Dostupnost konzolí PS5 v den prodeje v ČR | Témata

Dostupnost konzolí PS5 v den prodeje v ČR

  • 16. 11. 2020, 21:57
  • Jaroslav Pazdera

Poptali jsme se velkých prodejců, jak to u nich vypadá s předobjednávkami nových konzolí, na koho se dostane a jaký je výhled na následující měsíce.

Do oficiálního zahájení prodejů konzole PlayStation 5 v našich končinách zbývá už jen pár desítek hodin a zásoby ve všech obchodech jsou beznadějně vyprodané. Navíc objem objednávek je tak obrovský, že i ty největší obchody nebudou schopny obsloužit ani pětinu objednávek. K tomu se nám vyjádřil například Tomáš Pilský, obchodní ředitel CZC.cz: „Z první várky konzolí se dostane přibližně na 15 % zákazníků, zbytek zájemců jsme pak obepisovali s informací, ze které várky mají PlayStation očekávat“. Lépe na tom nejsou ani zákazníci Xzone, která má údajně až šestinásobný převis objednávek, které nebude schopna vyřídit v prvním kole, nebo JRC, kde se dostane na 17 % objednávek. JRC je navíc jedna z mála firem, kde záleželo na tom, zda jste konzoli ihned zaplatili, nebo ne. Je ale také samozřejmě otázka, kolik lidí si udělalo objednávky na více serverech a budou je naposlední chvíli rušit, nicméně s počtem vyřízených objednávek to asi extra nezahýbe.

Zdroj: oficiální web distributora

Jak je tedy vidět, zůstává spousta objednávek, které teď nemají šanci na úspěch. Další zásilka není podle CZC ještě oficiálně potvrzena, ale měla by dorazit v prosinci. I ta je ale beznadějně rezervována. Další zásilky by plynule měly začít chodit po novém roce. Nicméně pokud si plánujete zakoupit konzoli v běžném prodeji, budete muset pravděpodobně počkat do druhé poloviny roku 2021, nebo mít štěstí na jednotlivé kusy. Ostatně prodej v kamenných prodejnách už vyvrátila sama Sony před začátkem prodeje v zámoří a nejinak tomu bude z počátku i u nás.

Velký zájem samozřejmě je, mimo konzole samotné, také o hry, především o Demon’s Souls a nového Spider-Mana: Miles Morales, ale tady varují sami prodejci, že spousta předobjednávek je vázána společně s konzolemi a většina hráčů tak objednávky na poslední chvíli zruší a bude čekat, než na ně přijde řada. Zajímavá je také statistika poměru předobjednávek konzolí s mechanikou a bez ní. Více je samozřejmě těch s mechanikou a to zhruba 5 ku 1.

Zdroj: oficiální web distributora

Bohužel pandemie koronaviru zrušila všechny možné půlnoční prodeje a speciální akce spojené s touto velkou událostí, a tak prodeje začnou u většiny prodejců až 19. listopadu kolem osmé hodiny ranní. Bohužel nevíme, jaká situace bude třeba u Alzy, která nabízí zpravidla i noční výdej a zda to bude také případ nové konzole (Doplněno: Noční výdej je zrušen kvůli vládním nařízením. Děkujeme za upozornění uživatele Pinkora). Alzu a další prodejce jsme samozřejmě také kontaktovali, ale prozatím jsme nedostali reakci. Pokud dorazí, článek samozřejmě aktualizujeme. Jak ale upozorňuje Martin Schovanec z Xzone, problematický a logisticky náročný bude i samotný osobní prodej a expedice objednaných konzolí. Mimo pandemické situace a různých zákazů nás také čeká úterní svátek, což celé věci moc nepomůže.

Jak je vidět, o konzoli PlayStation 5 je obrovský zájem a už dnes můžete najít na ebay nabídku zcela nových konzolí za cenu kolem 1000 dolarů.

Jak vše dopadne a zda půjde začátek prodejů hladce, si povíme již ve čtvrtek 19. listopadu.

Přihlaste se
Komentovat, lajkovat příspěvky a další mohou pouze přihlášení uživatelé.
Pro běžné fungování našeho webu a analýzu Vaší návštěvnosti potřebujeme využívat několik externích služeb (především Google Analytics) a od Vás potřebujeme potvrdit, zda souhlasíte s jejich využitím. Váš případný souhlas můžete kdykoliv odvolat.