Marvel's Avengers - recenze single playeru | Recenze

Marvel's Avengers - recenze single playeru

  • 4. 9. 2020, 15:00
  • Jaroslav Pazdera

Konečně jsme dočkali první pořádné superhrdinské hry s hrdiny ze studia Marvel. Nedávná beta byla trochu přijata chladně, a tak nás hlavně zajímá, jak dopadla plná verze hry.

Po dlouhém očekávání se již můžeme těšit z vydání prvního AAA titulu ze světa hrdinů vydavatelství Marvel. Je vlastně až s podivem, že doteď nevznikla žádná pořádná hra, která by nabídla více než jednoho zástupce. Nyní ji tu máme, hrdinů obsahuje hned šest a další jsou už přislíbeni po vydání.

Do děje se dostáváme v situaci, kdy jsou hrdinové oslavováni a mají plno fanoušků. Proto se slaví i den Avengers, který má být oslavou jejich ochrany země, a navíc tu má být představen jeden zlomový vynález, který generuje čistou energii. Bohužel v rámci slavnostního ceremoniálu dojde k řadě výbuchů v blízkém městě a hrdinové musí do akce. Ta nedopadne úplně dobře, město je zasaženo obřím výbuchem a hlavní postava Avengers, Kapitán Amerika, je mrtev v sebeobětující akci. To samozřejmě trochu poškodí veřejné mínění a hrdinové se musí uchýlit do vyhnanství. Toliko základní premisa, která je známá už z trailerů, takže snad nevyzrazujeme, co by někdo nevěděl.

Posléze se objevujeme v období po pěti letech, kdy jsou města chráněna robotickými ochránci firmy AIM (Advanced Idea Mechanics) a kdy jsou tvrdě pronásledováni všichni, kdo by měli nějaké speciální schopnosti. Výbuch, který zasáhl město totiž řadě lidí přinesl různé superhrdinské síly a tito lidé jsou AIMem chytáni a jsou na nich prováděny pokusy o „vyléčení“. Zřejmě kvůli licenčním právům se těmto lidem ve hře neříká „mutanti“ ale „nelidé“. Jednou z těchto osob je hlavní hrdinka Kamala Khan, v komiksech známá jako Ms. Marvel. Tato pro řadu lidí poměrně neznámá hrdinka je mladou dívkou, u které se projevila nadlidská síla a schopnost zvětšovat a natahovat končetiny. Z počátku je samozřejmě neumí ovládat, ale postupně objevuje, co umí a jak s tím pracovat. Současně stále nepřestala hrdinům fandit a byla by ráda, kdyby se vrátili.

To ji jednoho dne přivede do nesnází, kdy sama musí prchat před „zákonem“ v podobě robotů AIMu a vydá se vyhledat původní členy Avengers, aby je přivedla zpět. Volba hrdinky, která není provařená ani filmy ani obecně moc známá se nakonec ukázala jako velmi šikovná, protože autoři mají hodně volné ruce s tím, jak ji do hry zakomponují. Vzhledem k tomu, že prvních několik hodin strávíte hraním čistě jen za ní, určitě vám bude brzy sympatická. Je to správně rozjařená mladá slečna, překvapená z každé své nové schopnosti a její pozitivní nálada a víra v návrat Avengers je velmi nakažlivá.

Marvel's Avengers - Launch Trailer | PS4

Single playerová kampaň je složená z jednotlivých misí, které postupně přivedou hlavní hrdinku k dalším členům Avengers a jakmile si je otevřete, můžete hrát i za ně. Krok za krokem si tak otevřete mimo Ms. Marvel také Hulka, Iron Mana, Thora, Black Widow a Kapitána Ameriku. Ostatně přehled postav jsme pro vás připravili v samostatném článku. Pokud jste fanoušky filmů, jistě budete koukat, že postavy nevypadají jako jejich filmové inkarnace, ale to je schválně. Autoři nechtěli z filmů vůbec vycházet a jejich předlohou jsou originální komiksy. Postavy ale vypadají skvěle, jsou detailně propracované a byť u některých trošku nesedí dabing, jinak třeba Thor, Kapitán, ale i všichni ostatní jsou naprosto bez připomínek.

Výhodou je, že všechny postavy se ovládají prakticky stejně a nemusíte se tak pokaždé učit zcela nové ovládací schéma. Každá postava má slabý a silný útok, útok na dálku, úhybný manévr a některé postavy umí létat. Mimo to má každý tři speciální schopnosti. Vše se ale ovládá stejně, a tak můžete okamžitě přecházet z jedné postavy do druhé a postupně se jen budete učit speciality daného hrdiny. Postavy se dají vylepšovat standardním RPG postupem, kdy za získané zkušenosti postupujete úrovněmi, vylepšujete jednotlivé vlastnosti pomocí skillpointů a také si otevíráte speciální schopnosti. Ty můžete měnit podle potřeby a postavu tak můžete přizpůsobit svému specifickému stylu hry. Chcete mít třeba důraz na souboje tělo na tělo, dávat maximální poškození nebo naopak nepřátele ostřelovat z dálky? Je to na vás a tom, jak si postupně upravíte schopnosti. Sílu vaší postavy navíc upravujete pomocí vybavení, které na ni navléknete. Mimo základního, postupně nalézáte i vybavení s různými speciálními vlastnostmi a také si můžete za nalezené materiály vylepšovat jeho kvalitu.

Samotná hra je v podstatě bojovka, kdy procházíte více či méně lineárním prostředím a bojujete s davy různých nepřátel. Ti se v drtivé většině rekrutují z robotů AIMu a mimo zcela základních jsou tu pak pokročilejší bojové stroje se štíty, lasery, nebo obřími exoskelety. Na některé nepřátele fungují jen některé typy útoků a přečíslení budete muset řešit použitím různých speciálních schopností, kdy například Hulk aktivuje zuřivost, Ms. Marvel se zvětší a nebo Iron Man použije rakety. Bohužel základní typy robotů se dost brzy okoukají a slouží jen jako maso do mlejnku. Trochu rozmanitosti by tady neškodilo. Čas od času také narazíte na souboje s bosy, kde musíte zapojit jak vaši šikovnost, tak zkombinovat vše, co jste se v průběhu hry naučili. Hra naštěstí umožňuje kdykoliv změnit obtížnost, takže pokud se vám nedaří nějakou sekvencí projít, můžete si to trochu zjednodušit.

Marvel's Avengers - Official Cinematic Trailer | gamescom 2020

Avengers samozřejmě obsahují i multiplayer a krom toho, že mise můžete procházet v kooperaci až tří osob, jsou tu také speciální lokace pro týmovou akci. Tato prostředí se jmenují War Zones a jsou to velké oblasti s různými misemi, kde získáváte novou výbavu a materiály, levelujete svoje hrdiny a zkrátka si jdete zabojovat. Teoreticky by se to dalo přirovnat například k raidům v online hrách. To ale není všechno a poté jsou tu i výzvy, kde se můžete utkat s nějakými bosy a nebo řešit různé souboje na čas. Herního obsahu je poměrně hodně a další má v budoucnu přibývat. Jediné omezení momentálně je, že každý hrdina může být v partě jen jednou, takže se případně musíte dohodnout, kdo bude za koho hrát. Každá postava má naštěstí nějaké silné vlastnosti, díky kterým není zbytečná. Slečna Marvel například může být léčitelem skupiny, Hulk extrémním tankem a Thor s Iron Manem vše ostřelují z výšky. Spolupráce celého týmu poté dokáže splnit mise i na těžší obtížnosti.

Po grafické stránce celá hra vypadá nádherně. O návrhu postav jsme již hovořili, ale i celé prostředí vypadá velmi dobře, byť v dnešní době by mohlo být více zničitelné. Při soubojích se všechno krásně hýbe, úder střídá úder, všude kolem lítají zbytky okolí a radost pohledět je i na efekty různých schopností. Například když Thor použije své útoky bleskem, elektřina létá všude kolem, zatímco na Iron Manově oblečku vidíte, jak se hýbe poslední šroubek při manévrování ve vzduchu. Trochu slabší je hudební podklad, který víceméně obsahuje jen generickou hudbu a pouze na předem určených místech se ozvou zapamatovatelnější licencované tóny.

Po trochu vlažně přijaté betě je plná hra překvapením, protože subjektivně funguje mnohem lépe, je zábavná a dobře se hraje. Vše zastřešuje zajímavý příběh a sympatická hrdinka, která ho rozběhne. K tomu všemu se sluší přidat, že hra je v kompletním českém otitulkování a i když zatím zlobí titulky pro neslyšící, které se zobrazují všem, umožní to lépe vniknout do příběhu. Jako single hru si Avengers zaslouží vynikající hodnocení, ale jako multiplayerovou hru je zatím těžké hodnotit. To si raději necháme na dlouhodobější zkušenosti a samostatný článek.

Hodnocení redakce

Koncept

Klasická mlátička s řadou hrdinů a jejich schopností zastřešená legendou mezi komiksovými vydavatelstvími - Marvelem.

Grafika

Hra si jde svou cestou a vychází přímo z komiksů. Vzhledově je ale velmi povedená a to jak jde o postavy, tak prostředí, ve kterém se mise odehrávají.

Příběh

Avengers jsou rozprášeni a nová hrdinka, mladá krev, se musí pokusit dát je zpět dohromady, aby znovu zjednali pořádek.

Hratelnost

Díky množství postav a jejich schopností se neustále děje něco nového, a tak je v jádru běžná mlátička okořeněna spoustou různých specialit.

Audio

Hudební stránka je bohužel slabší a ze všeho vyčnívá pouze několik licencovaných skladeb.

Ovládání

Všechny postavy se ovládají stejně, což je výhoda díky které si snadno zvyknete, i když budete přeskakovat z jedné postavy do druhé.

Délka

Samotná single hra vám vystačí na pěkných pár hodin a mnoho dalších můžete utopit v multiplayeru, pokud budete chtít.

Plusy a mínusy

  • perfektně využitá licence
  • krásný vzhled a prostředí
  • zábavná akce
  • spousta herních prvků a schopností
  • některé prvky se postupně opakují
  • slabší hudba
  • u multiplayeru se teprve ukáže, zda bude mít delší trvání
8/ 10

Závěr

Avengers je velmi povedená hra, která po prázdninovém suchu konečně nabízí velmi dobrou hratelnost a spoustu možností, jak se zabavit. Velmi dobře využitá licence, která navíc slibuje, že chvíli vydrží díky novým hrdinům, kteří mají do hry postupně dorazit.

  • marvel
  • avengers
  • skvělá hratelnost
  • neustálá akce
  • mutliplayer
Přihlaste se
Komentovat, lajkovat příspěvky a další mohou pouze přihlášení uživatelé.
Pro běžné fungování našeho webu a analýzu Vaší návštěvnosti potřebujeme využívat několik externích služeb (především Google Analytics) a od Vás potřebujeme potvrdit, zda souhlasíte s jejich využitím. Váš případný souhlas můžete kdykoliv odvolat.