Jak to bude s kompatibilitou PS4 her na PS5? | Témata

Jak to bude s kompatibilitou PS4 her na PS5?

  • 9. 10. 2020, 20:58
  • Jan Válek

Finální a oficiálně potvrzené informace i odpovědi na nejčastější dotazy.

Současně s vydáním konzole PlayStation 5 v listopadu se objevuje řada otázek a pro mnohé hráče nejasností. Zahraji si svoji oblíbenou PS4 hru i na konzoli nové generace? Sony oficiálně potvrdilo, že více než 99% her z celkového počtu přes 4 000 PS4 titulů půjde hrát i na PlayStation 5. Zde přinášíme odpovědi na nejčastější otázky a podotýkáme, že jde pouze o oficiálně ověřené informace a nepotvrzené spekulace nebudeme v tomto přehledu uvádět.

Jaké hry mají zpětnou kompatibilitu?

Sony si dalo na kompatibilitě opravdu záležet, a tak na PlayStation 5 spustíte naprostou většinu her, které nyní máte pro PS4. Tato zpětná podpora bude fungovat hned od prvního dne po vydání PS5. Žádné tituly ze starší generace (PS3 či PS2) kompatibilní nebudou a nepůjde je na PS5 hrát.

Jaký bude rozdíl kompatibility PS4 her na PS5 s mechanikou a bez ní?

Naprosto žádný, výkonnost obou verzí konzole PlayStation 5 je stejná.

V případě PS5 Digital Edition bez Blu-ray mechaniky logicky půjde hrát jen tituly, které jste si na PS4 koupili digitálně v obchodu PS Store. Nebude existovat žádný způsob, jak byste si mohli třeba na PS4 aktivovat licenci pro fyzickou kopii hry a tu pak spustit na PS5 bez mechaniky.

Pokud si koupíte PS5 s Blu-ray mechanikou, tak budete moci hrát jak kompatibilní PS4 hry koupené digitálně, tak jejich fyzické kopie.

Jakmile se na PS5 přihlásíte ke svému PlayStation Network účtu, automaticky se vám načte knihovna her z PlayStation 4 skrz kontextovém menu. Občas jen bude nutné stáhnout například patch pro danou hru a obecně byste měli udržovat jak samotnou konzoli, tak všechny hry, aktualizované.

Bude zážitek z PS4 her na PS5 jiný?

Dobrá zpráva – ano, ještě lepší. Většina PS4 her na PS5 bude mít o hodně zrychlené načítací obrazovky. Pomocí funkce Game Boost navíc některé tituly získají vylepšený nebo stabilnější frame rate. Část her obsahujících už v základu dynamické rozlišení až 4K bude i graficky vypadat lépe.

Jsou PlayStation VR hry zpětně kompatibilní?

Ano, součástí podpory PS4 her na konzoli nové generace jsou i tituly pro virtuální realitu od Sony. Samozřejmě nadále pro jejich hraní budete potřebovat specifickou výbavu a příslušenství z PS4 konzole. Zároveň bylo potvrzeno, že nová PS5 HD Camera nebude kompatibilní s PS VR. Budete tak pro tento účel muset používat stále původní PS Cameru, jakou máte nyní u PS4.

Půjde streamovat PS4 hry na PS5?

Ano, Remote Play z PS4 na PS5 je podporovaný. Díky tomu bude možné ušetřit nějaké místo na nové konzoli PS5, když tam hru přímo nenainstalujete. Na druhou stranu v tomto případě si neužijete rychlejší načítání nebo výše popsanou funkci Game Boost.

Jak to bude s přenosem uložených pozic mezi oběma konzolemi?

Pomocí LAN kabelu nebo Wifi bude možné přenést své digitiální hry, uložené pozice i další data z PS4 na PS5 konzoli. Pokud máte nyní hry na externím USB disku, tak je půjde přímo z něho přenést na PS5. Pochopitelně všichni předplatitelé PS Plus služby mohou využít cloudu a prostřednictvím něj si do PS5 natáhnout aktuální uložené pozice.

Výše popsaný způsob bude technicky možný, ale jak zdůrazňuje Sony, jde ve finále vždy o rozhodnutí daného vývojáře nakolik umožní vysloveně přesun uložených pozic mezi PS4 a PS5 verzemi her.

Jaké hry z PS4 naopak na PS5 určitě nepůjdou?

Jak jsme zmínili, nemělo by jich být příliš. Již brzy budou tyto tituly označené na PS Store příznakem PS4 only. Prozatím Sony potvrdilo jen 10 her z ohromné a bohaté knihovny PS4 titulů, jejichž seznam najdete zde.

Máte nějaký jiný dotaz týkající se kompatibility PS4 her na PlayStation 5? Položte nám ho v komentářích u článku a pokusíme se ho zodpovědět. Zároveň článek budeme v případě potřeby aktualizovat o nové informace.

Přihlaste se
Komentovat, lajkovat příspěvky a další mohou pouze přihlášení uživatelé.
Pro běžné fungování našeho webu a analýzu Vaší návštěvnosti potřebujeme využívat několik externích služeb (především Google Analytics) a od Vás potřebujeme potvrdit, zda souhlasíte s jejich využitím. Váš případný souhlas můžete kdykoliv odvolat.