Observer: System Redux – cyberpunkový detektiv na PS5 | Recenze

Observer: System Redux – cyberpunkový detektiv na PS5

  • 3. 12. 2020, 18:00
  • Martin Nejedlý

Psychologický horor z budoucnosti se na novou generaci oblékl do nového kabátu.

Některé hry se rozhodly využít příchodu nové generace a vydat novou PS5 verzi. V případě Demon’s Souls to byl kompletní remaster původní hry, třeba takový Dirt 5 má zase verze na obě generace konzolí takřka totožné. Observer vyšel na PlayStation 4 před dvěma lety a nyní s PS5 přichází jeho nová předělávka. Ta není přímo běžným remasterem, ale slibovány byly i změny a zásahy přímo do jejího obsahu. Narovinu původní hra naši redakci minula a nikdo ji nehrál, a tak zmodernizovaný System Redux na PS5 hodnotíme a přistupujeme k němu prostě jako k nové hře.

Ve spojení s Observer je důležitých několik prvků, které jsou zde hojně zastoupeny a zároveň naprosto vypovídají o tom, jaká je to hra, potažmo jaký herní zážitek vám nabídne. Vyšperkované cyberpunkové prostředí se zde prolíná s prvky psychologického hororu. Do velké míry se tak jedná o skoro až filmovou hru, v jejíž hlavní roli se představujete Daniel Lazarski. Tento Observer v úvodu obdrží volání svého syna, čímž se spouští lavina zvláštností, hororových událostí a docela netradičního vyšetřování v rámci velkého bytového domu. V něm platí lockdown, celý dům je ve takřka v troskách a veškeré dění nemá daleko od opravdu drsné noční můry. Nápad i zpracování příběhu a jeho realizace mě uchvátila, přestože občas jde herní aspekt stranou a některé pasáže působí spíše filmově. Stejně tak jsem dost času trávil zamotaný chodíc od dveřím ke dveřím, rázem však dojde k dalšímu neočekávanému okamžiku a hra získá nový náboj a spád.

Na Observer se mi velmi líbí spojení hororové atmosféry s futuristickým prostředím a nepředstavitelnou drsností a nehostinností celého činžáku. Dojem ve mně hra zanechala i díky technickému zpracování. Textury vypadají krásně detailně, perfektní jsou všudypřítomná světla, která se starají jak o tu futuristickou, tak hororovou atmosféru. Krásné využití ray tracking technologie v podání PlayStation 5. Mimochodem na předcházející čtvrtou generaci tento nový díl vůbec nevychází a musíte se tam spokojit jedině s původní verzí.

Zdroj: oficiální web distributora

Každopádně k doposud vyřčeným informacím ještě musím dodat, že Observer určitě není pro všechny. Musíte počítat s tím, že se nejedná o nijak akční či svižnou hru, hodně času trávíte posloucháním dialogů, jimž musíte v angličtině porozumět, případně prostým chozením, zkoumáním a přemýšlením. I na akci – v ryze stealth podání – dojde, ale to jsou spíše jen střípky toho, co vám tento titul nabízí. Zkrátka detektivní hra, ve které řešíte kromě hlavního problému i řadu dílčích, vedlejších zvláštností, na něž během prozkoumávání obytného domu narazíte.

Výše popsaná pozitiva vychází především z celkové atmosféry, za její navození musím vývojáře pochválit. Do určité míry ještě většímu prožitku pomáhají i nové technické možnosti DualSense ovladače. A během psycho-hororových sekvencí mi mnohdy opravdu běžel mráz po zádech. Využívána je hojně adaptativní páčka R2, pomocí níž probíhá interakce s prostředím – třeba otevírání dveří. L1 a R1 pro změnu slouží pro hlavní technologické vychytávky detektiva Lazarski, a to sice průzkum okolí z hlediska biologického, respektive technického. Slušným doplněním je haptická odezva využívaná napříč hrou a v mém případě s největším efektem hlavně při hororových scénách a okamžicích.

Hodnocení redakce

Plusy a mínusy

  • Zajímavá myšlenka, lokace a příběh
  • Hezké grafické zpracování
  • Hororově-cyberpunkové prostředí
  • Využití DualSense ovladače
  • Hra není pro každého
  • Chvílemi spíš interaktivní film, z něhož se vytrácí herní prvky
8/ 10

Závěr

Observer: System Redux není hrou pro každého, chvilku mi trvalo, než jsem do všeho pronikl a objevil její kouzlo. Do velké míry se odlišuje svým pojetím oproti všem jiným titulům. Dává důraz na příběh a dění, mnohdy na úkor toho, abyste si skutečně užívali nějaké propracované herní mechanismy. Za tu hutnou a drsnou atmosféru to však stojí.

Přihlaste se
Komentovat, lajkovat příspěvky a další mohou pouze přihlášení uživatelé.
Pro běžné fungování našeho webu a analýzu Vaší návštěvnosti potřebujeme využívat několik externích služeb (především Google Analytics) a od Vás potřebujeme potvrdit, zda souhlasíte s jejich využitím. Váš případný souhlas můžete kdykoliv odvolat.