První pohled na uživatelské rozhraní PlayStation 5 | Témata

První pohled na uživatelské rozhraní PlayStation 5

  • 15. 10. 2020, 17:15
  • Jan Válek

Sony oficiálně ukazuje softwarovou část a uživatelské rozhraní PS5.

Do příchodu konzole na evropský trh již zbývá jen něco málo přes měsíc. A i když jsou konzole dávno v předobjednávkách beznadějně vyprodané a nikdo nemá dnes šanci získat svůj kus v letošním roce, stále jsme neviděli, jak bude vlastně konzole vypadat co se týká uživatelského rozhraní. To se změnilo právě nyní, kdy získáváme jak první informace, tak přes 11 minut dlouhé video, které vše ukazuje v kompletní podobě.

First Look at the PlayStation 5 User Experience

Zážitek z rozhraní konzole PlayStation 5 má být úplně jiný, nový a modernější. Při jeho navrhování bralo Sony ohled především na to, aby bylo ovládání konzole intuitivnější, zábavnější, poutavější, ale i osobitější a s důrazem na sociální prvky.

Hlavním vrcholem se stane nové Control Center, prostřednictvím něhož budete mít okamžitý přístup ke všem hlavním funkcím. Jak se můžete podívat sami na videu výše, všechno začíná klasickým stisknutím tlačítka PlayStation na bezdrátovém ovladači DualSense. To lze i kdykoli v průběhu hry, aniž byste ji zavírali.

Zdroj: oficiální web distributora

Úplně nová funkce v uživatelském rozhraní se jmenuje Činnosti (Activities), která má ukazovat klíčové herní prvky. Všechny tyto aktivity uvidíte přímo v Control Center na jednotlivých kartách. Již odsud půjde rychle naskočit přímo do herní akce tam, kde jste minule skončili.

Kompletní navigace a rozhraní umožní rychlé přepínání mezi hrami i online zápasy a opravdu rozhraní vypadá jako něco nového a next-genového přesně tak, jak bychom si představovali. A líbí se mi oficiální prohlášení Sony, které snad bude i stejně hezky fungovat v praxi:

Věříme, že čím méně času strávíte čekáním na interakci se systémem, tím více času budete muset strávit hraním her.

Pochopitelně i nyní měsíc před uvedením konzole PlayStation 5 stále vývojáři celé uživatelské rozhraní ladí a pilují k dokonalosti, takže může stále dojít k dílčím změnám a úpravám.

Zdroj: oficiální web distributora

Zároveň již dříve bylo z tuzemské pobočky Sony potvrzeno, že bude celé uživatelské rozhraní opět kompletně v češtině.

Přihlaste se
Komentovat, lajkovat příspěvky a další mohou pouze přihlášení uživatelé.
Pro běžné fungování našeho webu a analýzu Vaší návštěvnosti potřebujeme využívat několik externích služeb (především Google Analytics) a od Vás potřebujeme potvrdit, zda souhlasíte s jejich využitím. Váš případný souhlas můžete kdykoliv odvolat.