Matrix Awakens - budoucnost next-gen grafiky | Témata

Matrix Awakens - budoucnost next-gen grafiky

  • 10. 12. 2021, 16:55
  • Jaroslav Pazdera

Tvůrci Unreal Engine a Matrixu dali síly dohromady a předvedli nádherné technologické demo.

Pokud vlastníte PlayStation 5 (nebo Xbox Series S/X), mohli jste během pár hodin (a ještě chvíli můžete) vyzkoušet technologické demo, které dali dohromady tvůrci Unreal Engine 5 a také Matrixu. V něm se na začátku podíváme do historie Matrixu, probereme si co je virtuální a co ne a narazíme na staré známé, Nea a Trinity, respektive herce Keanu Reevese a Carie Ann Moss. Až na některé záběry se prakticky nedá poznat, že se jedná o digitální verze a ve chvíli, kdy se společně vydáme do akce do města, bude to opravdu epické. V tu chvíli se do akce dostaneme také my a můžeme si lehce zastřílet proti agentům.

The Matrix Awakens: An Unreal Engine 5 Experience

Celé krátké demo je korunované výpravou do obřího plně realistického města, které si můžete volně projít. Najdeme v něm sedm tisíc budov, přičemž ta nejvyšší má skoro 500 metrů, přes 45 000 aut z nichž většina se dá i řídit, ale také 260 kilometrů silnic a dvojnásobek chodníků, které jsou osvětleny skoro 28 000 lampami. Město obsahuje opravdu masivní dopravu i obyvatelstvo a pomocí integrovaného nastavení si můžete parametry města v reálném čase měnit, stejně jako den a noc. Jinak ve městě není co dělat, jen si můžete projít různé informace od autorů, které jsou rozesety po celé ploše a jsou označeny na mapě.

Zdroj: oficiální web distributora

Pokud nevlastníte kompatibilní konzoli, můžete se aspoň podívat na video, které připravil Epic, který pro vás akci nahrál, případně na obrázky, které jsem na PlayStation 5 zachytil přímo já. Celé město vypadá naprosto nádherně jak v detailu, tak z dálky a Engine obsahuje samozřejmě i další funkce - kompletní řízení dopravy a osob ve městě, pokročilé osvětlení a odlesky, modelování budov a mnoho dalšího. Vše bude dostupné pro všechny zájemce a ideou je, že díky takto silné platformě budou schopny i malé týmy nebo nezávislá studia produkovat opravdu obří hry a to s minimálními náklady. A z vlastního vyzkoušení je třeba říct, že to vypadá opravdu dobře.

Pokud chcete, můžete si demoverzi (má asi 26 GB) sami vyzkoušet ještě po nějaký čas, ale nic víc, než je zde popsáno, tam nenajdete.

Zdroj: oficiální web distributora
Přihlaste se
Komentovat, lajkovat příspěvky a další mohou pouze přihlášení uživatelé.
Pro běžné fungování našeho webu a analýzu Vaší návštěvnosti potřebujeme využívat několik externích služeb (především Google Analytics) a od Vás potřebujeme potvrdit, zda souhlasíte s jejich využitím. Váš případný souhlas můžete kdykoliv odvolat.