Uncharted: Legacy of Thieves Collection - stále skvělé, ale ještě lepší | Recenze

Uncharted: Legacy of Thieves Collection - stále skvělé, ale ještě lepší

  • 26. 1. 2022, 16:00
  • Jaroslav Pazdera

Sony společně s Naughty Dog přináší remaster posledních dvou dílů pro PlayStation 5. Bude tohle opět pecka?

Série Uncharted patří mezi to nejlepší, co série PlayStation nabízí, a tak je jasné, že různé speciální edice a remastery jsou velmi dobrým zdrojem dodatečných příjmů. Studio Naughty Dogs tak místo přípravy nového dílu představilo na loňské PS5 Showcase pouze remasterovanou kolekci Uncharted: Legacy of Thieves Collection. Ta vychází čistě pro PlayStation 5 a z toho také vyplývá větší důraz na vylepšení technické a grafické stránky.

Zdroj: Sony Interactive Entertainment

Hry Uncharted jsou akční adventury z pohledu třetí osoby a jsou hodně zaměřeny na příběh. Někdo by dokonce mohl říct, že jsou to prakticky virtuální filmy, kde se pohybujete jen předdefinovaným koridorem a neustále sledujete nějaké, velmi dobře provedené, videosekvence. Je to ale špatně? Během hraní se neustále střídají akční sekvence s těmi plíživými, občas narazíte na logické hádanky, a to vše je proloženo fantastickými příběhy, které si s ničím nezadají s těmi nejlepšími dobrodružnými filmy. Díky bohaté nabídce jednotlivých herních elementů, střídání atraktivních prostředí a nádhernému zpracování se prakticky nemůže dostavit nuda a všechny díly celé série si nejednou odnášely absolutní hodnocení. A nyní tu máme kolekci posledních dvou dílů, určenou pro silný hardware PlayStation 5 a s odpovídajícími vylepšeními a samozřejmě stále v kompletním českém otitulkování.

Uncharted: Legacy of Thieves Collection – Launch Trailer | PS5

Jak už padlo, kolekce obsahuje poslední dva díly – Uncharted 4: A Thief’s End a Uncharted: The Lost Legacy. Uncharted 4 je hra z roku 2016 a její děj se odehrává několik let po událostech třetího dílu. V hlavní roli je tu opět hrdina a lovec pokladů Nathan Drake, ale setkáme se i s jeho bratrem a samozřejmě mentorem Sulym. Nathan je donucen opustit dobrodružný důchod a společně se vydávají po stopách ztraceného pokradu piráta Henryho Averyho.

Oproti předchozím dílům je tu větší možnost volného průzkumu otevřených oblastí, a i když vás hra neustále vede jedinou správnou cestu, dojem z volnosti je velmi příjemný. Současně se autoři hodně chtějí zaměřit na uvěřitelný vztah Nathana s jeho vyvolenou Elenou. Ostatně práce s postavami patří obecně k tomu nejlepšímu v herním světě. Na své cestě hrdinové projdou různé exotické lokace, utkají se s mafiánským bosem a nakonec i najdou bájné pirátské město. I po letech se jedná o fantastický příběh, kterému čas neubral nic na jeho epičnosti.

Zdroj: Sony Interactive Entertainment

I když se zdálo, že příběhy Nathana Draka jdou definitivně do penze, vyšla v roce 2017 další hra ze stejné série – The Lost Legacy. Spíše než o hru, se jedná o dodatek ke čtvrtému dílu, ale je samostatně spustitelný. Hlavním hrdinou už není Nathan, ale jeho stará známá Chloe a bývalá žoldnéřka Nadine, které společně hledají Ganéšův kel v indických pohořích a snaží se zabránit občanské válce. Ač se původně mělo jednat jen o malé rozšíření, vše se zvrtlo v téměř plnohodnotnou hru se zhruba desetihodinovou hratelností. Příběh je navíc o něco více motivován osobními pohnutkami než honbou za hodnotou pokladu, protože kel má určitou spojitost s rodinou Chloe. Autoři tak chtěli vytvořit protiváhu přímočarému a neohroženému Nathanovi.

Zdroj: Sony Interactive Entertainment

Samotné příběhy nedoznaly žádných změn, ale ono to také nebylo potřeba. Vše bylo jen citlivě vylepšeno, zvýšeno rozlišení a detaily textur a díky silnému hardwaru vše běží naprosto plynule. Hra šikovně využívá SSD disk, takže od spuštění hry jste zhruba do deseti vteřin přímo ve hře a veškeré loadingy, například poté, co zemřete, jsou naprosto bleskové. Vše si samozřejmě můžete užít v režimu věrohodnosti v rozlišení 4K se 30 snímky za vteřinu, případně oželet trochu rozlišení a získat tím více snímků za vteřinu v režimu výkonu. Pokud navíc máte kompatibilní monitor, můžete vyzkoušet režim výkonu plus a rozlišení 1080p s až 120 snímky za vteřinu. Já osobně jsem hrál v plném 4K rozlišení a byla to nádherná pastva pro oči bez sebemenších záškubů, ale preference jsou na každém z vás.

Hra samozřejmě využívá také další funkce PlayStationu 5 jako je 3D zvuk, který krásně ukazuje, odkud vám něco hrozí, nebo skvěle přenáší hluky okolního prostředí. Stejné odezvy přináší také ovladač DualSense, díky kterému si užijete každý zásah, skákání na římsu nebo jízdu vozidlem po bahnité cestě.

Jedinou zásadní obsahovou změnou oproti originálu je absence jakéhokoliv multiplayeru, ale vzhledem k tomu, že pro drtivou většinu hráčů je u této série naprosto zbytečný, tak to není vůbec problém. I tak vám totiž zbude zhruba 25 hodin skvělé hratelnosti, výborně provedených interakcí jednotlivých postav, ale i akčních pasáží s řadou zbraní. A to za 1300 Kč není málo obsahu.

Jak tuhle kolekci shrnout? Na jednu stranu je to naprosto to samé, co bylo v původních hrách a pokud jste si stáhli třeba Uncharted 4 z PS Plus Collection, nenajdete nic jiného vyjma vylepšené edice pro PlayStation 5. Na druhou stranu jsou to ale stále skvělé hry a v nové grafice a s rychlým hardwarem jsou ještě lepší. Pokud jste tedy příběhy Nathana a Chloe nehráli, nebo už je to delší doba, nemůžeme jinak, než je všemi deseti doporučit!

Hodnocení redakce

Plusy a mínusy

  • původní kvalita
  • moderní kabátek
  • příznivá cena
  • absence multiplayeru
10/ 10

Závěr

Tady není co řešit. Uncharted kolekce je skvělý set dvou posledních dílů, které mají sice stále stejné příběhy, ale ty nestárnou, pořád jsou absolutní strop herní produkce a nyní si je můžeme užít ve 4K rozlišení nebo se 120 fps a se všemi vychytávkami, které PlayStation 5 nabízí. Tahle kolekce si rozhodně zaslouží vyzkoušet. Je stále skvělá, ale ještě lepší!

Přihlaste se
Komentovat, lajkovat příspěvky a další mohou pouze přihlášení uživatelé.
Pro běžné fungování našeho webu a analýzu Vaší návštěvnosti potřebujeme využívat několik externích služeb (především Google Analytics) a od Vás potřebujeme potvrdit, zda souhlasíte s jejich využitím. Váš případný souhlas můžete kdykoliv odvolat.