Two Point Hospital – recenze Jumbo Edition | Recenze

Two Point Hospital – recenze Jumbo Edition

  • 11. 4. 2021, 10:00
  • Jan Válek

Na konzole dorazila rozsáhlá kompletní edice oblíbeného simulátoru, co všechno nabízí?

Když uvidíte Two Point Hospital a pamatujete něco z herní historie, tak předloha tohoto titulu je naprosto jasná – Theme Hospital z roku 1997. Osobně jsem jako malý tuto dnes již postarší předlohu skutečně miloval a zapsala se hodně tučným písmem do seznamu mých neoblíbenějších her. Moderní předělávky častokrát dopadnou katastrofou, ale to není případ Two Point Hospital, které vyšlo zhruba před rokem na PlayStation 4. Konzolová verze měla oproti té počítačové zpoždění, což bylo pro změnu vykompenzováno tím, že už v sobě hra obsahovala dvě DLC s bonusovým obsahem. Výsledkem byla opravdu hodně dlouhá a naštěstí i zábavná hratelnost, jak si můžete přečíst v naší recenzi základní hry.

Jestli jste doposud Two Point Hospital neměli možnost vyzkoušet, pak lehce zrekapitulujme, o co tady vlastně jde. Žánrově jsme v klasické manažersko-budovatelské strategii, kde vaším hlavním úkolem je provozování nemocnice a musíte fungovat jak co se týká financí, tak především zachraňování životů. Jedním dechem musím dodat, že všechno se nese v hodně odlehčené a vtipné formě, kdy náplň hry a samotné nemoci jdou krásně ruku v ruce s vizuálním stylem Two Point Hospital. Občas jsou problémy a nemoci hodně netradiční a při jejich prvotním objevování se určitě i nasmějete. Console Edition v sobě již v základu obsahovala DLC balíčky Bigfoot a Pebberley Island. Každé z těchto velkých přídavků nabídlo nové a další mise, všechny vždy tematicky laděné a také s tím se pojící nové nemoci a problémy klientů nemocnice. Jumbo Edition vše ještě rozšiřuje a z hlediska velkých plnohodnotných DLC se jedná konkrétně o přídavky Close Encounters a Off The Grid, o nichž si záhy řekneme bližší detaily.

Two Point Hospital: Jumbo Edition - Launch Trailer | PS4

Pokud jste na PlayStation ještě Two Point Hospital nehráli a budete s Jumbo Edition začínat, tak musíte hezky od úvodních kroků. A než se dostanete k bonusovému obsahu, čeká vás dost dlouhá cesta základní kampaní. Obecně doba pro dohrání veškerého obsahu se hodně liší. Pokud se spokojíte s hodnocením na jednu hvězdičku (což vám samo o sobě již otevře další nové mise na mapě), nebo se rozhodnete jako já splnit všechno na maximální tříhvězdičkové hodnocení. Rozhodně musím pochválit za přístup k nováčkům, kteří do všeho hezky postupně proniknou a učí se další a další souvislosti a nemoci. Na druhou stranu jestli jste už Two Point Hospital dohráli či alespoň rozehráli, pak v Jumbo Edition jen hezky plynule navážete. K hernímu času ještě dodám, že osobně mám nahráno aktuálně 170 hodin, což znamená i platinovou trofej, nicméně stále ještě nekončím a všechny mise z nových DLC stále na plný počet hvězd nemám.

Zdroj: SEGA

Nové rozšíření Close Encounters (v překladu Blízká setkání) se zaměřuje na mimozemskou tematiku, okolo které se zde všechno točí. Jednak zde funguje koncept odemykání nových pozemků pro stavbu odlišně – neplatíte za ně peníze, ale musíte splnit určité cíle. Nemocnici navíc navštěvují i pacienti z jiného světa, kteří mohou častokrát akorát zacpat fronty u vašich ordinací. Měli byste tedy mimozemšťany pokud možno odhalovat a obratem je poslat tam, odkud přišli. V rámci tohoto DLC nechybí ani scénáře, v nichž čelíte jednotlivým vlnám pacientů namísto jejich průběžnému přicházení. Tento prvek se již objevil i v původní Console Edition, zde se stává ještě větší výzvou než kdy dříve. Jak už je v případě Two Point Hospital zvykem, tak další DLC s názvem Off the Grid, je opět úplně tematicky jiné, a i hratelnost se od toho odvíjí. Nese se v zeleném duchu, takže stavíte doslova na prázdné „louce“ a nápad na řekněme skoro polní nemocnici opět zajímavý a netradiční. Jednotlivé ordinace jsou skutečně venku a výzva je všechno hlavně kvůli nutnosti klimatizování a udržování teploty na optimální úrovni, aby se zaměstnanci ani pacienti neupekli. Hlavní myšlenka se nicméně točí okolo ekologického hodnocení. Čím více eko smýšlející zde jste, tím větší dostáváte od místní starostky příspěvky na provoz.

Zdroj: SEGA

Kromě dvojice plnohodnotných nových DLC balíčků najdete v Jumbo Edition i dva menší packy. Jmenují se Retro a Exhibition a jejich součástí nejsou přímo nové mise, ale pouze další věci a předměty, které můžete použít pro zvelebení vašeho nemocničního prostředí. Můžete tak zase stavět o něco rozmanitější místnosti a na výběr už je tolik předmětů, že bych to označil jako maximum pro možné zachování přehlednosti. Přeci jen jsme na konzolích s ovladačem, kde vývojáři zvládli pohodlnost ovládání na jedničku, ale rolování v nabídce věcí už se mi zdá dlouhé až až. Další změnou a bonusem se stal R.E.M.I.X. – speciální režim, ve kterém můžete znovu hrát úvodní scénáře Two Point Hospital. V praxi to znamená, že jsou náročnější a pacienti chodí v jednotlivých vlnách, podobně jako jsem zmiňoval o několik řádků výše v souvislosti s DLC Close Encounters. Opět zajímavé oživení, po delší době bylo hezké se vrátit do úvodních misí, a samozřejmě prodloužení o další hodiny zábavy.

Zdroj: SEGA

Two Point Hospital Jumbo Edition mohu osobně každému fanouškovi budovatelských strategií jednoznačně doporučit. Na druhou stranu pokud jste již hráli konzolovou verzi a máte za sebou i obě DLC, které obsahovala, pak už Jumbo není až tak velkou změnou kupředu a vlastně se jedná o relativně málo obsahu. Jestli si však chcete hru teprve pořídit, tak se jedná o ideální volbu, kdy získáte všechno v jednom uceleném balíčku. Současně s příchodem Jumbo Edition jsem osobně trošku doufal, že vyjde zároveň i v plnohodnotné PS5 verzi, čímž by mohla být pro mnohé lukrativní k opakovanému hraní, ale nestalo se tak. Na next-genu si ji tak můžete užít jen v rámci klasického zpětné kompatibility.

Hodnocení redakce

Plusy a mínusy

  • Propracovanost a chytlavost celého konceptu
  • Opravdu bohatý obsah, který vystačí na dlouhé desítky hodin zábavy
  • Ověřená hratelnost s kompletní edici potěší
  • Technicky či principem se nic nezměnilo oproti původní hře
  • Škoda, že Jumbo Edition nemá plnohodnotnou PS5 verzi
9/ 10

Závěr

Jumbo Edition je uceleným balíčkem, základní hra a k tomu rovnou slušná porce dalšího obsahu. Pokud vás celý koncept chytne a bude bavit – což musí snad každého fanouška žánru – pak máte o zábavu postaráno na dlouhé desítky hodin.

Přihlaste se
Komentovat, lajkovat příspěvky a další mohou pouze přihlášení uživatelé.
Pro běžné fungování našeho webu a analýzu Vaší návštěvnosti potřebujeme využívat několik externích služeb (především Google Analytics) a od Vás potřebujeme potvrdit, zda souhlasíte s jejich využitím. Váš případný souhlas můžete kdykoliv odvolat.