SteelSeries Arctis 7P - 3D zvuk na PS5 | Recenze

SteelSeries Arctis 7P - 3D zvuk na PS5

  • 23. 12. 2020, 10:00
  • Jaroslav Pazdera

Dostala se nám do ruky velmi zajímavá sluchátka, která podporují i 3D zvuk na PS5. Tak jsme se na ně zevrubně podívali.

PlayStation 5 se chlubí mnoha novými technologiemi, které oproti předchozí generaci nabízí. Jednou z nich je 3D zvuk, který prozatím funguje pouze pomocí sluchátek a někdy v budoucnu bude také fungovat na podporovaných televizích. Pokud tedy chcete prostorový zvuk využít již nyní, máte dvě možnosti. Vyberete si originální sluchátka Pulse 3D přímo k PlayStation 5, které Tempest 3D AudioTech samozřejmě podporují a nebo sáhnete po nějakém výrobci, který vyrábí kompatibilní hardware. Jedním z nich je právě známá společnost SteelSeries, která se specializuje na zařízení pro hráče a také pro konzole. Jejich nejnovější model se označuje jako verze ARCTIS 7P, kde ono P označuje právě PlayStation 5. Nicméně připojit je můžete samozřejmě i k PS4, PC, Nintendu Switch nebo přes kabel k Android telefonu.

Sluchátka jde použít pro široké spektrum zařízení.

Sluchátka jsou zabalená v poměrně malé krabici, čehož je dosaženo, jak uvidíte hned po rozbalení tím, že je možné je celé složit do roviny. Kromě samotných sluchátek, která nám dorazila v elegantní bíle barvě, v balení najdeme přijímač pro bezdrátovou komunikaci, kabel na nabíjení a kabel umožňující dát přijímač trochu dále. Je to taková řekněme redukce. Je trochu škoda, že nabíjení probíhá přes starší konektor mikro USB a ne přes moderní USB-C, který má dneska skoro každý doma k telefonu a kterým se především nabíjí nový ovladač DualSense. Sluchátka existují ještě v černé barvě s modrými prvky, ale k barvě PS5 ladí speciálně bílá verze.

Arctis 7P Headset for Sony PlayStation 4 and Next-Gen PlayStation 5 | SteelSeries

Připojení sluchátek k PlayStationu 5 probíhá pomocí malé přijímací jednotky, která se může zasunout přímo do USB-C pozice na přední straně konzole. Pak je ale problém, že jednotka zasahuje i do vedlejšího USB slotu, který můžete používat třeba na připojení disku pro stahování snímků z her. Přitom by stačilo, aby jednotka byla o trochu kratší a klidně o něco vyšší a problém by byl vyřešen. Takhle je jednodušší zapojit přijímací jednotku přes dodaný USB-C > USB-A kabel do některého ze zadních portů a schovat vše za konzoli. Samotné spárování s konzolí je otázkou chvíle, protože PlayStation 5 sama pozná, že se jedná o tato konkrétní sluchátka a okamžitě je nastaví k použití. Berte jen v potaz, že pokud je zapojena vysílací jednotka, sluchátka jsou vždy nastavena jako aktivní, i když je nemáte zapnuta a musíte si případně přepnout v menu na výstup na reproduktory.

Takto vypadají sluchátka v bílé, a velmi elegantní, barvě.

Samotná sluchátka jsou velmi elegantní a mají několik velmi zajímavých technických řešení. O otočných náušnících, které se dokáží složit do placky, jsme se už zmínili, ale také je propojuje velmi pevný ocelový most, který je zespodu polstrován gumou pro případný kontakt s hlavou. K tomu ale zpravidla nedojde, protože celý most je obepnut měkkým a pružným pásem ve stylu lyžařských brýlí, u kterého je možné upravovat délku. Díky tomu si můžete nastavit pozici sluchátek na hlavě, případně korigovat velikost pro vaší hlavu. Protože pás je skutečně měkký, není nepříjemné mít sluchátka na hlavě i několik hodin. Za to ale vděčíme i hodně velikým náušníkům, do kterých se vejdou i velmi velké uši bez toho, aby trpěli zmáčknutím nebo jinou bolestí.

Ocelový hlavový most využívá pružný popruh na regulaci tvrdosti a velikosti.

Velmi nápaditě je řešen mikrofon. Kdo zná sluchátka s odnímatelným mikrofonem, asi může potvrdit, že ho každou chvíli hledá, časem spojení drží méně a podobně. Sluchátka 7P to vyřešila velmi šikovně, protože mikrofon je schován v jednom ze sluchátek, dá se kdykoliv vytáhnout ven a zase ihned uklidit. Navíc jasně poznáte, zda je vypnut nebo ne, protože má přímo na konci barevnou diodu. Technologie mikrofonu je také na vysoké úrovni a je vyroben ve stejném duchu jako mikrofony posádky letadlových lodí. Dokáže tedy perfektně odfiltrovat okolní ruchy a nechat jen váš, naprosto čistý a přirozený, hlas. Pokud si zakládáte na názvech, tak se jedná se o technologii ClearCast.

Sluchátka s vytaženým mikrofonem a přijímačem do USB-C.

Abychom dokončili prohlídku celého zařízení, tak je třeba se podívat na jednotlivé strany sluchátek, kde jsou ovládací tlačítka a regulace hlasitosti. Na levém sluchátku je tlačítko pro vypnutí mikrofonu, regulace hlasitosti pomocí kolečka, konektor pro připojení například k telefonu, mikro USB pro připojení nabíječky, klasický jack pro připojení k čemukoliv a také výsuvný mikrofon. Pravé sluchátko je oproti tomu více strohé a obsahuje zapínací tlačítko a regulaci hlasitosti vedlejších zvuků v pozadí. S vypínacím tlačítkem se pojí jedna drobná výtka, protože v sobě obsahuje diodu signalizující zapnutí a pokud jej mačkáte, diodu zakrýváte prstem a nemáte tedy zpětnou vazbu. Ale pokud máte sluchátka na uších, jste informováni také pomocí zvuku, takže to není větší problém.

Pro komunikaci neslouží, dnes moderní Bluetooth, ale bezdrátová technologie na frekvenci 2,4 GHz, která garantuje nízké zpoždění tolik žádoucí především u profesionálních hráčů akčních her. To je také důvodem, proč sluchátka potřebují speciální přijímač a nemůžou se připojit přímo na konzoli. Velmi slušný je také dosah, který výrobce udává až na 12 metrů. Při zkoušení jsme se tak daleko nedostali, ale na pár metrů od konzole není absolutně žádný problém. Blízko sebe nemusíte mít ani zásuvku, protože baterie ve sluchátkách nabízí až 24 hodin provozu a je pravda, že od té doby, co je mám jsem je nabíjel jen několikrát a jsou v provozu prakticky každý večer.

To hlavní, co nás ale ve spojení s PlayStation 5 zajímá je technologie, interně nazvaná Arctis sound. To je samo o sobě známkou velmi kvalitního ozvučení známého již z verze Arctis 7, nicméně verze P plně podporuje Tempest 3D AudioTech technologii, kterou disponuje právě nová konzole od Sony. Zážitek je to skutečně povedený a třeba u Demon’s Souls, což je jedna z her, které 3D zvuk momentálně podporují, je krásně slyšet praskání ohně kdesi za vámi, rozbití dveří odkud vyskočí nepřítel na jedné straně a střetnutí kovu s kovem při souboji na druhé straně. To vše v naprosto čistém zvuku a s maximální odrušením okolního ruchu. Odhlučnění sice není stoprocentní, ale pokud nemáte hned vedle hlavy zapnutou televizi, nebudete vnímat nic jiného než zvuky hry.

Kompletní přehled technických parametrů z oficiálních stránek.

Dojmy z testování sluchátek jsou tedy více než pozitivní a ani při delším hraní nejsou na hlavě nepříjemné. Pokud to doplníme prémiovým zpracováním, hodně velkými náušníky, velkým dosahem, výdrží baterie, přenosem bez lagování a řadou velmi šikovně vymyšlených funkcí, máme tu skvělá sluchátka. Vždycky tu ale musí být nějaké „ale“ a to je v tomto případě cena. Oficiální Sony Pulse 3D sluchátka, pokud budou skladem, seženete zhruba za 2 700 Kč, pokud budete chtít dnes recenzované SteelSeries Arctis 7P budete muset připlatit zhruba 1 500 Kč navrch. Za to ale získáte skutečnou kvalitu a ač jsme zatím neměli možnost porovnat také originál Sony sluchátka, subjektivně se nám více líbí Arctisy. Můžete je zakoupit na různých obchodech, případně přes oficiální stránky SteelSeries, ale momentálně jsou skoro všude vyprodány, takže počkat asi až na leden.

Hodnocení redakce

Plusy a mínusy

  • podpora 3D zvuku na PS5
  • prémiové provedení
  • velmi pohodlné a velké
  • dlouhá výdrž
  • bezdrátový přenos bez latence
  • široké možnosti připojení
  • přijímač zabírá i vedlejší USB slot
  • trochu nešťastně umístěná dioda ve vypínacím tlačítku
  • trochu vyšší cena

Závěr

Pokud hledáte sluchátka, která by vám umožnila naplno využít 3D zvuk konzole PlayStation 5 a současně něco trochu prémiového, neuděláte s verzí 7P chybu. Jen si dejte skutečně pozor na „P“ v označení, protože jiná verze Tempest 3D nepodporuje.

Přihlaste se
Komentovat, lajkovat příspěvky a další mohou pouze přihlášení uživatelé.
Pro běžné fungování našeho webu a analýzu Vaší návštěvnosti potřebujeme využívat několik externích služeb (především Google Analytics) a od Vás potřebujeme potvrdit, zda souhlasíte s jejich využitím. Váš případný souhlas můžete kdykoliv odvolat.