživatelé.
Pro běžné fungování našeho webu a analýzu Vaší návštěvnosti potřebujeme využívat několik externích služeb (především Google Analytics) a od Vás potřebujeme potvrdit, zda souhlasíte s jejich využitím. Váš případný souhlas můžete kdykoliv odvolat.