Server iFixit odhalil důvod driftu ovladače DualSense a odhaduje životnost na 417 hodin | Novinky

Server iFixit odhalil důvod driftu ovladače DualSense a odhaduje životnost na 417 hodin

  • 21. 2. 2021, 19:23
  • Jaroslav Pazdera

Samozřejmě se jedná o odhady, ale video serveru je poměrně detailní.

Driftování ovladače DualSense začáná být seriozní problém. Sice není tak rozšířený jako u Nintenda Switch, ale už se tím zabývají i odborné servery a také padla i nějaká ta žalobička. Drift znamená, že bez jakéhokoliv pohybu ovládacími páčkami se na obrazovce přesto něco děje: pohybuje se kamera, postava, zkrátka něco se děje bez vašeho vstupu. Tentokrát se do rozboru ovladače DualSense pustil server iFixit, který je známý tím, že dokáže rozebrat, spravit a nebo sestavit prakticky cokoliv. Ovladač rozebrali úplně do poslední součástky a odhalili, kde je problémový bod, který způsobuje driftování. Nabízí také řešení a jasný návod, co a jak čistit a kde co opravit, aby vám ovladač vydržel co nejdéle. Přeci jen to není úplně laciné zařízení.

Zaprvé zjistili, že výrobcem patřičných součástek joysticku je firma ALPS a ta uvádí ve svých materiálech, že jejich součástka vydrží zhruba dva miliony pohybů a jen půl milionu stisknutí. Problém je v tomto případě, že součástka (potenciometr), která je pod kloboučkem se postupně roztahuje a mechanismus, který klobouček centruje, je čím dál volnější. Samozřejmě to není ze dne na den, ale je to postupný proces. Na základě těchto hodnot autoři videa vypočítali, že součástky kloboučků vydrží 417 hodin standardní hry. Když budete hrát řekněme 20 hodin týdně, není to teoreticky ani půl roku. Výpočet založili na běžném hraní Call of Duty: Warzone a dává celkem smysl. iFixit se pozastavuje nad tím, že Sony při návrhu nepočítala s tím, že tyto potenciometry budou nejvíce trpět a nedají se úplně snadno vyměnit.

Pokud tedy narazíte na to, že vám ovladač začně zlobit, zkuste prvně reklamaci, protože Sony je zatím vyřizuje a ovladače zpravidla vyměňuje za nové. Teprve pokud by se nezadařilo, zkuste ho podle přiloženého videa opravit, třeba si tím ušetříte spoustu peněz.

Here's Why PS5 Joysticks Drift (and Why They'll Only Get Worse)
Přihlaste se
Komentovat, lajkovat příspěvky a další mohou pouze přihlášení uživatelé.
Pro běžné fungování našeho webu a analýzu Vaší návštěvnosti potřebujeme využívat několik externích služeb (především Google Analytics) a od Vás potřebujeme potvrdit, zda souhlasíte s jejich využitím. Váš případný souhlas můžete kdykoliv odvolat.