Některé hry se stále prodávají lépe krabicově než digitálně | Novinky

Některé hry se stále prodávají lépe krabicově než digitálně

  • 9. 3. 2022, 12:17
  • Martin Nejedlý

Zajímavé statistiky o maloobchodních prodejích za loňský rok přicházejí z britského trhu.

Britský trh je dlouhodobě hodně detailně sledován a máme pravidelné statistiky o prodejích her. S aktuálními čísly přišla zpráva na serveru Gameindustry, pokud máte rádi statistiku, máme něco pro vás.

Dlouhodobě je známý trend přesunu prodejů z klasických krabicových verzí her do digitálních kanálů. Tím pochopitelně trpí klasičtí prodejci, kteří se mnohdy začínají orientovat více a více na merch a další doplňky. V roce 2020 všechno uspíšila pandemie Covid-19, jednak obecně lidé začali víc hrát, ale kvůli zavřeným obchodům jim ani nezbývalo nic jiného než přesedlat do digitálních obchodů. Mnoho hráčů tím objevilo kouzlo a pohodlnost digitálních prodejů.

Report z Velké Británie nicméně ukazuje, že v případě některých her to není až tak žhavé v přechodu k online distribuci. Vybrané konkrétní tituly se dokonce loni prodávaly lépe v klasických krabicových verzích – týká se to především ryze singleplayerových záležitostí. Konkrétně Far Cry 6, Guardians of the Galaxy a Ratchet & Clank: A Rift Apart – všechny tyto hry prodaly na tamním trhu v krabicových verzích více kusů než digitálně.

Naopak třeba loňská FIFA 22 jasně vítězí s podílem 61% digitálních kopií z celku a šlo v Británii o vůbec nejprodávanější hru roku 2022. Následuje ji CoD: Vanguard s podílem 58% ve prospěch digitálních kanálů. Z top 20 nejprodávanějších her je vítězem Rainbow Six: Siege s podílem na digitálu 96,3%. To třeba zmíněný nový Ratchet & Clank hlási digitálně jen 18,4%. Důvodem je častokrát možná i cena, protože digitální hry jsou stále prakticky vždycky dražší než ty krabicové. Navíc u singleplayerových titulů mnohdy kupující počítají s tím, že ji následně opět prodají bazarově dál. To online hry si většinou chtějí nechat a v digitální knihovně je mají ve finále uložené bezpečně.

Jak to máte vy, jaké preferujete kopie?

Přihlaste se
Komentovat, lajkovat příspěvky a další mohou pouze přihlášení uživatelé.
Pro běžné fungování našeho webu a analýzu Vaší návštěvnosti potřebujeme využívat několik externích služeb (především Google Analytics) a od Vás potřebujeme potvrdit, zda souhlasíte s jejich využitím. Váš případný souhlas můžete kdykoliv odvolat.