Tipy a triky, abyste si užili Ghost of Tsushima | Témata

Tipy a triky, abyste si užili Ghost of Tsushima

  • 17. 7. 2020, 12:57
  • Jan Válek

Již od včerejška můžete být naplno ponořeni do světa Cušimy. Aby tento start proběhl hladce, připravili jsme si pro nás několik zajímavých tipů k hraní.

Ke hře Ghost of Tsushima jsme si pro vás připravili ucelený speciál, ve kterém najdete úplně všechno. Základem je naše recenze hry, podívat se můžete na trofeje a mnoho dalšího. Nyní již přejdeme k samotným tipům, které by vám měly ulehčit a zpříjemnit hraní, stejně tak doplníme nějaké vlastní postřehy pro to, abyste si tento krásný výlet do feudálního Japonska naplno užili.

Následující text může obsahovat slabé spoilery k herním mechanikám a postupu ve hře, vezměte to prosím v potaz.

Jakou zvolit obtížnost?

Abyste si hru opravdu užili, je volba obtížnosti důležitým aspektem. Ale nemusíte mít strach, protože kdykoli můžete v nastavení její úroveň změnit. Pokud si chcete opravdu jen prožít krásné prostředí a příliš se netrápit bojem o život, můžete zvolit Lehkou. Nepřátelé v ní jsou méně agresivní a Jina rány tolik nebolí, stejně tak vykrývání útoků a požadavky na správné načasování jsou relativně benevolentní. Pokud jdete po trofejích, nebojte, můžete všechny získat i na lehkou obtížnost, protože žádné nejsou navázané na zvolenou míru náročnosti hry. Pro většinu hráčů tradičně můžeme doporučit Střední obtížnost, kterou se povedlo dobře vybalancovat, musíte se snažit a některé souboje i v ní budou výzvou. Ale zvládnutelnou. Naopak Těžká obtížnost je zde připravena skutečně pro ty, kdo hledají drsnost, budou vše důkladně plánovat a využívat na maximum všech dovedností i okolního prostředí. Obecně množství života nepřátel je na všechny obtížnosti stejné a mění se skutečně pouze míra agresivity, síla úspěšného útoků na stav vašeho života a tolerance správného načasování pro blokování, respektive uhýbání.

Zdroj: Sony Interactive Entertainment

Japonský dabing je povinnost

Společně s výběrem obtížnosti vás při prvním spuštění čeká ještě jedno rozhodnutí. Jaký chcete dabing a titulky. Vězte, že tady není nad čím se rozmýšlet a japonský dabing se nadmíru povedl. S českými titulky skvělá kombinace a právě za překlad musíme pochválit. Hra je z hlediska textů obrovská, navíc musela být pro překladatele relativně náročná z hlediska sjednocení výrazů i názvů a vše se dokonale povedlo.

Flétnou můžete měnit počasí

Hraní na flétnu je takovým hezkým a milým doplňkem Ghost of Tsushima, i když na hratelnost nemá přímo vliv. Svoji flétnu použijete snadno přejetím doleva prstem přes touchpad ovladače. Zkuste se dostat na nějaké hezké místo, zahrajete na flétnu a vychutnejte si atmosféru… I toto hraní má svůj efekt a v menu si lze nastavit melodii, kterou Jin na flétnu zahraje. Hraní na flétnu zajistí, že se změní počasí. Pro získání dalších melodií musíte v herním světě (na hřbitovech) hledat klece se zpívajícími cvrčky.

Zdroj: Sony Interactive Entertainment

Postup hrou

Kromě hlavního příběhu toho nabízí Cušima opravdu hodně k prozkoumávání. Osobně doporučuji držet se vždy jedné linie a tu dokončit – ať už se vydáte po hlavním příběhu, nebo plníte vedlejší úkoly spojené s příběhy místních obyvatel. Není dobré vše až moc tříštit. Navíc nemusíte mít strach – i když celý příběh dokončíte, vše můžete splnit a užít si i následně. Na druhou stranu alespoň nějaké vedlejší linie se určitě vyplatí dělat v průběhu hlavního příběhu, protože získáte nové dovednosti nebo vybavení. Samostatnou kapitolou jsou mystické příběhy (označené modrou ikonou), ty rozhodně doporučujeme udělat přednostně, protože vám zpřístupní nové a silné schopnosti Ducha. Mimochodem klasických vedlejších úkolů je ve hře celkem 61.

Hrajte si po svém

Neexistuje zde žádná karma nebo varianta hrát přímo za hodného nebo zlého. Takže ať už se budete chovat jakkoli a hrát jakýmkoli stylem, nic to neovlivní ve smyslu příběhu či ukončení hry. Díky tomu se nemusíte bát vyzkoušet různé přístupy a herní styly, kterými hlavní hrdina disponuje.

Zdroj: Sony Interactive Entertainment

Vylepšujte zbroj s rozmyslem

V městečkách můžete vylepšovat své brnění, vždycky však doporučujeme prozkoumat, jaké benefity vám vyšší úrovně dané zbroje přinesou. Postupem hrou získáte celou řadu různých druhů brnění a pro jejich vylepšení jsou potřeba stejné suroviny. Tudíž si upgrady kupujte s rozmyslem a hlavně podle toho, jakým stylem chce hrát a co vás nejvíc baví. Vyplatí se totiž mít jednu primární zbroj co nejvíc vylepšenou, než všechny jen například na druhé úrovni. Občas je zároveň i lepší si chvíli počkat a šetřit suroviny. Navíc kdykoli během prozkoumávání Cušimy objevíte divoká prasata nebo medvěda, doporučuje je ulovit pro získání kůže z dravců.

Suroviny

Ghost of Tsushima obsahuje několik základních druhů surovin, které postupně nacházíte. Klíčem k úspěchu a největšímu množství pro různé upgrady jsou především interiéry. Jakmile jste u nějaké budovy či stanu, nezapomeňte se podívat dovnitř, kde na vás prakticky vždycky něco čeká.

Zdroj: Sony Interactive Entertainment

Důležité Odhodlání

Žlutá kolečka v levém dolním rohu obrazovky značí ukazatele a stav Odhodlání. Ve hře neexistují žádné věci, pomocí nichž byste si ho mohli doplňovat. Základem pro získání Odhodlání jsou souboje, kdy se vám načítá za likvidaci protivníků. V tomto směru doporučujeme sledovat bojiště a pokud se ještě někdo hýbe, můžete pro doplňování Odhodlání ukončit jeho trápení. Úplně nejsnazší cestou je uspět v úvodních soubojových výzvách. Při soubojích s bossy se musíte soustředit na vykrývání úderů, pokud máte například málo života a protivník hodně, bývá ideální cesta k vítězství obrana. Tedy nesnažit se ho co nejrychleji dodělat, ale vyčkat, správně a pohotově vykrývat jeho údery a tím si zvýšit Odhodlání.

Tipy pro sekání bambusu

Jedna z mini-hříček a zároveň míst, která potřebujete objevit, pokud míříte na platinovou trofej a chcete hru kompletně dokončit, je sekání bambusu. Navíc zvyšuje vaše maximální Odhodlání. Pro někoho se možná stanou frustrující záležitostí. Musíte rychle za sebou zmáčknout tlačítka ovladače, která se vám zobrazí. Pokud se prvních pár pokusů nepodaří, nezoufejte. Snažte si zapamatovat a ovládnout první část posloupnosti, protože na daném místě se pořadí tlačítek nemění, pouze přibývají další. No a pokud jste opravdu bezradní a nechcete se tím zabývat, máme i jeden malý „podvod“ – v nastavení hry, pod nabídkou přístupnosti lze nastavit, aby části hry vyžadující sérii rychlého zmáčknutí tlačítek nebyla ovlivněna časovým limitem.

Zdroj: Sony Interactive Entertainment

Přizpůsobte postoj

Klíčem k úspěchu, bez něhož se hlavně v pozdějších fázích neobejdete, jsou Postoje. Naučíte se celkem čtyři a pro ovládnutí hry to bez nich nepůjde. Od začátku tak doporučujeme si zvyknout na jejich přepínání, je to naprosto rychlé, pouze si to chce dobře zapamatovat a naučit se, který je vhodný na jaké protivníky a jak ho rychle přepnout, aniž byste pokaždé zkoumali ikony. Máme k tomu mnemotechnickou pomůcku: Xko značí dva zkřížené meče, a tak je ideální pro boj s protivníkem ovládajícím právě meče. Tlačítko s kolečkem je jako štít, tudíž tento postoj je určený pro boj proti stejně vybaveným protivníkům. Trojúhelník má ostrý hrot podobně jako nepřítel s kopím a velké i brutální protivníky zdoláte akorát stejně velkým a masivním čtvercem.

Pozor na lučištníky

Osobně jsem si během hraní příliš luk neoblíbil a dával jsem přednost jiným formám boje, i když to je určitě individuální záležitost a jak jsme psali už výše, každý ať hraje stylem, který ho nejvíc baví. Naopak na protivníky s lukem byste si vždycky měli dávat pozor a snažit se je zlikvidovat jako první. Jednak boj s nimi nablízko není dlouhý, obvykle stačí jedna dvě rány mečem, navíc lučištníci nemohou vykrývat váš útok, na rozdíl od ostatních typů nepřátel. V rámci boje s nimi je důležité soustředit se na zvuk, protože před každým výstřelem slyšíte jejich křik. Pokud tedy ani nevíte odkud na vás pálí, připravte se na odražení útoku (pokud již máte tuto dovednost), případně uskočení. Šípy se jinak mohou opravdu výrazně podepsat na vašem životě.

Zdroj: Sony Interactive Entertainment

Nezapomínejte skákat

V soubojích je důležité ovládnout vykrývání nebo uhýbání útokům protivníků, ale silnou zbraní v rámci obrany jsou i obyčejné skoky. A v rámci volby vhodné taktiky v soubojích byste na skákání určitě neměli zapomínat. Skvěle je také lze využít pro získání následné výhodnější pozice k útoku. Navíc skoky jsou ideální pro relativně snadné uhnutí útokům, které jsou zvýrazněné červenou tečkou, tudíž je nemůžete přímo blokovat. Postupně se ve hře naučíte také několik typů útoků, které mají co dočinění se skákáním.

Svět Cušimy toho nabízí opravdu hodně a snad vám naše rady a tipy pomůžou. Tak vzhůru do Japonska!

Přihlaste se
Komentovat, lajkovat příspěvky a další mohou pouze přihlášení uživatelé.
Pro běžné fungování našeho webu a analýzu Vaší návštěvnosti potřebujeme využívat několik externích služeb (především Google Analytics) a od Vás potřebujeme potvrdit, zda souhlasíte s jejich využitím. Váš případný souhlas můžete kdykoliv odvolat.