Jak funguje tlačítko

Jak funguje tlačítko "sdílet" na ovladači DualSense, respektive PS5

  • 8. 11. 2020, 23:00
  • Jaroslav Pazdera

K přepracování došla i zastaralá funkce pro tvorbu snímků a videí z hraní.

Každý z nás, kdo si občas ve hře chce uložit povedený okamžik, nebo vtipnou smrt, určitě hodněkrát použil tlačítko sdílet na ovladači DualShock. Jak víme, na PS4 bylo často tlačítko hodně "zalagované", snímek se sice uložil, ale informace o uložení se ukázala daleko později a někdy bylo celé menu hodně pomalé. Nyní se podíváme, co s tímto vymysleli v Sony pro novou generaci, pro PlayStation 5.

Tlačítko je samozřejmě opět na svém místě, na ovladači DualSense vlevo od touchpadu. designově vypadá moc hezky, ale o to zrovna moc nejde. Důležité je, co se děje po jeho stisknutí.

Tlačítko pro sdílení obsahu na ovladači DualSense.

První rozdíl oproti stávající konzoli je pozice menu. To vyjede ze spodní části, má černé pozadí a je po celé délce obrazu. Jinak tu samozřejmě zůstává možnost uložit snímek obrazovky, video posledního hraní, zapnout nahrávání a také vysílání videa. Recenzenti, kteří již mají s konzolí zkušenosti, si pochvalují, že menu je naprosto bez cukání a práce s ním je rychlá. Záznam hraní umožňuje uložit si klip z poslední doby a ten může být údajně od 15 sekund až po hodinu dlouhý (na to jsme zvědavi, jak to bude fungovat). Samozřejmě také můžete zapnout nahrávání a nechat nahrávat kompletní hraní.

Share interface, PS5

Menu obsahuje spoustu možností nastavení jak snímků, tak videí. Můžete si nastavit typ obrázku mezi JPG a PNG a typ videa mezi WebM a MP4. Lze také měnit rozlišení mezi 1920x1080 a 3840x2160, případně si nastavit, zda má video obsahovat zvuk nebo obraz kamery. Pokud si zobrazíte menu, můžete si také rovnou prolistovat poslední uložené obrázky a videa, aniž byste vyskočili ze hry.

Také je tu možnost vysílat hraní a měla by tu být opět podpora YouTube a Twitche, ale zatím konzole nevyšla oficiálně, takže tuto funkci nikdo nemohl vyzkoušet.

Přihlaste se
Komentovat, lajkovat příspěvky a další mohou pouze přihlášení uživatelé.
Pro běžné fungování našeho webu a analýzu Vaší návštěvnosti potřebujeme využívat několik externích služeb (především Google Analytics) a od Vás potřebujeme potvrdit, zda souhlasíte s jejich využitím. Váš případný souhlas můžete kdykoliv odvolat.