The Last of Us Part II - druhá výprava do apokalyptického světa | Recenze

The Last of Us Part II - druhá výprava do apokalyptického světa

  • 12. 6. 2020, 09:01
  • Jaroslav Pazdera

Po sedmi letech se vracíme k příběhu jedné z nejikoničtějších herních dvojic Ellie a Joela, abychom se dozvěděli, jak jejich soužití ve světě plném zombíků a zlých lidí, pokračuje dále.

Nekonečné čekání je naštěstí za námi a my jsme se mohli vrátit do světa obsazeného podivnou variantou na zombíky, kde přežívají hrstky lidí v improvizovaných koloniích a kde ani obří katastrofa nedokázala všechny změnit k lepšímu. To je svět, kde spolu putuje jedna z nejoblíbenějších herních dvojic, Joel a Ellie a my jsme právě dostali pokračování jejich příběhu.

Zdroj: Sony Interactive Entertainment

Abychom se ale podívali na druhý díl Last of Us, musíme se prvně vrátit k tomu prvnímu. Přeci jen od jeho vydání pro konzoli PS3 je to již sedm let. Současně s tím vás ale chceme varovat, že následující odstavec bude vyzrazovat podstatnou část příběhu prvního dílu a pokud jste jej nehráli, raději ho přeskočte. Pro uvedení do děje dvojky je ale potřeba, abychom věděli, jak se vlastně k němu dostáváme. Stejně tak bychom vás rádi varovali, abyste na internetu nehledali spoilery na dvojku, protože bohužel řada zásadních událostí unikla již před několika týdny a dokonale dokážou zkazit překvapení, které na vás cestou čeká. My se pokusíme nevyzradit absolutně nic.

The Last of Us Part II – Oficiální úvodní upoutávka | PS4

V původní hře Last of Us jsme se seznámili s Joelem, pašerákem poznamenaným tragickou smrtí dcery, který se živí přenosem všeho možného mezi různými lokalitami a samozřejmě bez pozornosti všudypřítomných bezpečnostních složek. Jedna zakázka ale změní Joelův život. Není to totiž krabice ani zbraň, ale je to živá čtrnáctiletá dívka, kterou má dopravit k organizaci Světlonoši. Z počátku neví proč, a bere to jako obyčejnou zakázku. Později se ale mezi dvojicí probudí silné přátelství a skoro až rodinné pouto. Joel tedy těžce nese, když zjistí, že Ellie má být dovedena na vyšetření do nemocnice, kde chtějí zjistit, jak je možné, že ona jediná je imunní proti parazitické houbě, která ostatní mění v nemyslící zombíky. Bohužel toto vyšetření spočívá ve zkoumání mozku a Ellie by ho nepřežila. Joel ji tedy zachrání, zlikviduje celou nemocnici Světlonošů, kteří nejsou tak hodní, jak se zdáli a Ellie namluví, že se ukázalo, že její vyšetření se nepovedlo. Dvojice se tedy vydá zpět na cesty, ale jejich přátelství je trochu poznamenáno uplynulými událostmi.

Zajímavost

První díl The Last of Us vyšel již 14. června 2013. Následoval 14. února 2014 přídavek Left Behind, který se odehrával před událostmi prvního dílu. A konečně 29. července 2014 vyšla remastered edice pro PS4 s vylepšenou grafikou a některými dalšími prvky.

Druhý díl navazuje v podstatě tam, kde jsme skončili, posouváme se ale o sedm let v čase, byť pomocí flashbacků se podíváme na některé události, které se staly v mezidobí. Ellie je už mladá dívka a Joel je stále ostřílený mazák, jen trochu prošedivělý. Oba žijí v opevněné osadě Jackson, kde si jejich práce váží a Joel pracuje jako hlavní ochránce celé osady. Ellie se už také účastní obranných výprav do okolí a současně bojuje s některými názory v místní komunitě, kterým se nelíbí její románek s milou Dinou. Jeji vztah s Joelem není úplně ideální, ale stále jsou v kontaktu a uvnitř jim na sobě stále záleží. Tato idylka ale dlouho nevydrží, protože příchod tajemné tulácké skupiny obrátí život v městečku naruby a Ellie se musí společně s Dinou vydat na cestu do Seattlu, aby zjistily, co se vlastně stalo. A teprve v Seattlu začíná hlavní příběh, který nám na zhruba dvaceti hodinách přinese to, na co jsme celou dobu čekali.

Zdroj: Sony Interactive Entertainment

První změny v prezentaci příběhu najdeme už od začátku. Především vystřídáme několik postav, za které si zahrajeme různé části hry, aby se jejich příběh v jednu chvíli spojil do celku a za druhé je hra tentokráte daleko více otevřená. Jedná se stále o víceméně lineární příběhový titul, ale spíše než koridor, je to soustava propojených sandboxů. Můžete si tak vybrat, zda budete prozkoumávat budovy, hledat vybavení o kterém jste si někde přečetli, nebo se vrhnete rovnou po stopách hlavního úkolu. Celé to působí naprosto přirozeně a budete mít pocit, jako při prozkoumávání skutečného města. Navíc prozkoumávání bočních lokací vám může přinést nějaké ty suroviny, zbraně nebo třeba manuál pro nové schopnosti. Takže rozhodně nepodceňovat.

Město ale není opuštěná idylka a krom obvyklých nepřátel, houbou nakažených lidí, narazíte i na dvě velké organizované skupiny, které mezi sebou bojují o nadvládu nad městem. Ellie společně s Dinou musí opatrně manévrovat v této téměř válečné zóně, vyhýbat se zombíkům a ještě najít to, pro co přišly. Cesta to nebude jednoduchá, a tak bude třeba se i dobře vybavit. K základní pistoli a pušce se postupně přidají další zbraně, budete si je moci opět upravovat na pracovních stolech a díky nalezeným manuálům si budete moci vylepšit i některé schopnosti, jako je poslouchání nepřátel, rychlejší výroba vybavení nebo kvalitnější léčení. Nepřátelé se rekrutují především z těch, které známe už z předchozího dílu, ale dojde i na některé nové varianty zombíků s kyselinou a podobně.

Zdroj: Sony Interactive Entertainment

Prezentace příběhu je opět naprosto fenomenální a doslova filmová. Dlouhé a propracované filmečky, které známe už z prvního dílu tlačí na všechny emoce, některé úplně vyráží dech a průběžně jsou prokládány jak aktivitami v otevřených lokacích, procházení temných podzemních prostor nebo tunelů metra, stealth pasážemi, kde je třeba postupovat s maximální obezřetností, ale i otevřenými souboji, kde se střelbě nevyhnete. Tu a tam narazíme i nějakou logickou hádanku, kdy je třeba natahovat elektřinu ke spotřebičům, opravovat antény, a nebo hledat, kudy se dá dostat do uzavřeného pokoje. Díky střídání jednotlivých elementů se nuda ani na chvíli nedostavuje a jste neustále taženi příběhem dopředu.

Tip

Každý nepřítel, především z těch nelidských, má nějakou svou silnou a slabou stránku. Vyplatí se tedy jít do boje připraven a mít přehled, kdo vás může vidět a kdo naopak dobře slyšet. U lidských protivníků je to kombinace obou.

Samostatnou kapitolou je technická stránka, která opět dělá čest svému předchůdci. Engine vytahuje z PS4 maximum co dokáže a na verzi Pro všechno vypadá fantasticky a hýbe se bez nejmenšího problému. Zpracování nejen postav, ale i krajiny, lesů a opuštěného města vypadá naprosto skvěle, vše se hýbe, tráva se vlní a je slyšet vítr mezi prázdnými budovami. Propracované modely postav a mimika obličejů vnáší do filmových prologů velkou míru detailu a především emoce, na kterých poznáte, jak daleko se technika za poslední roky dostala.

Pochvalu si autoři zaslouží i za možnosti nastavení grafiky a dalších parametrů, protože to v dnešní době nebývá standardem. Standardem bohužel dnes není ani kompletní česká lokalizace, která překládá naprosto všechno včetně běžných nápisu na zdech a díky tomu si můžete užít skvěle napsané nalezené dopisy, deníky a další informace, které dokreslují celou apokalyptickou situaci.

O Last of Us 2 by se daly napsat další tisíce znaků, ale jejich výsledek by byl zcela totožný. Jedná se o povedenou a perfektně realizovanou hru, se skvělým a zajímavým příběhem, emocemi a vůbec vším, na co jsme čekali od prvního dílu. Samozřejmě můžeme zmínit občasně problémy, kdy se postava zasekne za překážkou, kterou by měla přejít, kdy najednou divně sejde schody nebo se divně pohne strom. Ale tyhle drobnosti jsou absolutně zastíněny vším ostatním.

Pokud jste Last of Us nikdy nehráli, určitě si kupte jedničku, která je momentálně v akci a okamžitě navažte dvojkou. Dostanete jeden z nejlepších a nejvyspělejších příběhů, které ve hrách známe. Za nás si odnáší The Last of Us Part II absolutní hodnocení bez nejmenšího zaváhání a jedná se o jednu z nejlepších her pro tuto generaci konzolí!

Hodnocení redakce

Koncept

Postapokalyptický svět nabízí řadu možností a neotřelých herních situací a to se nezměnilo ani v druhém díle.

Grafika

První díl byl jednou nejhezčích her pro Playstation 3 a druhý díl to samé maximum ždíme ze čtyřky.

Příběh

Ellie a Joel prožívají jeden z nejzajímavějších příběhů v herním světě a i tentokrát ho budete sledovat s otevřenou pusou a občas i nepříjemným mrazením v zádech.

Hratelnost

Až na drobné detaily se celá hra ovládá a hraje perfektně. Postavy dělají přesně co mají, souboje a pohyb mají jasná pravidla a díky více otevřenému světu toho můžete tentokráte i více prozkoumat.

Audio

Zvuková i hudební stránka skvěle dokresluje bezútěšnost apokaliptického světa.

Ovládání

Byť je na ovladači využito každé tlačítko, nemáte vůbec pocit, že byste nevěděli, co máte mačkat. Hra vás to šikovně postupně naučí a pokud vidí, že máte občas problém, nenápadně vám napoví.

Délka

Hodně záleží, zda budete prozkoumávat vše, nebo jen pojedete přímo za hlavním příběhem, což by byla velká škoda. I tak vám ale hra vydrží na nějakých dvacet hodin velmi zábavného hraní.

Plusy a mínusy

  • skvělý příběh s nečekanými zvraty
  • známé i nové velmi silné charaktery
  • emoce a náboj
  • nepřekonatelné technické zpracování
  • zpracování videí a filmečků
  • občas drobné technické problémy
10/ 10

Závěr

Výborně zpracovaná hra a jedno z nejlepších pokračování všech dob. Absolutní must-have titul pro všechny fanoušky prvního dílu a her se silným příběhem. Rozhodně jedna z top her této generace PlayStation 4.

  • skvělé zpracování,silný příběh,silné charaktery
Přihlaste se
Komentovat, lajkovat příspěvky a další mohou pouze přihlášení uživatelé.
Pro běžné fungování našeho webu a analýzu Vaší návštěvnosti potřebujeme využívat několik externích služeb (především Google Analytics) a od Vás potřebujeme potvrdit, zda souhlasíte s jejich využitím. Váš případný souhlas můžete kdykoliv odvolat.