The Survivalists - pixelový survival od tvůrců útěku z vězení | Recenze

The Survivalists - pixelový survival od tvůrců útěku z vězení

  • 6. 11. 2020, 11:55
  • Jaroslav Pazdera

Herní série The Escapists se tentokrát přesune na tropický ostrov, odkud není úniku. Tedy vy musíte zjistit, jak na to.

Herní série The Escapists se poměrně dobře zapsala do herního světa, především svým neotřelým nápadem úniků z vězení, ale také velmi pěknou, pixelovou grafikou. Stejní autoři, Team 17, nyní přichází s další hrou ze stejného světa, The Survivalists a jak asi poznáte už z názvu, tentokrát půjde o přežití.

Zdroj: Team17

Jako hlavní hrdina, respektive trosečník, se objevíte na moři na vratkém voru a jen tak tak se dostanete na břeh neznámého ostrova. Tady se musíte rozkoukat, ale nemáte na to moc času, protože brzy přijde hlad a tma. Je tedy třeba se začít ohánět a nasbírat aspoň nějaké ty bobule a zapálit si oheň. U něj se dá postavit skromná postel z trávy, a tak už se celkem dá přežít noc. A to je prakticky námět celé hry, jen se postupně mění to, co sháníte nebo vyrábíte.

The Survivalists - Release Date Trailer | PS4

K tomu, abyste přežili potřebujete dobře ovládnout výrobu předmětů (craftění) a neustálý přísun jídla, bez kterého nepřežijete. Výroba zde funguje na zajímavém principu receptů, které si postupně otevíráte. Na začátku máte k dispozici jeden dva recepty, jakmile je vyrobíte, otevřou se vám další až jich máte tolik, že nevíte, co stavět dřív. Některé předměty vyžadují, abyste na jejich výrobu měli jiné předměty a ty zase potřebují určité suroviny. Budete tak muset prozkoumávat plochu neznámého ostrova, hledat suroviny, nosit je ve svém omezeném inventáři do svého improvizovaného tábora a postupně vylepšovat své vybavení.

Zdroj: Team17

Výroba předmětů má drobnou vadu. Jednotlivé recepty se vám otevírají stále ve stejném pořadí, takže pokud hru budete hrát znovu a stavět to samé, budete postupovat naprosto totožně, což časem bude docela nuda. Navíc některé předměty třeba vůbec nepotřebujete, ale musíte je postavit, abyste se dostali k lepším receptům. Veškerá tato stavba bude potřebovat spoustu surovin a abyste je nemuseli hledat a těžit sami, můžete si do týmu vzít chytré opičky. Tu nejprve nalákáte třeba na jídlo a přidáte si ji do party a následně ji můžete naučit, co má dělat. Bohužel učení opiček je příšerně neintuitivní a místo, abyste jim zvolili, co mají dělat, musíte jim to ukázat a doufat, že se to naučí a budou mít správný nástroj. Opice navíc umí v jednu chvíli jen jednu věc. Dobré ale je, že se zbraní se můžou postarat i o vaši ochranu.

Zdroj: Team17

Pokud už máte vycvičenou tlupičku primátů, máte postaráno o jídlo a bezpečí, můžete se starat, jak se dostat z ostrova pryč. To je vlastně váš jediný úkol, protože jinak ve hře prakticky žádné nenajdete. Můžete sice občas u některých oltářů najít úkol typu něco přines, nebo najít vzkazv láhvi, který vás informuje, že někde se dá něco najít, ale jinak jste na všechno sami, což je trochu škoda. Nějaké dějové linky, které by vám pomohly třeba něco objevit, by všechno výborně ozvláštnily.

Každopádně úplně sami být nemusíte, protože hra podporuje mutliplayer. Pokud si chcete zahrát ve více hráčích, můžete se připojit k někomu do hry, nebo naopak on k vám a společně můžete stavět vaše bydliště, prozkoumávat ostrov a vybíjet vesnice místních ozbrojených domorodců. Trochu škoda je, že hráči jsou naprosté individuality a mezi hráči se nesdílí recepty, každý si musí vše pěkně od začátku projít krok za krokem. Jinak se ale spolupráci meze nekladou, můžete si sdílet suroviny, předávat předměty a společně používat opičky.

Celá hra je opět vyvedena v ikonickém pixelovém vzhledu, který jsme objevovali již na původní vězeňské sérii a vypadá opravdu hezky. Celý ostrov, který se pokaždé náhodně generuje, je plný vegetace, skalisek, ale i drobných a někdy vtipných detailů. I pomocí pár pixelů dokázali autoři udělat krásné postavičky, zvířata a spoustu drobností, které se povalují všude kolem. Díky tomu nemáte prakticky problém poznat, co která věc je, nebo na zemi najít to, co zrovna potřebujete. Jen je občas s podivem, jak dlouho trvá načítání hry, když toho tolik neobsahuje.

The Survivalists je zajímavý titul ze žánru survival her, který určitě vyniká krásným prostředím, grafikou a zajímavým obsahem, ale celé to sráží určitá nedotaženost mechanismů, nutnost při opakovaných hraních vše dělat znovu úplně stejně jako minule a mezery v multiplayeru. Pokud ale máte takový styl her rádi, nebo vás hodně bavila série The Escapists, určitě hru vyzkoušejte.

Hodnocení redakce

Plusy a mínusy

  • moc hezké provedení
  • spousta receptů
  • multiplayer
  • stále se opakující výroba
  • špatně ovladatelné opičky
  • repetitivní
7/ 10

Závěr

Fanouškům survival her, nebo těm, co se líbila předchozí série The Escapists, se určitě bude The Survivalists líbit a odpustí i těch pár nedostatků, které celý koncept trochu kazí.

  • survival
  • pixely
Přihlaste se
Komentovat, lajkovat příspěvky a další mohou pouze přihlášení uživatelé.
Pro běžné fungování našeho webu a analýzu Vaší návštěvnosti potřebujeme využívat několik externích služeb (především Google Analytics) a od Vás potřebujeme potvrdit, zda souhlasíte s jejich využitím. Váš případný souhlas můžete kdykoliv odvolat.