První dojmy: Hyper Scape | Preview

První dojmy: Hyper Scape

  • 12. 8. 2020, 00:54
  • Jaroslav Pazdera

Nová battle royale FPS hra od Ubisoftu vyšla jen před pár hodinami a my jsme je využili k tomu, abychom si hru vyzkoušeli a přinášíme první dojmy, které v nás hra zanechala.

Žánr battle royale je v poslední době populárnější než kdy dříve. Máme tu mnoho oblíbených her v čele s PUBG, Warzone, Fortnite, nově i například Fall Guys a mnoho dalších. Pro novou hru je velmi těžké, se do skupiny vyvolených dostat, a přesto to firmy neustále zkouší. Nejnověji je to zkouší Ubisoft se svou futuristickou FPS Hyper Scape. Ta vyšla na PS4 v úterý 11. srpna a je free to play, takže si ji můžete zahrát zcela bez omezení a zdarma. To jsme udělali a podělíme se s vámi o dojmy z prvních pár hodin hraní. Berte tedy jakékoliv hodnocení s rezervou a skutečně jen jako první dojmy, kdy nemusí být ještě všechno jasné a hlavně nacvičené.

Zdroj: Ubisoft Entertainment

Ve svém jádru se jedná o naprosto klasickou battle royale hru, v tomto případě pro 100 hráčů, kteří mohou hrát buď ve trojicích nebo v single hře. Hraje se na obří mapě, která je postupně zmenšována a vy se tak musíte neustále přesouvat do funkčních lokací a mimoto se snažit přežít jako poslední. Mapa je v tomto případě obří futuristické město, kde se hodně hraje i na vertikální rovině, protože je tu všude hodně vysokých budov a dalších prvků. K tomu můžete používat dvojitý i trojitý skok a přeskakovat tak celé ulice. Hra je tak od začátku hodně rychlá a nepřátele vám mohou během vteřiny zcela zmizet, nebo se objevit za vámi.

Zdroj: Ubisoft Entertainment

Mapa je postupně zmenšována tím, že je její virtuální zobrazení rozbito jakoby „virem“ a lokace se stane nedostupná. Zajímavé je, že se mapa nezmenšuje v pravidelných kruzích, ale mizí postupně po částech nepravidelného tvaru. Jakmile se vyskytnete v místě, které bude brzy zničeno, máte minutu na přesun. S rychlým pohybem to ale není vůbec problém. Trochu nepraktické je, že mapa se zapíná touchpadem a ve chvíli jejího zobrazení nevidíte vůbec nic kolem sebe a jste vytrženi ze hry. Trochu lepší by bylo nějaké hybridní průhledné zobrazení. Ale je to samozřejmě o cviku se naučit, co kde ve městě je a pak už mapa prakticky není potřeba.

Zdroj: Ubisoft Entertainment

Vaše postava může nést dvě zbraně. Ty se ve hře objevují různé od běžných střelných, sniper pušek přes granátomety, energetické zbraně a některé dost zvláštní. Z počátku je hodně těžké poznat, která zbraň má jaký efekt, a umět si tak vybrat, jakou využijete. Krom zbraní můžete používat i útok na blízko, ale na ten se musíte přepnout podržením trojúhelníčku a to je hodně pomalé. Lepší by bylo, pokud by bylo možné útok na blízko okamžitě použít třeba pomocí R3 nebo jinak (v nastavení lze měnit profily, takže je možné, že to jde upravit, uvidíme v recenzi). Mimo zbraní můžete používat ještě dvě speciální schopnosti, které se aktivují R1 a L1. Může to být třeba neviditelnost, léčení, elektrický šok, krátký teleport a mnoho dalších. Je z cela jasné, že pro dobrý výsledek ve hře bude třeba najít ideální kombinaci speciálních schopností a zbraní. Náboje prakticky není třeba řešit, protože jsou pro všechny zbraně univerzální.

Hyper Scape: Season 1 Battle Pass Trailer | Ubisoft [NA]

Během prvních her jsme měli pocit, že zbraně jsou poměrně málo efektivní nebo postavy hodně odolné. I když máte třeba granátomet je třeba pět a více zásahů, abyste nepřítele porazili. Na druhou stranu to dává možnost, pokud do vás protivník střílí plným zásobníkem, utéct a schovat se. Hra je tak hodně rychlá, postavy rychle skáčou z domu na dům, po zemi se prakticky nechodí, ale pokud někoho vidíte třeba sniper puškou, musíte do něj vypálit několik střel, abyste ho zabili. Samozřejmě to chce mnohem více her pro sžití se systémem, ale první dojmy jsou takovéto.

Tip

Hyper Scape je Free to Play hra, takže pro její spuštění nepotřebujete ani PlayStation Plus. Vyzkoušení tak nebrání vůbec nic.

Co se týká technického zpracování, tak hra vypadá moc hezky. Město je krásně vymodelováno, trochu připomíná styl a grafické ztvárnění Mirror’s Edge. Na výběr máte osm různých postav, ze kterých si můžete zvolit. Postupně si samozřejmě za mikrotransakce můžete otevírat další, různé doplňky, skiny a další klasické věci, které ve free to play hře čekáte. Ani v prvních hodinách hraní na právě spuštěných serverech nebyl žádný problém s vyhledáním party a vůbec s technickým provozem. Tohle se Ubisoftu povedlo.

Zdroj: Ubisoft Entertainment

Hyper Scape prozatím vypadá poměrně dobře, zjevně ho zkouší hodně hráčů a pokud se to udrží, mohlo by se jednat o zajímavou alternativu k ostatním, více či méně realistickým, battle royale hrám. My hru samozřejmě budeme zkoušet dále a pak se na ní podíváme v plnohodnotné recenzi.

Přihlaste se
Komentovat, lajkovat příspěvky a další mohou pouze přihlášení uživatelé.
Pro běžné fungování našeho webu a analýzu Vaší návštěvnosti potřebujeme využívat několik externích služeb (především Google Analytics) a od Vás potřebujeme potvrdit, zda souhlasíte s jejich využitím. Váš případný souhlas můžete kdykoliv odvolat.