Jak správně vykročit do Last of Us 2 | Příručky

Jak správně vykročit do Last of Us 2

  • 20. 6. 2020, 12:00
  • Jaroslav Pazdera

Řada z vás má určitě zakoupeno a pouští se do hraní pokračování jedné z nejlepších Playstation her třetí generace konzolí, Last of Us. Od vydání prvního dílu je to už hezká řádka let, a tak určitě nebude na škodu, oživit si nějaké ty základní poučky.

Zopakujte si!

Pokud jste první díl nehráli, nebo je to už delší doba, rozhodně doporučujeme si jej zahrát. Je to hra s jedním z nejlepších příběhů a druhý díl na něj přímo navazuje. V nejhorším případě si můžete celý příběh zopakovat shlédnutím videí na YouTube, kde jsou všechna zařazena krásně za sebe a během zhruba tří hodin zopakují celý příběh. Zahrát si ho je ale mnohem lepší nápad.

Zdroj: Sony Interactive Entertainment

Prohledávejte!

V Last of Us 2, podobně v jako jiných obdobných hrách, jste hodně závislí na tom, co si nesete u sebe a co najdete. Pro úspěšný postup potřebujete lékárničky, zápalné lahve, ale někdy dojde i na náboje. Stoprocentně se tak vyplatí prohledávat i vedlejší místnosti nebo místa, kam vás hra přímo nevede, protože tam často najdete ne úplně zanedbatelné vybavení. Často tam najdete více než přímo na hlavním postupu hrou. Nebojte se tedy odbočit a prohledat i třeba prostor za zdí, pod domem nebo za zdánlivě neprostupným autem. Pokud jdete s jinou postavou, ona na vás vždycky počká a nemusíte se bát, že vám uteče. Ostatně jeden náboj vás může dělit od smrti!

Last of Us 2 oproti svému předchůdci nabízí více možností v procházení volného prostoru a určitě to nepodceňujte, protože některé domy sice můžete zcela vynechat, ale připravíte se možná o pěknou dávku léků pro vylepšení schopností hlavní hrdinky, nebo třeba najdete nějakou zbraň mnohem dříve.

Buďte zticha!

Víc, než co jiného platí, pospíchej pomalu. A TLOU2 to není vůbec jinak. Řada, především těch lepších, nepřátel sice špatně vidí, ale o to lépe slyší. Opatrný postup, kdy jen lehce pohnete páčkou, je tak zásadním pohybem, který se musíte naučit. Sice vám třeba přijde, že se pak pohybujete příšerně pomalu, ale ušetříte si znovu procházení lokace. Ostatně není kam spěchat.

Zajímavost

Druhý díl se odehrává sedm let po událostech prvního dílu, kdy Ellie i Joel žijí v opevněné osadě Jackson a oba jsou cennými členy místní komunity.

Poslouchejte!

Tahle rada se úzce pojí s tou předchozí. Poslouchání je nejen jednou ze speciálních schopností, ale základní technikou, kterou byste si měli osvojit. Pokud tedy plánujete hrát potichoučku se ztlumeným zvukem, hru si úplně neužijete. Někteří nepřátelé, speciálně například Clickeři, vydávají charakteristické zvuky, podle kterých se dá i poznat, co budou dělat. Můžete se tak snadno vyhnout nepříjemné situaci. Last of Us zkrátka není hra, kde vběhnete do místnosti a všechno vystřílíte. Postup musí být promyšlený a bezpečný.

Zdroj: Sony Interactive Entertainment

Přemýšlejte!

I když Last of Us není vyloženě logická hra, občas najdete na situace, kde je třeba vyřešit nějaký problém, nebo kde je třeba místnost, kam vidíte, ale kam se nemůžete standardně dostat. Zastavte se chvilku, prohlídněte si terén a okolí a prozkoumejte, co vám autoři nechali jako vodítko. Zpravidla najdete nějaké lano, žebřík nebo okliku, kudy se dá dostat i do zdánlivě nedostupné místnosti. Odměnou vám může být pořádná dávka vybavení, sběratelská kartička a nebo další střípek příběhu v podobě dopisu.

Tip

Spoustu vlastních obrázků najdete v naší galerii.

Obcházejte!

I když máte díky šikovnému postupu dostatek výbavy a nábojů, perfektně zmapovanou situaci a víte, kdo se kde pohybuje, není ostudou se souboji prostě vyhnout. Ne každého nepřítele je třeba zabít a když ho šikovně obejdete, můžete si ušetřit nějakou nepříjemnou situaci, nebo plný zásobník nábojů. Samozřejmě jsou souboje, do kterých vás hra přímo vede a s těmi nic neuděláte, ale díky šikovnému a uvážlivému postupu na ně můžete být více připraveni.

Zajímavost

První díl The Last of Us vyšel už v roce 2013 tehdy pro konzoli PS3. Hru si ale v remasterovaném balení i s DLC Left Behind můžete zahrát i na PS4 a druhý díl bude také tahákem pro prodej PS5.

Sledujte a čtěte!

Tohle není ani tak rada, jako doporučení. Last of Us vždycky byl v podstatě interaktivní film, na kterém jsou filmečky a příběh to možná nejdůležitější. Pokud tedy hledáte hru, kde budete všechny cutscény přeskakovat, najděte si raději jinou, protože tady se připravíte o dost zásadní zážitek. To samé platí pro deníky a dopisy, které naleznete při cestování hrou. Přečíst si je netrvá tak dlouho a občas vám dotvoří zajímavé vedlejší příběhy lidí, kteří tudy prošli nebo kteří už nejsou mezi námi. Občas je to mrazivé čtení a někdy se tam skrývá i nápověda, kde hledat nějaké suroviny. Všemu pomáhá perfektní český překlad, díky kterému si to užije opravdu každý.

Last of Us 2, jak ukazuje i naše recenze, je skutečně povedené pokračování a skrývá řadu zajímavých událostí, informací a postupů. My se k nim určitě brzy vrátíme.

Přihlaste se
Komentovat, lajkovat příspěvky a další mohou pouze přihlášení uživatelé.
Pro běžné fungování našeho webu a analýzu Vaší návštěvnosti potřebujeme využívat několik externích služeb (především Google Analytics) a od Vás potřebujeme potvrdit, zda souhlasíte s jejich využitím. Váš případný souhlas můžete kdykoliv odvolat.