Diablo III: Eternal Edition | Recenze

Diablo III: Eternal Edition

  • 1. 4. 2020

Několik generací hráčů vyrostlo na sérii Diablo, která se stala synonymem naprosté řežby nekonečné hordy démonů. Jak dopadla finální a kompletní edice veškerého vydaného obsahu?

Kompletní Diablo kolekce

Diablo 3 bylo vyvíjeno firmou Blizzard Entertainment od roku 2005, po vydání PC verze v roce 2008 schytalo vlnu kritiky. Postupem času se z něj stala de fakto úplně jiná hra než v době vydání a na PS4 je od června 2017 k dispozici v této kompletní kolekci obsahující oba dva dříve samostatně vydané datadisky.

Smash it! Řežba, jak se patří

Těžko hledat hráče, který by pojem Diablo nikdy neslyšel. Akce hraje jasný prim a komplexní balík Eternal Edition vše jen podtrhuje. Po založení postavy se ihned vydáváte vstříc dobrodružstvím a čekají na vás stále větší a větší hordy nepřátel. Výhodou kompletní kolekce, kdy získáváte „vše v jednom“ je jak 4. akt navíc, tak hratelná postava Necromancera a především řada bonusového end-game obsahu. Ten na váš čeká až poté, co zdoláte dva hlavní bosse – samotného Diabla a Malthaela. Potěšením jsou i určité drobnosti v podobě exkluzivního mini obsahu pro PS4 verzi s odkazem třeba na The Last of Us.

Tip

Hru si skvěle užijete i pokud máte druhého parťáka, se kterým můžete procházet tuhle cestu peklem. Diablo 3 je navrženo na coop, kromě lokálního multiplayeru se lze s propojit také online, v nejhorším případě s vámi bude pobíhat občas trochu zmatený CPU kolega.

Vizuální fantasy podívaná

Grafické zpracování prošlo řadou vylepšení, Diablo III: Eternal Edition na PS4 běží v rozlišení 1080p, a tak je to skutečně nádherný ohňostroj barev ve fantasy podání. Blizzard vše zvládl naprosto mistrovsky. V jednu chvíli jsou na obrazovce kvanta příšer, které čekají na to, až je zlikvidujete svými magickými schopnostmi s nádhernými vizuálními efekty. Těžko hledat v tomto segmentu temných akčních RPG nějakou rovnocennou konkurenci na PS4.

Diablo III: Eternal Edition - Gameplay PS4

Zábava i po dohrání příběhu

Dohrání příběhu rozprostřeného do celkem 4 aktů vám zabere zhruba 20 hodin. Potom ale rozhodně Diablo III narozdíl od jiných her neodložíte. Čeká na vás řada dalších dobrodružství, vylevelování své postavy na 70. úroveň, ale i následné zdokonalování jak atributů postavy, tak jejího vybavení. Nemluvě o tom, že žádný fanoušek určitě neskončí u jedné založené classy a vyzkouší jich více. Každé povolání nabízí odlišný styl hratelnosti, která se stupňuje s odemykáním a volbou jednotlivých dovedností a jejich vylepšováním. RPG jak se patří v podání mistrů z Blizzardu.

Zajímavost

Největší dobrodruzi se mohou vydat příběhem v Hardcore módu, který je nekompromisní – jediná smrt znamená konec hry a smazání postavy. Nevídaná výzva pouze pro otrlé, platinovou trofej ovšem bez absolvování 70. úrovně v Hardcore režimu nezískáte.

Jak se ovládá PC konverze na PS4?

U každé původně ryze PC hry bývá problém krkolomné ovládání, v případě RPG to platí dvojnásob. Blizzard se s tím popasoval vcelku obstojně. Pravda manipulace s předměty v inventáři by myší fungovala pohodlněji, na druhou stranu co se týká běžného hraní, troufáme si tvrdit, že je to s ovladačem dokonce pohodlnější. Navigace funguje s joystickem perfektně a řežba všechno co se hýbe nebo se dá alespoň rozbít, ta prostě k DualShocku skvěle sedí.

Hodnocení redakce

Koncept

Založte si svého hrdinu, probojujte se horami, pouštěmi, temnými jeskyněmi, zdolejte tisíce nepřátel a posbírejte ty nejlepší poklady, abyste ovládli peklo.

Grafika

Detailnější textury, vysoké rozlišení a pořádně tajemné prostředí. Není co vytknout.

Příběh

Nejde o typickou hru, kterou byste si užívali jako některé filmové tituly. Při prvním procházení příběh dokáže zaujmout, ale ve finále je to hlavně o té řežbě a sbírání kořistí.

Hratelnost

Jedním slovem: návyková. Přestože koncept je stále stejný – vše likvidovat, především ten krásný pocit po zdolání bosse a získání odměny vás táhne stále dál. Stejně jako neustálý rozvoj a vývoj postavy.

Audio

Profesionální dabing dialogů, hudební podklad, který většinu času nevnímáte, ale dokresluje celkovou atmosféru. To vše doplněno všudypřítomným jekotem příšer.

Ovládání

Konverze se povedla. Práce s inventářem je malinko zdlouhavější, na druhou stranu používání různých dovedností je na ovladači pohodlné. A když teče do bot, mačkáte najednou prakticky všechna tlačítka DualShocku.

Délka

Základní příběh cca 20 hodin, čímž to ale nekončí a zábavu vám poskytne několikanásobně delší. Navíc i pokud hru odložíte, rádi se k ní po několika měsících znovu vrátíte.

Plusy a mínusy

  • Přímočaré akční RPG
  • Krásná a stylová grafika ve Full HD
  • Propracovaný a motivující systém vylepšování postavy a looting
  • Zabaví na dlouhé hodiny
  • End game obsah po dokončení příběhu
  • Ovládání co se týká práce s inventářem a předměty
  • Někomu mohou po delší době připadat souboje monotónní, ale to je prostě Diablo
9/ 10

Závěr

Na Diablo III se čekalo dlouho, pak se čekalo na jeho vylepšení a překopání kvůli negativní odezvě fanoušků a potom ještě na kompletní PS4 edici s veškerým obsahem. Čekání to ale nebylo marné a Eternal Edition vás pohltí návykovou hratelností a nabízí dlouhé hodiny zábavy. Ať už pro jednoho hráče, nebo v kooperačním režimu.

  • Návyková hratelnost
  • Fantasy podívaná
  • Must Have
  • Lokální kooperace
Přihlaste se
Komentovat, lajkovat příspěvky a další mohou pouze přihlášení uživatelé.
Pro běžné fungování našeho webu a analýzu Vaší návštěvnosti potřebujeme využívat několik externích služeb (především Google Analytics) a od Vás potřebujeme potvrdit, zda souhlasíte s jejich využitím. Váš případný souhlas můžete kdykoliv odvolat.