PlayStation 5 je úspornější než čtyřka | Novinky

PlayStation 5 je úspornější než čtyřka

  • 9. 11. 2020, 09:13
  • Ivan Herman

Neplatí to sice úplně vždycky, ale celkově jde o slušný pokles.

Server Eurogamer.net se ve své recenzi PlayStation 5 pustil i do různých technických měření. Díky tomu například víme, že i při zátěži zůstává samotná konzole celkem chladná kolem 35 stupňů a jen u výdechů chladiče dosahuje k padesátce. A to i při snížené hlasitosti větráků. To, na co se ale chceme podívat v této novince je energetická "žravost". PlayStation 4 nebyl zrovna úsporný stroj a tak je prostor pro zlepšení. Ještě se sluší upozornit, že všechna porovnání jsou oproti PS4 Pro.

Podle zmíněné recenze na tom v Sony skutečně zapracovali a konzole je nyní úspornější (tedy ne úplně vždy, ale to se podíváme dále). Základem je snížená spotřeba v režimu odpočinku, který spousta hráčů nechává trvale zapnutý. V něm brala původní konzole kolem 5W zatímco PS5 si vezme kolem 1.3W. Pokud se konzole sama zapne, aby začla stahovat nějakou hru nebo update na pozadí, zvýší se spotřeba na 36W, ale i to je dobrý výsledek ve srovnání s 50W u PS4 Pro.

Při pohybu v hlavním menu potřebuje PS5 47W, zatímco PS4 se pohybovala kolem 63W. A nyní k samotnému hraní. Tady se hodně liší výsledky pro hry z PS4 v režimu kompatibility a ryze PS5 hry, u kterých je znát využití většího množství funkcí hardwaru. Pro srovnání tedy Eurogamer uvádí, že Rise of the Tomb Raider donutil konzoli ke spotřebě 107W, ale pro stejnou hru PS4 potřebovala 147W. I tady je tedy vidět snížení zhruba o třetinu. Pokud ale dojde na PS5 hru, jako je třeba Spider-Man: Miles Morales, špička příkonu se pohybovala kolem 200W. Hodnota ale samozřejmě kolísá podle toho, co se děje na obrazovce.

Obecně se dá tedy usoudit, že spotřeba PS5 je oproti předchozí konzoli zhruba o třetinu nižší, což je docela příjemné.

Přihlaste se
Komentovat, lajkovat příspěvky a další mohou pouze přihlášení uživatelé.
Pro běžné fungování našeho webu a analýzu Vaší návštěvnosti potřebujeme využívat několik externích služeb (především Google Analytics) a od Vás potřebujeme potvrdit, zda souhlasíte s jejich využitím. Váš případný souhlas můžete kdykoliv odvolat.