Herní věštby PSGameru pro rok 2022 - vyhodnocení | Témata

Herní věštby PSGameru pro rok 2022 - vyhodnocení

  • 31. 12. 2022, 13:04
  • Jaroslav Pazdera

Jak jsme se na konci loňského roku trefili nebo netrefili, se podíváme v tomhle vyhodnocovacím článku.

Rok se s rokem sešel a máme tu konec 2022. Na herní a jiné události (i když někdy dost smutné) byl tenhle rok bohatý a my jsme na konci toho minulého představili některé svoje odhady co se stane a jak se věci budou mít. Nyní je čas se podívat zpět a vyhodnotit, jak moc jsme se (ne)trefili. Níže je tedy kompletní původní článek s vyhodnocením.

»»» Jaroslav Pazdera

» Prvně se pojďme podívat na ryze PlayStation tipy:

⦿ PS VR bude velká věc

V roce 2022 se minimálně dozvíme podrobnosti a budeme moci shlédnout celé zařízení v akci. Pokud by naše sny byly ještě bujnější, nové VR, které bude podporovat přímo PlayStation 5, by mohlo na podzim rovnou vyjít. Cena bude ale trochu vyšší vzhledem k modernějšímu hardwaru. S dostupností to ale bude dost podobné jako s konzolí samotnou.

  • *Tohle je skoro celé pravda, jen samotné zařízení vyjde až v únoru příštího roku. Jinak víme cenu (skutečně je vyšší a zařízení je dražší než samotná konzole), víme všechny podrobnosti a také celou řadu launch her.

⦿ Sony oznámí konkurenci Xbox Game Passu

Nebude to trvat dlouho a Sony nás informuje o nové službě, která spojí jak existující PS Plus, tak PS Now (které u nás nefunguje) a možná i další služby. Služba nabídne několik úrovní předplatného a u nás bude klasicky ořezána o filmy a některé další prvky. Během roku bude vše spuštěno.

  • Další trefa. Sony nejenom, že oznámila novou podobu PS Plus, ale rovnou i před prázdninami spustila. Nově tu máme tři úrovně, které nabízejí různé katalogy her, včetně pohledu do minulosti PS3, PS2 a PSOne. Konkurence pro Game Pass to ale bohužel úplně není a Sony zůstala trochu na pů cesty. Ale odhad správný.

⦿ PS5 stále bude chybět přímo na pultech

Bohužel dodávky komponent, výpadky v dopravě a stále velký zájem zákazníků způsobí, že konzole stále nebudou běžně v nabídce obchodů s elektronikou. Zkrátka ještě během tohoto roku si nebudete moci zajít do ElectroWorldu a konzoli si prostě vzít domů. Předobjednávky ale budou postupně uspokojovány.

  • Další částečná pravda. Konzole už je sice víceméně dostupná, ale stále její doručení není stoprocentní i když v našich končinách to není tak hrozné. Dostupnost se zlepšila ale až po prázdninách. Meziročně navíc stoupla cena.

⦿ Sony začne prodávat barevné variace

Tohle ostatně už oficiálně víme. Sony připravuje prodej barevných krytů a nových barev ovladačů. Během roku se dostanou i k nám a Sony během roku představí i další, tematicky zaměřené například podle her.

  • Další stoprocentní bod, ostatně jsme to už věděli. Boční kryty jsou v prodeji a k nim i barevné a jinak tematicky upravené ovladače DualSense. Třeba ten s motivem GoW Ragnarok je moc hezký.

⦿ Dorazí Discord

Sony konečně implementuje Discord a díky tomu se bude moci komunikovat s kamarády i u her, které jsou cross-platform. Například Battlefield 2042 totiž neobsahuje interní hlasovou komunikaci, a tak je to dost problematické. Discord to definitivně vyřeší a pokud bude dobře implementován, nabídne mnohem více.

  • A jéje, tady nás Sony trochu vypekla. O příchodu Discordu se mluví prakticky celý rok, ale zatím reálně nemáme nic. Už tu byly i zaručené zprávy, že další veze firmware tuhle očekávanou funkci přinese, ale bohužel to vypadá na jaro.

» Herní odhady:

⦿ Cyberpunk 2077 jako fénix

Cyberpunk 2077 se dočká PlayStation 5 verze a ta nebude vůbec špatná. Řada lidí si hru zahraje znovu a potěší je i některá nová DLC. Konečně se bude jednat o hru, kterou jsme čekali. Jeden drobný zádrhel tu ale bude. PS5 verze bude mít ještě zpoždění a vyjde až po prázdninách.

  • Tak tady je to tak nějak napůl. PS5 verze vyšla už v únoru, není vůbec špatná a Cyberpunk se opět dostal mezi nejprodávanější a nejhranější tituly. Pořádné DLC jsme ale nedostali, to bude až někdy příští rok.

⦿ Pecka Elden Ring

Elden Ring dorazí v únoru a bude to velká pecka. Prodeje i recenze budou sahat k výšinám.

  • Tady není asi co dodat. Elden Ring je skvělý a na mnoha místech je to hra roku, která poráží i skvělý Ragnarok.

⦿ Slabé Hogwarts Legacy

Hogwarts Legacy, neboli herní Harry Potter bude hodně ambiciozní, ale moc se nepovede. Recenze budou lehce nadprůměrné a bude to dost možná zklamání.

⦿ Slušný film Uncharted

Film Uncharted sice nebude absolutní pecka, ale bude to konečně po dlouhé době dobrý herní film. Současně se dočkáme oznámení nové hry ze stejné série, ale hlavním hrdinou už nebude Nathan, ten by mohl převzít roli mentora.

  • Pade na pade. Film vyšel, nebyl vůbec špatný, ale oznámení hry nikde. Jedinou novinkou je, že se série podívala na PC.

⦿ Tajemné GTA VI

O GTA 6 už se teď mluví jako o velkém problému. Vývoj byl údajně pozastaven a začal odznova plus spousta dalších spekulací. Podle nás se ale v roce 2022 o GTA moc nedozvíme a Rockstar bude dál velmi dobře vydělávat na GTA Online. Doufejme, že aspoň v nějaké slušné kvalitě dorazí PS5 verze GTA V.

  • GTA V Enhanced dorazilo v březnu a rozhodně není špatné. O GTA VI se toho ale moc neobjevilo, pokud zapomeneme na obří zářijový leak, který (údajně) ukazuje ranný build celé hry. Hodinová videa se objevila všude po internetu a naznačují více herních postav, styl Bonnie a Clyde a podobně. Víc oficiálních podrobností ale nikde.

» Ostatní:

⦿ Zbytečné NFT

Snaha implementovat NFT (Non-fungible token – transparentní doklad o vlastnictví nějaké digitální položky) do spousty her. Studia budou doufat, že přes to vydělají spoustu dalších peněz nad rámec mikrotransakcí. Z počátku to tak bude a studia se zahojí, ale později hráči zjistí, že mají zcela bezcenné tokeny, které jsou naprosto k ničemu a ukáže se, že celé NFT je absolutní bublina.

  • Tak tohle splasklo ještě dříve než jsme čekali. Zatímco koncem loňského roku jsme nemohli otevřít skříň aby na nás nějaké NFT nevypadlo, teď o něm slyší jen ti, kdo ho hledají. Velmi brzy se ukázalo, že tohle cesta nebude a i když se některé firmy snaží stále reklamovat (například velmi drahé reklamy s Ronaldem během mistrovství světa) svoje tokeny, už to skoro nikoho nezajímá.

⦿ Opětovné odklady her

Stejně jako rok 2021 i ten letošní bude ve znamení spousty odkladů. Důvodem bude samozřejmě pandemie Covid i když v řadě případů toho studia jen využijí pro získání dalšího času. Odklady nových her ale budou dobrou půdou pro různé remastery, remaky a další obnovené premiéry. Mohli bychom se tak dočkat hodně zajímavých herních návratů (ale snad nebudou ve stylu GTA The Trilogy, ale spíše jako Alan Wake).

  • Odcházející rok těch odkladů zažil opravdu celou řadu, takže v tomhle jsme se nepletli. Objevilo se také dost remasterů a remaků, ale o nějaké lavině se asi mluvit nedá. Naštěstí tu stále máme řadu nových her, které vyšly.

⦿ Soumrak herních výstav

E3 – herní výstava E3 bude jen stínem své dřívější slávy a byť se pokusí i o fyzickou akci (tedy nejen online), nebude to nic moc. Oproti tomu toho využijí online akce jako The Game Awards, která už koncem roku 2021 byla skvělá, obří a plná novinek.

  • Tak E3 se v roce 2022 nejen nepokusila o fyzickou akci, ale nakonec neproběhla ani digitální. Díky tomu mohl veškeré pozlátko sebrat Geoff Keighley a jeho Summer Game Fest a následně prosincová The Game Awards. Obě akce byly napěchovány novinkami, ukázkami a představeními nových her. Mimo to tu byla po covidové odmlce fyzická výstava GamesCom (naše reportáž) v Kolíně nad Rýnem. E3 ale slibuje, že se příští rok vrátí. Věří tomu ale někdo? A potřebuje hlavně někdo?

⦿ Disney+

Disney+ je sice filmová služba, ale jako aplikace dorazí také na PlayStation společně s podporou v našich končinách. To se konečně stane někdy v první polovině roku (i když už to mělo být vloni). Druhou službou bude HBO Max, které nahradí HBO GO.

  • Disney+ dorazilo a je super. Nabídka obsahu je opravdu široká a přijdou si na své hlavně děti. Aspoň v tomhle se letošní rok vydařil.

»»» Jan Válek

⦿ PS VR

Velké věci v roce 2022 očekávám ohledně nové verze PlayStation VR. Dozvíme se plno detailů a zajímavých informací i titulů, nicméně do prodeje se v letošním roce nakonec nedostane. Sony si však přichystá nějaký opravdu hodně luxusní a lákavý titul, který bude vypadat skvěle a stane se hlavním lákadlem nové platformy virtuální reality.

  • Tady se Honza trefil perfektně. Jak už jsme psali, o konzoli víme všechno, vyjde v únoru a představena nebyla jedna zajímavá hra, ale hned celá řada. Nejlépe vypadá zatím asi Horizon Call of the Mountain.

⦿ Nová PS Plus služba

Sony kompletně překopá předplatné PS Plus, o čemž se ostatně už i nedávno veřejně spekulovalo. Nicméně celá služba funguje v nezměněné formě už dlouhé roky a Sony zaostává za Game Passem od Microsoftu. Očekávám, že Sony sloučí PS Plus a PS Now (v tuzemsku stále nepodporované) do nové služby a namísto ve spekulacích zveřejněných tří levelů předplatného bude mít pouze dvě – běžné a prémiové členství, nicméně v obou případech bude nabízet širší knihovnu her přímo ke stažení, nikoli pouze online streamování jako u PS Now. Osobně navíc tipuji, že by se v nějaké formě předplatné mohlo dostat i na počítače.

  • Tady se trefil jen částečně. Nová služba dorazila, nabízí tři úrovně, nabízí (dokonce vyžaduje) i stremování a na PC se rozhodně nedostala.

⦿ Remake a remastery

Herní vývojáři a vydavatelé budou v roce 2022 stále ve velké míře využívat legendárních her z historie. Budou tak stále ve velkém vznikat remaky a remastery. Dlouhotrvající korovanirová krize se totiž podepíše především do tvůrčí části vývoje her a moc originálně zpracovaných nových značek neočekávám. Na zpožďování her jsem zvyklí od nepaměti, ale letošní rok v tom bude ještě horší – právě kvůli covid pandemii.

  • Tohle také nebude úplně pravda. Remaky sice vznikají a připravují se, ale i tak jsme dostali letos celou řadu nových her nebo pokračování úspěšných sérií.

⦿ Sony a dohody

Sony uzavře partnerství a spolupráci s některým velkým a známým herním vydavatelstvím, bude totiž muset reagovat na spojení Xboxu s Bethesdou, k němuž došlo v roce 2021. Právě exkluzivní tituly byly dlouhodobě doménou PlayStation a rozhodně si nenechají toto prvenství jen tak vzít.

  • Tohle se stalo opravdu rychle, protože už koncem ledna Sony odkoupila studio Bungie, které je tvůrcem úspěšných značek Halo a Destiny, které jsou hodně spojeny právě s konkurenčním Xboxem. Je to sice malá reakce na gigantický obchod Microsoftu, ale co to bude znamenat, ukáže až čas.

⦿ Prodej PS5

Stále si nemyslím, že by v roce 2022 bylo PlayStation 5 běžně vidět a k mání na pultech obchodů, tento deficit a rozdíl mezi výrobou a poptávkou se ani v tomto roce nevyrovná. Na druhou stranu dostupnost už se zlepší a čekací lhůty nebudou zdaleka tak dlouhé. Tudíž kdo bude chtít tuto generaci, už ji relativně rychle sežene. Zvýší se zároveň tlak ze strany Sony k upgradu z PS4, zatímco dříve oznámené nové hry se dostanou stále i na minulou generaci, ty nově oznamované už budou postupně jen pro PlayStation 5.

  • Tohle je v podstatě pravda. PS5 už je celkem slušně dostupná a kdo chce, ji sežene, ale celosvětově distribuce stále lehce vázne a rozhodně není dostupná tak, jak by si v Sony přáli. Nově vznikající hry mají zpravidla i verze pro starší generace, ale postupně se objevují i tituly, které jsou čistě pouze pro PlayStation 5 (z posledních třeba Need for Speed Unbound)

⦿ Gran Turismo 7

Gran Turismo 7, na které se coby velký fanoušek závodních her opravdu těším, bude ještě jednou odložené a nakonec vyjde až začátkem léta. Naštěstí se vše podaří, půjde o nejlepší závodní hru roku, která zároveň bude s námi žít dlouhé roky během celé životnosti současné generace konzolí.

  • GT7 vyšlo dokonce už v březnu a je to opravdu pecka. Ostatně naše recenze dala absolutní hodnocení.

⦿ Uncharted

Novinek a zajímavých překvapení se dočkáme u série Uncharted společně s vydáním filmu. Podobně Last of Us vyjde první díl v nové předělávce u příležitosti uvedení stejnojmenného seriálu. Naopak pro mě hodně očekávaný Spider-Man 2 bohužel nevyjde a dočkáme se ho až v roce 2023.

  • Co se týká Uncharted, jediné co se stalo byl jeho příchod na PC, ale na straně PlayStationu se nestalo bohužel vůbec nic. Spider-Man ale skutečně vyjde až ke konci roku 2023.

Když si takhle projdu kompletní vyhodnocení, tak sice jsme se ne vždycky úplně trefili, ale celá řada odhadů byla naprosto přesných a některé dokonce ještě docela střídmé na to, co se ve skutečnosti stalo. Začátkem ledna si tedy zkusíme opět zavěštit na rok 2023.

Přihlaste se
Komentovat, lajkovat příspěvky a další mohou pouze přihlášení uživatelé.
Pro běžné fungování našeho webu a analýzu Vaší návštěvnosti potřebujeme využívat několik externích služeb (především Google Analytics) a od Vás potřebujeme potvrdit, zda souhlasíte s jejich využitím. Váš případný souhlas můžete kdykoliv odvolat.