PGA Tour 2K21 - virtuálním golfistou | Recenze

PGA Tour 2K21 - virtuálním golfistou

  • 31. 8. 2020, 11:00
  • Martin Nejedlý

Golf je minimálně v českých podmínkách drahý sport. Jak si ho můžete užít za 17 stovek na svém PlayStationu?

Tvůrci z HB Studios, kteří jsou podepsání pod PGA Tour 2K21, nejsou v tomto sportovním odvětví žádnými nováčky. Pouze došlo k tomu, že své The Golf Club opustili, aby pod hlavičkou vydavatele 2K vytvořili tento prvotní díl PGA Tour, které věříme získá na pravidelnosti stejně jako jsme zvyklí u jiných sportů.

Hned po spuštění PGA Tour 2K21 je jasné, že proběhlo velké sjednocení a navození podobného konceptu, jaký známe z NBA od stejného vydavatele. Takže i tento nový golfový titul staví především na režimu MyCareer, ve kterém si můžete vytvořit vlastního hráče a možnosti upravitelnosti jsou neuvěřitelně široké. Hra totiž do velké míry staví a těží z mnoha licencí. Kromě nejslavnější světové PGA, kterou má i ve svém názvu, jde také o mnoho značek oblečení a dalších doplňků pro vašeho golfistu. Za své úspěchy jste odměňováni zkušenostními body, které vám odemykají především nové věci. Každý pak musí sám posoudit, nakolik je nový svetr pro něj hnacím motorem v postupu kupředu. Licencované mají tvůrci jak oficiální hřiště, tak některé hráče, s nimiž můžete bojovat o dosažení lepšího handicapu, i když o kompletní světoznámé sestavě nelze mluvit a licence tak nejsou kompletní. V rámci určitého osvěžení kariéry jsou zde ještě sponzoři – opět skutečné značky jako třeba Under Armour nebo Adidas – s nimiž můžete uzavřít kontrakt a pak plníte úkoly pro vzájemnou spokojenost tohoto vztahu.

Nebudu si zde hrát na hrdinu a řeknu to narovinu - nejsem žádný golfista. Bohužel žádného takového profíka ani v redakci nemáme. Ono to ani nevadí, možná spíše naopak – mohu totiž potvrdit, že hra je velmi přístupná nováčkům a neznalým začátečníkům, což kvituji. Snadno a intuitivně si můžete nastavovat jak obtížnost, tak především míru asistence, což zajistí i nováčkům jako jsem (byl) i já, že si budou nakonec všechny greeny užívat a naprosto každý může sklízet úspěch. Podle mého názoru vždycky důležitý předpoklad k tomu, abyste následně mohli do celé problematiky hlouběji proniknout a užívat si ji jako (skoro) skuteční golfisti. Dojem, že jste dobří a úspěšní, se snaží umocnit také systém rivalů, které postupně máte za úkol pokořit a opět získáváte jako za všechno odměny.

Základ hratelnosti vlastně není složitý a není třeba se ničeho obávat, jak jsem řekl již v minulém odstavci. Pokud to řeknu úplně laicky na každé jamce v rámci daného turnaje se musíte na co nejmenší počet parů (úderů) snažit dopravit míček do jamky. A svému hráči tak vylepšujete handicap a posouváte se výš a výš na golfovém žebříčku. Odpalování míčku se skládá z několika činností a opět hodně záleží na tom, jak si hru nastavíte k obrazu svému. Pomocí trojúhelníku na ovladači lze snadno prozkoumat celé hřiště a především pak očekávaný dopad míčku, který závisí na mnoha faktorech. Jednak jde vůbec o způsob a techniku odpálení, stejně důležitou roli hraje výběr správné hole a řekněme na kosmetické doladění detailů pak slouží různé pokročilejší techniky jako třeba udaná rotace míčku. Pokud chcete, tak vám hra se vším pomáhá, fanoušci a nadšenci do golfu si užijí výběrem a volbou podle svého uvážení. Simulace je to vskutku komplexní a na vyšší obtížnosti docela výzvou, za kterou jste však vždycky moc hezky po zásluze odměněni.

PGA Tour 2K21 - Launch Trailer | PS4

Pro potřeby ovládání a tedy hlavně odpalování slouží pravá (nebo levá, jak si nastavíte) páčka ovladače. Tento koncept a princip už v golfových hrách známe déle, nevymysleli tak tentokrát tvůrci nic převratného, ale funguje to dobře, stále vás to baví a máte opravdu asi nejvíce realistický pocit, jaký jde s DualShockem v ruce a ze svého obýváku mít. Nejprve páčku přitáhnete k sobě, čímž napřahujete a v ten správný moment jí musíte rychle pohnout kupředu. Nejde však jen o rychlost, ale také o přesnost a to, jak rovnou trajektorii dokážete při tomto pohybu udržet. Od toho se především odvíjí úspěch a přesnost odpalu, aby odpovídala tomu, co jste si nastavili a připravili za náčiní. Trošku odlišné je to přímo na greenu, když míček finálně dopravujete do jamky. Pohled kamery je trošku jiný a musíte zde brát v potaz tvarování a sklon terénu, což zde hodně ovlivní trajektorii. Navíc po natrénování offline v režimu kariéry věřím, že bude zábava utkávat se online, speciálně pokud si najdete nějakého golfového parťáka.

Samostatnou kapitolou určenou pro kreativně laděné golfisty je Course Designer, opět prvek známý již z posledního The Golf Club. Za něj však rozhodně tleskám – můžete si s velkou mírou detailnosti vytvářet celá vlastně hřiště plná zapeklitých nástrah, umisťovat různé prvky do jeho okolí a určitě jde o zajímavou část PGA Tour 2K21 pro ty, kteří mají vysloveně rádi golf. A zde mohou snadno zhmotnit své představy a sdílet je doslova s celým světem.

Tip

Pokud si připlatíte zhruba tři stovky, můžete si PGA Tour 2K21 zakoupit v Deluxe edici. Ta odemyká bonusové předměty pro vašeho hráče, stejně tak pozlacené hole (Putter a Driver).

Po vizuální stránce bych hru zařadili mezi průměr, nevypadá úplně špatně, ale míra detailů občas pokulhává a chyběl mi trošku větší život. Všechno působí hodně staticky a po relativně krátké době se vám okouká. Pro mě spíše otravné pak byly různé relaye, respektive okamžiky či ohlédnutí za hrou jiných, umělou inteligencí řízených hráčů, které jsem jednoduše přeskakoval. S tím vším jsou spojené hlavně loadovací obrazovky, chcete-li předěly, bez nichž by to určitě bylo lepší a hezčí. Popravdě The Golf Club 2019 jsem nehrál, a tak v rámci srovnávání jsem zhlédnul alespoň nějaká videa a úplně velký krok kupředu PGA Tour 2K21 neudělalo, změny jsou prakticky ve všech ohledech jen decentní.

Hodnocení redakce

Koncept

Realistický golfový simulátor, který přináší komplexní zážitek z tohoto sportu.

Grafika

Záběry na první pohled vypadají hezky, ale při bližším zkoumání si všimnete relativní strohosti a především nepůsobí prostředí živě. Kdyby se alespoň stromy ve větru pohybovaly… pro příští next-gen verze mají tvůrci na čem pracovat.

Příběh

Kompletní příběh a růst mladého nezkušeného golfisty v celosvětovou hvězdu probíhá v režimu kariéry, ale přímo nějaký příběhový režim jako známe třeba ze série FIFA zde nehledejte.

Hratelnost

Zábavu a zároveň složitost získáváte takovou, jak si nastavíte automatické pomocníky a asistenty. Od jednoduché hry, kdy skoro jen „mácháte holí“ až po realistický simulátor se vším všudy.

Audio

Ozvučení je v tomto případě především o komentátorech, kteří trpí obvyklým problémem sportovních her – jejich hlášky se vám relativně brzy oposlouchají.

Ovládání

Schéma ovládání je velmi snadné, naučí se ho každý a pro začátek si vystačíte se základními technikami, které vás za nějakou dobu omrzí a přirozeně rádi objevujete pokročilejší možnosti.

Délka

Obsahu je zde dostatek, hra vám vydrží tak dlouho, jak vás jen bude bavit. Stará se o to i online multiplayer a takřka donekonečna můžete tvořit i vlastní hřiště v editoru.

Plusy a mínusy

  • Detailně zpracované golfové aspekty
  • Přístupnost jak nováčkům, tak profi znalcům
  • Mnoho obsahu včetně licencí na některé značky, hřiště i hráče
  • Editor hřišť
  • Průměrná vizuální prezentace
  • Nahrávací obrazovky a zbytečné relaye
  • Licence nejsou zdaleka kompletní
8/ 10

Závěr

PGA Tour 2K21 je bezpochyby nejlepší golfovou hrou na PlayStation 4 a zdá se, že pod novou značkou má vykročeno dobrým směrem. Fanoušci tohoto sportu si přijdou na své, nováčci se zase mají hodně co přiučit. Důležité bude především to, aby se s dalšími díly hra posouvala kupředu.

  • Sportovní simulátor
  • Oficiální licence

Za poskytnutí Deluxe edice PGA Tour 2K21 děkujeme českému vydateli, společnosti Cenega.

Přihlaste se
Komentovat, lajkovat příspěvky a další mohou pouze přihlášení uživatelé.
Pro běžné fungování našeho webu a analýzu Vaší návštěvnosti potřebujeme využívat několik externích služeb (především Google Analytics) a od Vás potřebujeme potvrdit, zda souhlasíte s jejich využitím. Váš případný souhlas můžete kdykoliv odvolat.