Railway Empire - Complete Collection | Recenze

Railway Empire - Complete Collection

  • 11. 8. 2020, 10:00
  • Jan Válek

Vydejte se v době Průmyslové revoluce vybudovat fungující přepravní společnost a zničit všechny konkurenty s podobným cílem.

Prakticky ve všech žánrech platí, že staré hry se stále posunují kupředu a novější tituly překonávají své původní vzory. Klasickým obchodně-dopravním tycoonovkám se to ale příliš nedaří a legendární Transport Tycoon si snad každý fanoušek rád pustí i v dnešní době. To dnes recenzovaný titul se vydal svojí odlišnou cestou a přináší kromě obyčejného budování spíše komplexní simulaci, aktuálně vydaná kompletní kolekce navíc zajišťuje, že budete mít obsahu na opravdu dlouhé desítky či spíše stovky hodin.

Železniční říše

Railway Empire nás bere do dávných dob železnice, prakticky k jejím úplným kořenům, kdy mapuje období Průmyslové revoluce rozdělené na jednotlivé etapy. Začínáte tak v prapůvodní historické době s prvními nepříliš výkonnými parními lokomotivami. Vrcholem evoluce se stává první dieselový stroj, takže zapomeňte na nějaké moderní rychlovlaky či elektrifikaci tratí. Pokud se nejdříve budeme bavit čistě o základní hře, tak ta je zasazena do několika částí napříč Spojenými státy. Samotná kampaň není kdovíjak dlouhá, spíše vás provede všemi prvky ovládání, dozvíte se, jak jednotlivé věci fungují a musíte plnit první výzvy. Hned v této souvislosti bych se měl podělit o jednu významnou nepříjemnost – byť je to čistě subjektivní a asi tak byla tvůrci zamýšlena. Osobně totiž v podobných budovatelských strategiích preferuji klid, stavění a postupný růst vlastního impéria, bez nějakých tlaků. Naopak Railway Empire vás neustále ve všech ohledech nutí myslet termíny a deadliny. Nikde vám netiká čas, na druhou stranu v rámci kampaně a bohužel i dalších režimů máte u každého úkolu stanované datum pro jeho dokončení. Jednak pokud nejste hodně rychlí, nedosáhnete ani kdybyste se na hlavu stavěli na nejlepší hodnocení, ale především – a to mě doslova rozčílilo – se hra vypne s hláškou, že jste nestihli některý z úkolů splnit včas a hotovo. Všechno budování ztraceno, zahozeno.

Railway Empire - Complete Collection Trailer - Out Now (UK)

Budovatelské strategie?

Jak jsem nakousnul už v minulém odstavci – čas zde opravdu hraje důležitou roli a i když bych to chápal třeba v rámci kampaně, očekával jsem poněkud volnější přístup v jiných režimech. Inu, zapnul jsem Free play mód, kde také dostáváte úkoly a jak jsem nemile zjistil po vybudování pořádné fungující říše, opět se mi hra vypnula z důvodu uplynutí času. Bohužel to samé přichází i v posledním Sandbox režimu. Prvek dle mého názoru naprosto nesmyslný u budovatelské strategie, nebo sem tvůrci mohli dát alespoň možnost jeho deaktivace. V praxi totiž vždy musíte relativně hnát za plněním nalajnovaných cílů, i když si chcete jen užívat budování. Už z toho pohledu bych Railway Empire zařadil spíše mezi simulátory, přichází totiž s relativně velkou komplexností všeho okolo. Vlastně i samotné stavění je zde docela zjednodušeno oproti jiným konkurenčním hrám. Jako důkaz tohoto faktu může být i systém fungování jednotlivých tras. Není o tom, že byste vytvořili konkrétní železniční trasu a na ni potom z depa vypouštěli vlaky, ale princip je zde přesně opačný. Takže koupíte lokomotivu a té určíte trasu. Pokud kapacita nestačí, pak celý proces opakujete a oba vlaky fungují jako samostatné jednotky. Navíc mechanismy jsou v tomto hledu nakolik zjednodušené, že ani neřešíte vagóny a při každé nakládce jsou automaticky zvolené podle nákladu čekajícího na přepravu.

Zajímavost

S tím jak masivní je po obsahové stránce Complete Collection se pojí i počet trofejí. Celkem jich v základní hře společně se všemi DLC můžete získat až 120.

Železničním manažerem

V kontrastu s těmito relativně osekanými principy jdou jiné prvky a vaše úkoly, které naopak až překvapily a staví hru spíše do komplexního simulátoru všeho okolo železnice, než klasického budovatelského titulu. V tomto směru je pak na preferenci a oblíbenosti každého hráče, co má radši. Musíte tedy rozmýšlet a propojovat jak jednotlivá města, tak průmyslové a výrobní objekty. Zatímco příjem je důležitým aspektem pro váš další rozvoj, mnohdy spíše řešíte to, aby vznikaly komplexní a fungující systémy zajišťující, že do měst dodáváte potřebné výrobky pro jejich rozvoj. Jen tak zajistíte růst měst, což je ve většině případů vaším hlavním úkolem. V rámci vývojového stromu se posunujete technicky kupředu novými a výkonnějšími lokomotivami či výhodami, najímáte personál pro zdokonalení výkonu vlaků nebo špiónskou činnost u vašich konkurentů, kteří jsou přítomni ve všech misích. Celkově spíše manažerskému přístupu odpovídá i možnost investice a skupování průmyslů či samotných vašich konkurentů, jejichž obchodní podíl můžete nabývat až do úplného převzetí rivala. Rozhodně vám žádný vydělaný dolar nezůstane na účtu, protože máte mnoho příležitostí, jak ho utratit s vidinou vyšších budoucích výnosů. Celý popsaný systém funguje dobře a nejde mu příliš vytknout, byť jak už jsem zmínil, osobně bych preferoval spíše větší důraz na budovatelskou část.

Zdroj: Kalypso Media

Pořádná dávka DLC

S touto kompletní kolekcí rozhodně nemusíte mít strach, že byste všechno dokončili a už neměli co dál hrát. Dávka obsahu je totiž až neuvěřitelná. Každé z osmi DLC vás zavede do úplně jiného prostředí, přičemž všechna vychází z reálných skutečných map. K základní hře to znamená mnoho nových map, scénářů a oceňuji, jak je každé úplně jinak stylizované. Navíc v nich jsou vždy i nějaké nové lokální suroviny, to zajišťuje nové prozkoumávání dodavatelských řetězců a odlišnou poptávku měst na daném území. Některé nové mapy jsou obrovské a novinkou se stalo jejich dělení na sektory, musíte si kupovat licence, abyste se dostali do nových částí. Down Under nás zavádí do rozsáhlého australského prostředí, zasněžená skandinávská krajina vás čeká v přídavku Northern Europe, krásné vinice a levandulové lány nabízí France, pro nás všechny nejbližší DLC Germany obsahuje i okolní státy včetně Česka. V Evropě zůstáváme i v britském balíčku Great Britain and Ireland. Prostředí a suroviny spojené s Jižní Amerikou jsou v DLC Corssing the Andes, nepříliš osídlená Kanada kolem roku 1860 je v The Great Lakes a konečně poslední v našem výčtu tu máme naopak v pořadí první vydané DLC – Mexico. Osobně se mi těžko odhaduje na jak dlouho vám všechen tento obsah vystačí, ale musí to být nikoli desítky, jako spíše stovky hodin. Na PS Store celou kolekci pořídíte za 1 099 Kč, což je více než slušná nabídka.

Hodnocení redakce

Koncept

Komplexní železniční simulátor, ve kterém je lehce budovatelská část nahrazena tou manažerskou, spočívající v konkurenčním boji.

Grafika

Původní hra vyšla v roce 2018, stále vypadá hezky a jednotlivá DLC nabízí naprosto odlišný styl a prostředí. Líbily se mi jak vyprahlé pouště, tak zasněžená krajina.

Příběh

Příběh je zde tvořený jednotlivými úkoly, v podstatě jde ovšem stále o ovládnutí celé oblasti vaší společností a vytváření fungující železniční sítě nutné pro rozvoj měst.

Hratelnost

Aspekt časového presu se podepisuje na nutnosti rozmýšlení a taktizování, což jde na úkor pečlivého budování železnice. Pokud se vám budovatelské strategie zdají příliš nudné, máte rádi vlaky a chcete akci, v Railway Empire ji dostanete.

Audio

Soundtrack neurazí ani nenadchne, jednotlivá DLC přidávají i lokální hudební kulisu.

Ovládání

Tutoriál probíhá trošku zvláštním způsobem, kdy jsou vám prvky vysvětleny pomocí bublin přímo ve hře. Musíte si zvykat, ale pak se vše ovládá naprosto hladce.

Délka

Ať už má hra jakékoli nedokonalosti, k obsahu nemůže být jediná připomínka. Kompletní kolekce pokrývá ohromný prostor a všechno pokořit zvládne asi málokdo.

Plusy a mínusy

  • Masivní nálož základní hry + 8 DLC
  • Vydrží vám na hodně dlouho
  • Komplexní systém a fungování železnice
  • Přehledné HUD a pohodlné ovládání
  • Chybějící skutečně volné stavění bez časového presu
  • Musíte věnovat delší čas tomu, abyste pronikli do ovládání
  • Budovatelské prvky i správa vlaků poněkud zjednodušená
8/ 10

Závěr

Kompletní kolekce nic nemění na základních principech fungování. Pokud vás hra chytne, tak máte naprostou jistotu, že budete stále objevovat nový a nový obsah, který přináší všech 8 vydaných DLC. Na druhou stranu určité neduhy a mínusy stále zůstávají, protože tyto balíčky na základním principu hry vůbec nic nemění.

  • Železniční simulátor
  • Manažerská strategie
  • Bohatý obsah
Přihlaste se
Komentovat, lajkovat příspěvky a další mohou pouze přihlášení uživatelé.
Pro běžné fungování našeho webu a analýzu Vaší návštěvnosti potřebujeme využívat několik externích služeb (především Google Analytics) a od Vás potřebujeme potvrdit, zda souhlasíte s jejich využitím. Váš případný souhlas můžete kdykoliv odvolat.