Ratchet & Clank: Rift Apart – cestování napříč dimenzemi | Recenze

Ratchet & Clank: Rift Apart – cestování napříč dimenzemi

  • 8. 6. 2021, 16:00
  • Jan Válek

Dvojice neodlučných parťáků Ratchet a Clank se vydávají na novou dobrodružnou cestu v tomto pokračování, které vychází exkluzivně jen pro PlayStation 5. Jak se hra povedla?

Jsou určité herní značky a postavy, které jsou naprosto spjaté s konzolemi a značkou PlayStation. Mezi ně se rozhodně řadí právě i dvojička Ratchet & Clank, představená už v období PlayStation 2. Nyní jsme o tři generace dále a aktuálně se dostává do prodeje nové pokračování s podtitulem Rift Apart. Přestože některé jiné PS-exkluzivní hry mají i zvučnější jména pro širší publikum, právě Ratchet & Clank bylo hodně očekávané z toho důvodu, že jako jedna z mála her vychází pouze pro next-gen a nemíří už na minulou generaci konzolí. PS5 je sice stále hodně nedostatkové zboží, ale osobně toto rozhodnutí oceňuji a jak si v průběhu celé recenze detailněji rozvedeme a vysvětlíme, právě next-genovost je v této novince hodně zdát a jsem rád, že se tvůrci nebáli a vydali se touto cestou.

Doposud byly dojmy z většiny her vycházejících najednou pro PS4 i PS5 lehce rozpačité, protože obě verze typicky nevykazovaly moc velké rozdíly. I když třeba Miles Morales vypadal skvěle stejně jako třeba Sackboy, ale pořád u všech těchto her platí, že hezké jsou na obou platformách a nejde o skutečný next-gen, jak bych si ho já osobně představoval. To hned první okamžiky v Ratchet & Clank: Rift Apart ve mě zanechaly úplně jiný dojem – rovnou můžu chválit a vyzdvihnout fakt, že takhle má vypadat hra pro novou generaci konzolí. Rychlé loadingy jsou samozřejmostí, ale jde hlavně o naprostou plynulost při průchodu rifty a portály, díky nimž se okamžitě proměňuje celé prostředí a okolí. To je mimochodem také neuvěřitelně detailní, plné různých malých prvků a okolo sebe vidíte opravdu hodně daleko.

Než se pustíme do konkrétních detailů o herní náplni a o tom, jak celá hra vypadá, tak si shrňme základní úvod do dění. Rift Apart přímo na minulé hry nenavazuje a dokážete si ho naprosto užít i pokud jste doposud s těmito dvěma herními hrdiny neměli tu čest. Nově se k nim přidává i třetí postavička, se kterou se hned v relativně úvodní části seznámí Clank – jmenuje se Rivet a jak můžete vidět na videu níže, je to pořádná kočka. Příjemně ozvláštnila celý příběh, který se tentokrát do velké míry točí okolo vzájemného vztahu všech tří hlavních hrdinů a jejich společném boji proti všem zloduchům. Skvělému filmovému dojmu a zážitku, na kterém těžko hledat chyby, vévodí i parádní dabing a všichni určitě ocení i české titulky, jak je u PS-exkluzivních her už zvykem a skoro jedinou výjimkou byl nedávný Returnal.

Zdroj: Sony Interactive Entertainment

Ratchet & Clank: Rift Apart vyváženým způsobem kombinuje nové postavy a prostředí s prvky známými z minulosti, což ocení velcí fanoušci série. Především se ale stále skvěle hraje. Pokud nemáte s předchozími hrami zkušenosti a ani představu co vás čeká, pak vězte, že jde o hodně akční záležitost. Nechybí některé spíše skákací či lehce logické pasáže, ve své podstatě se ale všechno točí okolo akce. Během dobrodružství sbíráte kromě ukrytých collectible předmětů i všudypřítomné matičky – hlavní platidlo pro nákup nových zbraní, respektive surovinu zvanou Raritárum určenou pro jejich vylepšování. Jednoduchý a přehledný systém, který zajistí rozmanitost a užijete si mnoho srandy při objevování a zkoušení arsenálu. V této oblasti se sluší dodat, jak studio Insomniac využilo Dual Sense ovladač. Oproti jiným dříve vydaným titulům nejde o nijak revoluční přístup, ale ve finále se potvrzuje známé pravidlo – častokrát si funkcí DualSense ani nevšimnete, i když ve hře jsou, což je to nejlepší možné provedení. Přirozeně tak skrz vaše ruce zajišťuje ovladač ještě větší proniknutí přímo do děje, aniž by bylo fungování páček nebo haptická odezva otravná nebo příliš výrazná. Super nápad jsou dva režimy střelby u mnoha zbraní, kdy první (typicky lehčí útok spotřebovávající méně munice) provedete jen polovičním stisknutím páčky, ten druhý a silnější pak úplným zmáčknutím. Nové funkce i lepší výkon zbraní se odemykají jak koupenými vylepšeními, tak jejich levelováním, což se děje přirozeně pouze tím, že danou zbraň používáte.

Zdroj: Sony Interactive Entertainment

Z hlediska akční části se sice zbraně a jejich nabídka starají o rozmanitost, ale místy na mě působily trošku nudně stejní či hodně podobní protivníci. Samozřejmě je těžké, aby každá horda nepřátel byla úplně jiná a rozmanitá, ale minimálně u bossů by větší nápaditost byla nasnadě. V tomto směru se mi zdá až zbytečné, jak často narážíte na bossy, a přitom jak se i ti opakují. Když se řekne boss, očekávám a chci dostat vždy unikátního a nového protivníka, který může potrápit a někdy musíte i delší dobu hledat optimální cestu k jeho zničení. V Rift Apart nic z toho příliš neplatí, nebo jen částečně. V soubojích to sice chce taktizovat a ne se jen bezduše vrhnout mezi nepřátele, ale než o klasickou taktiku vám místy může hra dát zabrat čistě kvůli velkému počtu najednou se objevujících nepřátel na scéně.

Ratchet & Clank: Rift Apart - Příběh s CZ titulky | PS5

Souboje budou tak zábavné, jak si je uděláte – tedy nakolik se budete postupně seznamovat s novými zbraněmi, zkoušet je v praxi a hledat ty nejvhodnější pro řešení nastalé situace. Nejen, že se u toho budete dobře bavit, ale moc hezky se na všechno i kouká. Chvilkami se připravte na obrazovku plnou vizuálního chaosu a hýření všemi barvami. Po technické stránce absolutně není co vytýkat, což jsem ostatně již v průběhu naznačil. Vizuálně i herně zajímavý efekt mají portály umístěné v oblasti s protivníky – tam je lze použít pro rychlou teleportaci a tudíž vzdálení se od dotírajících enemáků. Celá recenze se nesla v hodně pozitivním duchu, což si nový Ratchet & Clank (společně s třetí hrdinkou Rivet) rozhodně zaslouží. Jednu menší výtku na závěr recenze zde přeci jen mám – uživatelské rozhraní, které se mi přímo ve hře nezdá úplně přehledné a intuitivní. Dost možná i kvůli tomu, že nám tvůrci chtěli dát neustále mnoho informací a než jsem si zvykl kam a jak během skutečně rychlých a mnohdy vcelku dlouhých soubojů koukat, trvalo mi to. Nicméně vysoká očekávání se povedlo naplnit a jde o jeden z mála ryze next-gen titulů, který by neměl minout nikdo, kdo se rozhodl investovat do samotné konzole PlayStation 5.

Hodnocení redakce

Koncept

Rift Apart si zachovalo nádech předchozích dílů série, i když se ještě více zaměřuje na akční část. Ta je okořeněna neustálou proměnou prostředí a lokací bez jakékoli načítací obrazovky, za což vděčíme výkonu nové generace konzolí.

Grafika

Graficky jedna z nejhezčích her na PlayStation. Krásný vizuální styl, zpracovaný se smyslem pro detail a bohatým prostředím. Tak má vypadat next-gen.

Příběh

Příběhovou stránku si můžete dobře užít i díky českým titulkům, přičemž bez problémů se chytnete i pokud nemáte předchozí znalosti této série.

Hratelnost

Akce, akce a zase akce. I když je zastoupeno i sbírání všech možných předmětů a občas si zaskočíte po několika plošinách, celé hře dominuje právě akční složka.

Audio

Stejně jako u prakticky všech moderních titulů i zde platí, že si vše nejlépe užijete s kvalitními sluchátky včetně podpory 3D audia. Ozvučení skvěle ladí s vizuální stránkou a pochválit musím i perfektní dabing.

Ovládání

Naprosto snadné a intuitivní ovládání vám především nekazí herní zážitek. Nebude s ním mít nikdo problém a i veškeré prvky a využití DualSense ovladače krásně splynulo s tím, co se zrovna děje na obrazovce.

Délka

Kromě základního příběhu se prakticky v každé lokaci nabízí i vedlejší úkoly. A pokud chcete mít splněno úplně všechno, čeká vás bádání po ukrytých collectible předmětech, což herní čas prodlouží o pěkných pár hodin. Škoda chybějící kooperace, která by zajistila ještě delší životnost.

Plusy a mínusy

  • Krásné vizuální zpracování
  • Next-gen technické zpracování a přesun mezi rifty
  • Rozmanitá nabídka zbraní
  • Zapojení riftů a proměn prostředí i lokací
  • Konečně se tvůrci nebáli oprostit od omezení PS4, pro kterou hra vůbec nevychází
  • Souboje a protivníci včetně bossů občas postrádají rozmanitost
  • Menší důraz na jiné než akční aspekty a pasáže
  • UI mohlo být přehlednější a jasnější
9/ 10

Závěr

Nový Ratchet & Clank u mě splnil očekávání a jde konečně o hru, které sluší přízvisko PS5-exkluzivní. Dokonale využívá předností nové generace konzolí především pro rychlé přechody mezi prostředím, což zajistilo rozmanitou podívanou v sympatickém grafickém kabátě. K tomu se navíc skvěle hraje a užijete si v něm svižnou akci plnou nápaditých a efektních zbraní.

Přihlaste se
Komentovat, lajkovat příspěvky a další mohou pouze přihlášení uživatelé.
Pro běžné fungování našeho webu a analýzu Vaší návštěvnosti potřebujeme využívat několik externích služeb (především Google Analytics) a od Vás potřebujeme potvrdit, zda souhlasíte s jejich využitím. Váš případný souhlas můžete kdykoliv odvolat.