Diablo 2: Resurrected - pán zla se vrací v novém kabátě | Recenze

Diablo 2: Resurrected - pán zla se vrací v novém kabátě

  • 10. 10. 2021, 16:00
  • Jaroslav Pazdera

Dvacet let stará klasika se dostává na moderní konzole a ve velmi dobrém stavu.

Když jsme se začátkem letošního roku dozvěděli, že se ještě letos můžeme těšit na remaster klasické klikačky Diablo 2, srdce nejednoho fanouška zaplesalo. Diablo 4 je daleko, trojka je super, ale dvojka je klasika, která se hraje už od roku 2000. Její převedení na PS4, respektive PS5 se tedy setkalo s velkým očekáváním. Samozřejmě tu byl trochu strach, aby se Blizzardu vše povedlo a nedopadlo to jako remaster Warcraftu III, na který raději všichni zapomenou, případně aby vše nepoznamenaly problémy firmy, které v poslední době má. Naštěstí ale obavy byly liché a rovnou si řekněme, že Diablo 2 se povedlo.

Diablo III: Reaper of Souls
Název hry

Diablo III: Reaper of Souls

Datum vydání PS4

27. 6. 2017

Aktuální cena na PS Store

511 Kč

Vývojář

Blizzard Entertainment, Inc.

Žánry

Akce, RPG

Diablo IV
Název hry

Diablo IV

Datum vydání

6. 6. 2023

Aktuální cena na PS Store

2 099 Kč

Vývojář

Activision Blizzard

Žánry

RPG

Trochu se ale nepovedl start, když se hraníchtiví hráči pokoušeli dostat do hry, která je odmítala připojit, propojit s kamarády, nebo neustále padala. Vrcholem všeho byl večerní výpadek, po kterém následovalo vrácení postupu o několik hodin zpět a streameři, kteří hru hráli, se nevyjadřovali úplně s nadšením. My jsme naštěstí v tuhle dobu ještě nehráli, takže jsme se problému vyhnuli. Potom už hra jela celkem stabilně a v současnosti by už neměl být problém vůbec.

Zdroj: Blizzard Entertainment

Pokud vám Diablo 2 vůbec nic neříká tak vězte, že se jedná o klasické akční RPG, kde jako hrdina bojujete proti hordám nepřátel z pekel, abyste ve finále porazili samotného Diabla, případně jeho kámoše Baala v datadisku. Cestou si zlepšujete své vlastnosti, investujete body do schopností a měníte si výbavu na tu nejlepší, co momentálně můžete. Na výběr je celá plejáda hrdinů od silného barbara, přes čestného paladina až po tajemného necromancera nebo druida. Postavy jsou hodně odlišné a každý se navíc dá hrát na několik různých buildů (třeba kouzelník na oheň, led nebo elektrické výboje). Svého favorita si tak vybere každý.

S vybranou postavou poté postupujete celkem pěti akty, přičemž čtyři patří do základní hry a pátý je datadisk Throne of Destruction. Podle dnešních měřítek je už level design celkem zastaralý a některé úkoly jsou docela otravné (především hledání správné svatyně v poušti, nebo správné podzemí v džungli), ale to je zkrátka daň za to, že se jedná o kompletní převedení legendární klasiky. Na druhou stranu určitě ukápne nejedna slza při návštěvě starých známých lokací v moderním provedení.

Diablo II: Resurrected | Cinematic Trailer

Hry tohoto typu byly stvořeny pro ovládání na počítači, ale stejně jako u třetího dílu se autorům povedlo ovládání dobře převést na ovladač. Hezky po ruce tak máte nejen pohyb a s ním související tlačítka, ale také speciální schopnosti, které si můžete snadno měnit. Oproti PC dokonce máte k dispozici více schopností najednou. Jinak je ale ovladač trestuhodně nevyužitý a jeho speciální funkce na PS5 vůbec nevyužijete. Trochu škoda ale je, že modernizace nezašla dále. Je jasné, že autoři chtěli vše zachovat co nejvíce původní, ale některé herní prvky, nebo části by si nějakou úpravu zasloužily. Třeba jednotlivá menu, včetně toho hlavního už dneska nevypadají nijak extra a třeba práce s inventářem nebo postavou je také lehce zastaralá. Mluvit se nesluší ani o umělé inteligenci, která je často schopná se ztratit uprostřed úzkých uliček. Navíc některé prvky ani neodpovídají tomu, co má PC verze.

Abychom nechodili kolem horké kaše, zásadní změnou je grafický engine. Ten se dočkal kompletní modernizace, hra vypadá jako skutečně aktuální titul a krásně se na ní dívá. Vše se pohybuje zcela plynule, všude se pohybují desítky nepřátel, kouzla mají nádherné efekty a vůbec je vidět, že tady si nešetřilo. Kdykoliv si ale můžete hru přepnout do původní verze a podívat se, jak obrovský skok kupředu hra udělala. Občas jsem až nevěřil, že tuhle hru jsem před lety hrál dlouhé hodiny. Holt dneska jsme už hodně jinde. Konzole navíc umožňuje nastavit buď režim kvality nebo výkonu, který by měl zajistit stabilní snímky za vteřinu. V reálu jsem ale na žádné propady při hře na kvalitu nenarazil, a tak je volba asi na každém z vás a jeho preferenci.

Diablo 2 samozřejmě obsahuje multiplayer, bez kterého by to nešlo. Bohužel ale chybí lokální kooperace, jako má třeba trojka, a tak se musíme spolehnout na online multiplayer. I k němu se ale váže jedna zásadní výtka. Zcela chybí crossplay napříč platformami a tak, když jsme si chtěli zahrát s kamarádem s PC verzí, měli jsme smůlu. Jediné, co funguje napříč platformami, je přenos postav. Pokud tedy hrajete na konzoli i PC, můžete plynule přecházet mezi nimi a všude máte stejné postavy. Podpora multiplayeru ale neobsahuje některé zásadní prvky jako textová nebo hlasová komunikace (to lze řešit samozřejmě přímo přes konzoli).

Hodnotit Diablo 2: Resurrected je ošemetné. Pokud bychom měli měřit dnešními standardy, je hra v mnoha případech docela zastaralá, některé levely už mají hodně vousatý gamedesign a celkově by se dalo vylepšovat. Na druhou stranu je to ale nestárnoucí klasika, kterou jsme hráli už před dvaceti lety a do které se nám stále velmi dobře vracelo. Když jsme si dávali večerní seance ve třech a společně jsme postupovali jednotlivými akty směrem k finále, byla to zábava jako kdysi před lety, navíc ve velmi hezkém kabátku. Z toho pohledu nemůžu než hodnotit hodně pozitivně.

Hodnocení redakce

Koncept

Klasické klikací RPG ze staré školy včetně převodu některých, dnes už překonaných, herních postupů a možností.

Grafika

Zpracování grafiky je na jedničku a pokud si přepnete srovnání dřívější verze a té současné, je to jako nebe a dudy.

Příběh

Porazit pána zla Diabla, co jiného?

Ovládání

Velmi dobře provedené rozvržení ovládání na ovladač DualSense. Jen je škoda, že ovladač není výrazně více využit.

Plusy a mínusy

  • skvělý remaster
  • nádherný modernizovaný vzhled
  • klasická hratelnost
  • dobře rozvržené ovládání
  • chybí crossplay
  • modernizace mohla zajít dál
  • chybí lokální koooperace
8/ 10

Závěr

Vzorové převedení staré klasicky do moderního hávu. Pro fanoušky dvacet let staré hry jasná volba, pro nováčky to může být zajímavá exkurze do historie. Příjemná je navíc i cenovka, která nepřekračuje tisíc korun.

Přihlaste se
Komentovat, lajkovat příspěvky a další mohou pouze přihlášení uživatelé.
Pro běžné fungování našeho webu a analýzu Vaší návštěvnosti potřebujeme využívat několik externích služeb (především Google Analytics) a od Vás potřebujeme potvrdit, zda souhlasíte s jejich využitím. Váš případný souhlas můžete kdykoliv odvolat.