Nioh 2 – recenze hry vč. prvního DLC | Recenze

Nioh 2 – recenze hry vč. prvního DLC

  • 19. 8. 2020, 16:00
  • Ivan Herman

Vyšlo první rozšíření samurajského RPG Nioh 2 a u této příležitosti vám přinášíme recenzi základní hry včetně DLC The Tengu's Disciple.

Červencové vydání Ghost of Tsushima (naše recenze) rozpoutalo mezi hráči touhu po japonském prostředí i samurajských bojích. Právě Duch z Cušimy totiž dokázal všechno toto naservírovat hráčům řekněme v mainstreamovém podání, kdy byly souboje, prostředí a celková atmosféra v japonském duchu, a přitom hra nabídla styl známý z klasických amerických open-world titulů. To právě Nioh se řadí přeci jen do trošku odlišné skupiny a samurajské boje jsou značně propracovanější a zaměřují se na více hardcore kategorii hráčů.

Příběh hry nás zavádí do období Sengoku, které trvalo od poloviny 15. až do začátku 17. století a celé Japonsko bylo plné sociálních převratů a prakticky nepřetržitého válečného konfliktu. Nioh 2 vyšlo letos v březnu a protože vám přinášíme recenzi nyní současně s příchodem prvního DLC, můžeme se na hru podívat trošku jiným pohledem, než články zveřejněné současně s vydáním hry. Hlavně tedy můžeme porovnávat právě s Ghost of Tsushima. Z hlediska zasazení příběhu musím říct, že všechno dění tady může být pro tuctového hráče relativně těžko stravitelné, jde více do hloubky a skutečné komplexní japonské mytologie a historie. Nečekejte ovšem nijak otevřený svět, všechno je zde relativně nalajnované a koridorové. Na velké mapě si vybíráte jednotlivé mise, do kterých pak jste přemístěni. Žádné nápaditosti ani rozmanitosti v plnění speciálních questů, tato hra je hlavně prošpikovaná akcí.

Nioh 2: The Tengu's Disciple - DLC Trailer | PS4

Přestože je zde všechno hodně japonské, ve své podstatě jde žánrově o klasického zástupce RPG žánru s důrazem na souboje ve stylu Dark Souls. Právě bitvy s protivníky jsou zde hodně hutné a častokrát se u nich zapotíte. Jde především o balancování útoků nablízko a hlídáním si úrovně staminy. Každé seknutí mečem vás totiž stojí energii, ale zároveň správné načasování pro vytváření komb ji zase rychle dokáže dobít. Celý systém je dostatečně složitý na to, aby byl každý hardcore RPG fanoušek uspokojený a nováčci naopak můžou mít zpočátku problém, než si na všechno zvyknou a naučí se. Mluvím z vlastní zkušenosti, dost možná je to dané i tím, že první díl jsem nehrál. Systém soubojů je propracovaný v mnoha ohledech a asi hlavní oživení mu dodává řada speciálních schopností a dovedností. Například pomocí Yokai Shift se můžete převtělit tří různých forem – Brute zajistí tvrdší údery a možnost vykrytí útoků, Feral vám dodá rychlost a Phantom je o útocích na dálku a teleportaci. Přesně tyto formy jsou jakými představením možných herních stylů a odlišného přístupu dle preferencí hráče.

Zdroj: Sony Interactive Entertainment

Vzhledem k RPG žánru nesmí chybět ani looting, klasický prvek mající za úkol motivovat k dalšímu objevování, abyste si vylepšovali postavu. I v tomto ohledu Nioh 2 splnilo očekávání, i když nepřináší nic převratného. Hodně času tak strávíte pročítáním a zkoumání statistik, bonusů nebo speciálních vlastností všech předmětů. Podobně to platí o stromu dovedností, jichž máte na výběr celou řadu a opět tím určujete styl hraní vaší postavy. Zatímco mnoho jiných titulů se rozhodlo vše zjednodušovat, tady je to hezky hutné, skoro jako za starých RPG časů.

Zdroj: Sony Interactive Entertainment

DLC The Tengu's Disciple

Samotnou část recenze budeme věnovat nedávno vydanému rozšíření, které je první z plánovaných tří. Jeho součástí je deset misí v rámci hlavní příběhové kampaně a jak už to u DLC bývá, z hlediska hratelnosti naprosto odpovídá všemu, co znáte ze samotného Nioh 2. Už základní hra je po obsahové stránce bohatá a s tímto rozšířením si můžete připočíst ještě několik jednotek hodin navíc. Čekají zde na vás další bossové a největší změnu a osvěžení známé hratelnosti i principů zajistila nová zbraň Splitstaff. Tu si určitě oblíbíte… První DLC je povinností pro všechny fanoušky, na druhou stranu pokud jste zatím do tohoto světa nepronikli, nejdříve zkuste jen základní hru. Abyste vůbec mohli okusit obsah The Tengu's Disciple, musíte mít postavu na 120 levelu a zde získáte pokračování v opravdu hodně podobném duchu jako je celá základní hra. Zatímco někdy se placené přídavky hodí a přinesou do hry něco nového i pro nováčky, zde je myslím okruh opravdu hodně zúžený na ty největší nadšence do Nioh 2, což samo o sobě rozhodně není hra pro každého.

Hodnocení redakce

Koncept

Akční RPG, které přichází s relativně složitými RPG prvky a zároveň důrazem na systém soubojů vycházejících z Dark Souls.

Grafika

Po vizuální stránce jde spíše o průměr, především lokace postrádají rozmanitost i zajímavost, v tomto směru je Ghost of Tsushima jasným japonským vítězem. Umělecký styl a některé opravdu krásně zpracované bosse ale nemůžeme Nioh 2 upřít.

Příběh

Klasické japonské prostředí se vším všudy, i když nehraje prim a místo sledování životních příběhů je Nioh 2 o soubojích, lootování a klasických RPG prvcích.

Hratelnost

Hra staví především na akci, které je všechno podřízeno. Do detailů propracovaný, ale zároveň relativně složitý systém.

Audio

Audio doprovod ladí a doplňuje dění na obrazovce, ale zároveň nejde o ničím výjimečný prvek hry.

Ovládání

Pokud jste nováčky a stejně jako já jste nehráli první díl, bude vám to trvat, než do tohoto světa proniknete, natož než ho ovládnete. Obrňte se trpělivostí.

Délka

Příběh a obsah základní hry se odvíjí od vaší pečlivosti, ale rozhodně jde o desítky hodin. Bez problémů zde strávíte i 100+, DLC k tomu přidává zhruba další desítku.

Plusy a mínusy

  • Propracovaný systém soubojů
  • Opravdu klasické RPG se vším všudy
  • Bohatá nabídka obsahu
  • Umělecký styl
  • Design úrovní a jejich nerozmanitost
  • Pro nováčky náročnější na proniknutí
8/ 10

Závěr

Nioh 2 není úplně pro každého, ale pokud vás pohltí a proniknete do tohoto světa, čekají na vás desítky hodin obsahu. Ten navíc ještě rozšiřuje aktuálně první vydané DLC. Neočekávejte převratné novinky, jde spíše o komplexně a propracovaně stvořený mix zasazený do japonského prostředí.

Přihlaste se
Komentovat, lajkovat příspěvky a další mohou pouze přihlášení uživatelé.
Pro běžné fungování našeho webu a analýzu Vaší návštěvnosti potřebujeme využívat několik externích služeb (především Google Analytics) a od Vás potřebujeme potvrdit, zda souhlasíte s jejich využitím. Váš případný souhlas můžete kdykoliv odvolat.