Nový PS Store je zatím hodně velké zklamání | Témata

Nový PS Store je zatím hodně velké zklamání

  • 24. 10. 2020, 20:05
  • Jaroslav Pazdera

Sony se s příchodem PS5 rozhodla aktualizovat zastaralý PS Store, ale zatím to vypadá, že to raději neměla dělat.

K napsání tohoto článku nás motivoval jeden podobný zahraniční (viz zde na PushSquare). Při jeho čtení nám došlo, že má vlastně pravdu a zkusili jsme si projít celý store sami. S daným článek musíme naprosto souhlasit a níže přinášíme souhrn jejich i našich připomínek. Berte to samozřejmě jako náš subjektivní pohled a nevylučujeme, že někomu se to může líbit.

Redesign celého storu byl věru potřeba. Původní verze byla dost zastaralá, pomalá a neodpovídala současným trendům. K tomu se ideálně hodí příchod nové konzole, kdy se Sony rozhodli odstranit ze Store hry pro PS3, PS Vitu a PSP a současně provést celkovou inovaci. Ta se postupně začala objevovat a je možné, že ji zatím nemáte. My už ano a tak jsme si mohli obchod detailně projít. Je samozřejmě možné, že po plném nasazení se ještě leccos změní, ale momentálně to vypadá, že to je finální stav.

První, co uděří do očí, je obrovské plýtvání místem, kdy všude jsou veliké nevyužité plochy, obrázky jsou gigantické a hlavně spousta informací chybí. Na následujícím obrázku je vidět přehled her v rámci heloweenské akce, ale úplně stejně vypadá přehled her, kdekoliv jinde. První, co stojí za povšimnutí je, že absolutně chybí názvy her, takže pokud byste třeba chtěli něco vyhledávat pomocí funkce prohlížeče, pravděpodobně nenajdete nic. Jasně, obrázky na sobě zpravidla mají logo, ale není to trochu nesmysl nezobrazovat takovou zásadní informaci? Další co na obrázku stojí za povšimnutí je, že absolutně chybí nějaká drobečková navigace nebo informace, kde se vlastně nacházíme.

Přehled her v kterékoliv rubrice nebo slevové akci.

Další hodně používanou akcí je určitě vyhledávání. Na zkoušku jsem dal hledat třeba letošní pecku Ghost of Tsushima. Tu to sice našlo správně, ale jako první položku by člověk čekal samotnou hru a ne její doplněk. Zásadní problém ale je, že zcela chybí nějaká filtrace, která dříve byla v levém sloupci. Šlo si navolit, že chci pouze hry a ne třeba DLC, cenový rozsah a několik dalších parametrů. Nově nejde filtrovat vůbec nic a nechápeme, co dělá třeba na pátém místě Rock Band. Vyhledávání je navíc docela pomalé a trvá třeba 20 vteřin, než se výsledky zobrazí. Zajímavé také je, že původní hru vlastním a přitom se mi nezobrazuje "Purchased" jako u jiných titulů.

Vyhledávání určitého výrazu.

Nyní se podívejme na detail hry. Ten sice obsahuje moderní velký obrázek, což vypadá efektně, ale při otevření na FullHD monitoru není z obsahu vidět prakticky nic a je třeba rolovat o celou jednu stránku níže, aby se zájemce konečně dostal na informace o hře. I tak tam ale nenajdete žádné obrázky a dokonce ani videa o hře, což také dříve bylo.

Detailní karta produktu

Celý store je samozřejmě moderně responzivní, nicméně responzivita funguje jen do určité velikosti displeje. Pokud máte náhodou menší rozlišení, uvidíte vedle obsahu obří bílou plochu. Tohle se samozřejmě týká jen některých zařízení, ale i tak by si to zasloužilo opravit. Některé jiné prvky jsou naopak poměrně malé (tlačítka pro menu a filtry) ve srovnání s přehledem her.

Mobilní verze přehledu produktů.

Během doby focení obrázků pro tento článek se navíc třikrát objevila následující chyba, kdy se obsah stránky vůbec nenačelt. To už je jen taková třešnička na závěr.

Chyba načtení údajů PS Storu.

Nevíme, jak se na to díváte vy, ale nám se prozatím zdá, že celá aktualizace storu je spíše k horšímu. Chybí spousta filtrů, možnosti procházení obsahu, všude se plýtvá místem bez ohledu na funkčnost a procházet si hry bez toho, že bych konkrétně věděl, co vlastně chci, je trochu nepříjemné. Doufejme tedy, že to není finální verze a v Sony na tom ještě trochu zapracují.

Přihlaste se
Komentovat, lajkovat příspěvky a další mohou pouze přihlášení uživatelé.
Pro běžné fungování našeho webu a analýzu Vaší návštěvnosti potřebujeme využívat několik externích služeb (především Google Analytics) a od Vás potřebujeme potvrdit, zda souhlasíte s jejich využitím. Váš případný souhlas můžete kdykoliv odvolat.