Two Point Hospital | Recenze

Two Point Hospital

  • 1. 4. 2020

Kvalitních her v oblasti simulátorů nebo spíše přímo budovatelsko-manažerských strategií nevychází mnoho. Jak se povedl aktuální výlet do nemocnic?

Ředitelem nemocnice

Není nijak složité hledat vzor, který posloužil vývojářům Two Point Hospital – je jím veleúspěšná hra Theme Hospital z roku 1997. Pochopitelně řada dnešních hráčů ji těžko pamatuje, ovšem my, co jsme si užívali roli vedení nemocnice již před těmito dlouhými roky, jsme byli zvědavý, jak se podařil novodobý nástupce.

Jak už to u simulátorů bývá, těžko zde hledat nějaký úchvatný příběh. Postupně dostáváte pod své vedení různé nemocnice, kdy v rámci dané lokality se tvůrci snažili navodit určitou atmosféru a mini-příběh, ale na samotnou hratelnost je dopad minimální. Stále je to o budování jednotlivých ordinací, najímání a managování zaměstnanců a míření za jasným výsledkem – vyléčit co nejvíce příchozích pacientů. A slovo stále v minulé větě bychom měli podtrhnout, protože lehce stereotypní rozjezd každé nové mise je nutným zlem.

Na PS4 coby kompletní balíček

Two Point Hospital nejprve vyšlo pouze pro PC, přičemž tato následná PS4 konverze v sobě již obsahuje dva DLC balíčky. Takže vás čeká opravdu hodně medicínsko-manažerské práce v 15 misích. V každé z nich plníte zadané úkoly, abyste byli odměněni nejprve jednohvězdičkovým hodnocením a odemknutím dalších nových map. Následují další nové úkoly a větší výzvy, přičemž je pouze na vás, jestli budete pokračovat k plnému 3* hodnocení, nebo se přesunete rovnou o dům dál do nové mise. Nutno podotknout, že v rámci své činnosti nestavíte nemocnice na zelené louce – obvodové zdi jsou vždy dané a hráč musí manažersky rozhodovat a navrhovat jednotlivé ordinace na diagnózu a následné léčení včetně jejich interiérového vybavení. K tomu najímat vhodné lékaře, sestřičky, recepční a správce… a pak už se jen starat, aby byli všichni spokojeni – jak zaměstnanci, tak pacienti a odcházeli domů spokojeni a vyléčeni. Respektive aby vůbec odcházeli a nestrašili pak v nemocnici coby duchové.

Tip

PS4 verze v základu obsahuje DLC Pebberley Island, ve kterém se vydáváte do nemocnic na tropickém ostrově, a DLC BigFoot s naopak zimním prostředím. Celkem tedy 6 misí navíc a řada bonusových předmětů a nemocí čekajících na diagnózu a vyléčení.

Kuriózní nemoci

Už z konce minulého odstavce asi vyplynulo, že celé tohle budování nemocnice si nechce hrát na realistický simulátor, ale veškerý obsah je s notnou dávkou nadsázky. I když hlavní principy nemocničního procesu jsou zachovány. Nově příchozí se musí nahlásit na recepci, následují kroky do ordinace praktického lékaře, čím začíná proces diagnózy, abyste se následně postarali o léčbu. Její úspěch se odvíjí jak od toho, jaké ordinace máte k dispozici, ale také jak je máte vybavené a nemalý vliv má i kvalifikovanost a spokojenost personálu. Vše je krásně propojené, rozhodně se nebudete ani vteřinu nudit a stále toho máte hodně na práci tak, aby do sebe veškeré aspekty zapadaly.

Two Point Hospital Gameplay PS4

8-bit

Nadpis tohoto odstavce by mohl značit, že se budeme bavit o vizuálním zpracování. Ale ve skutečnosti jsme stále u nemocných. Musíme vyzdvihnout a pochválit tvůrce za rozmanitost co se týká obsahu – tedy především různých nemocí a s tím spojených typů ordinací, ale i předmětů, kterými můžete interiér nemocnice zvelebovat. Právě i objevování typů nemocí během postupu misemi je zábavné a skutečně vtipné, takže vás nebudeme ochuzovat o překvapení. Jen pro hrubou představu se setkáte například s onemocněním 8-bit, kdy je pacient rozkostičkovaný na pixely v malém rozlišení a po úspěšné diagnostice může být vyléčený v ordinaci Resolution Lab. Úspěšnost se pak odvíjí od kvalitního a upgradovaného vybavení, ale i práce obsluhujícího lékaře trénovaného v oblasti léčení.

Zajímavost

Pokud se proces léčby nepodaří, může se pak zesnulý objevovat v nemocnici a strašit ostatní pacienty. Což by asi žádnému čekajícímu pacientovi na elánu nepřidalo. Naštěstí to může se speciálním vysavačem vyřešit údržbář a ducha vás nadobro zbavit.

Hodnocení redakce

Koncept

Vtipně, zábavně a návykově pojatý simulátor řízení a budování nemocnice.

Grafika

Po vizuální stránce v sobě hra kombinuje lehce prvky cartoon a The Sims. Až kupodivu si zachovává naprostou plynulosti i u velkých a hektických nemocnic.

Příběh

Své dílčí mini-příběhy (většinou spíše problémy k řešení) vás čekají v každé misi, ale jde spíše o jednoduchý doplněk podtrhující budovatelskou část.

Hratelnost

Od prvních okamžiků vás hra pohltí a chytne. Přestože začátky „otevírání“ nových nemocnic jsou lehce stereotypní, abyste vytvořili fungující základ, tak celý princip a schéma budování je propracované, neustále se objevují nové situace, nemoci, ordinace.

Audio

Lehce slabší stránka hry. Audio doprovod nemocničního rádia je hodně monotónní. Z počátku některé hlášky mezi songy pobaví, ale relativně brzy celý audio doprovod omrzí.

Ovládání

Nějakou dobu trvá, než si na všechny prvky ovládání zvyknete, ale navrženy byly perfektně a všechny úkony jsou následně o velmi rychlém a plně přirozeném proklikání.

Délka

Zahrnutí dvou DLC do základní hry značně prodloužilo celkovou dobu. Bez problémů vás zabaví na dlouhé hodiny, v případě kompletního dokončení všech misí na 3hvězdičkové hodnocení jde o vyšší desítky hodin.

Plusy a mínusy

  • Kvalitně provedený PC port s dobrým ovládáním
  • Návyková hratelnost
  • Rozmanitost různých nemocí a ordinací
  • Součástí hry jsou i DLC balíčky, to vše za dobrou cenu
  • Sympatické a stylové grafické zpracování
  • Chybějící sandbox mód
  • Základní postupy a prvky se neustále opakují
  • Muzika coby doplňující podklad je po několika hodinách v kuse na zblbnutí
9/ 10

Závěr

Two Point Hospital se svojí hratelnosti naprosto vyrovnal svému dnes už hodně retro předchůdci. Moderní zpracování, pohodlné a bezproblémové ovládání dělá z této hry skvělou volbu pro všechny fanoušky žánru budovatelsko-manažerských simulátorů.

  • Výhodná koupě
  • Návyková hratelnost
  • Vtipné odreagování
Přihlaste se
Komentovat, lajkovat příspěvky a další mohou pouze přihlášení uživatelé.
Pro běžné fungování našeho webu a analýzu Vaší návštěvnosti potřebujeme využívat několik externích služeb (především Google Analytics) a od Vás potřebujeme potvrdit, zda souhlasíte s jejich využitím. Váš případný souhlas můžete kdykoliv odvolat.