NBA 2K22 – basketbal přechází do next-genu | Recenze

NBA 2K22 – basketbal přechází do next-genu

  • 13. 9. 2021, 15:30
  • Martin Nejedlý

První ročník, kdy na PS5 přichází odlišná verze slibující next-gen prvky. Jak dopadla?

Rok po vydání nové generace konzolí se začínají tradiční sportovní hry objevovat v samostatných next-gen verzích. Je to případ i dnes recenzovaného NBA 2K22, které se stává na PS4 i na PS5 opravdu jinou a odlišnou hrou. My jsme si zahráli PlayStation 5 verzi a je na čase si říct, jaké inovace pro nás tvůrci připravili a nakolik se proměnila herní náplň.

Už v loňském roce se NBA vydalo více cestou směrem k online propojení celé virtuální basketbalové komunity. A novinka jde ještě více do hloubky. Představuje se totiž celé město nazvané jednoduše „The City“ – to patří výhradně next gen verzím hry. Jedná se o skutečný open-world systém připomínající nějaké MMORPG. Můžete se zde volně pohybovat, plníte úkoly a potkáváte se s dalšími hráči (nejčastěji na skateboardu), přičemž budujete svoji vycházející basketbalovou hvězdu. Určitě za tuto část můžeme hře dát určité plusové body, na druhou stranu papírové sliby zněly tradičně o něco lépe. Vizuálně ani technicky The City úplně dokonalé není a pro další roky mají vývojáři co zlepšovat, důležitý je však směr a posun, jímž se NBA 2K22 ubírá. Kariéra s vlastním hráčem získala nový rozměr a zábavnost. Celá hra už je natolik komplexní a propracovaná, že opravdu vydrží bez problémů zabavit v průběhu celého roku, než přijde opět další díl.

Pokud pominu klasické online režimy, které můžete hrát donekonečna, tak i singleplayerová část vám vydrží opravdu dlouho. Kromě MyCAREER se zde nabízí opět i MyTEAM. Ten neprošel tolika inovacemi, jedná se stále o mód vycházející z principu Ultimate Team. Takže sbíráte balíčky, v nich ukryté kartičky a tím dohromady stavíte vlastní tým snů. Všechno přitom funguje jednoduše, snadně a přehledně. V této souvislosti bych NBA 2K22 vytknul poněkud horší přístupnost úplným nováčkům. Navíc i pro ostřílené matadory se tohoto letos změnilo více než jsme zvyklí, tudíž bych hned po prvním spuštění čekal nějaký názorný tutoriál vysvětlující základní principy fungování hry. Ultimate Team a práce s kartičkami není pro mě osobně v žádných sportovních hrách zajímavá a zábavná, navíc je zde opět klasické tlačení do toho, abyste si nakoupili další balíčky za reálné peníze. Nicméně vzhledem k úspěchu a pokračování ve stejném konceptu se v tomto ohledu patrně liším oproti masám, jež si stále tento mód žádají.

Zdroj: 2K Sports

Když chceme rozebírat upravené či naprosto změněné aspekty nového ročníku, dotkneme se většiny oblastí NBA 2K22. Rozhodně totiž neproběhly úpravy jen v herních režimech, ale především při hře jako takové. Zde mají všechny novinky společného jmenovatele – nabídnout ještě věrohodnější a rozmanitější zážitek. Předělaná byla obranná i útočná fáze a mají společné to, že musíte jak přemýšlet a odhadovat situace, tak být správně zdatní s páčkami ovladače i pohotoví s načasováním. Právě správný okamžik je klíčem k úspěchu. Ve všech posledních letech zasahovali tvůrci do nejdůležitějšího prvku hry – samotné střelby. Loni mi zpracování úplně nesedlo, ale naopak letos za něj dávám palec nahoru. Ukazatel hodu má dynamicky se měnící interval, v němž musíte zareagovat – tedy pustit tlačítko. Jak těžké to je (tzn. jak dlouhý či naopak krátký tento interval je), určuje celá řada parametrů. Jak dobrý střelec daný hráč je, ale i podle jeho pozice, únavy i herního rozpoložení a vývoje zápasu. O poznání více si během hraní připadáte více součástí dění na hřišti a povedlo se zajistit realističtější prožitek.

Zdroj: 2K Sports

Nikdy se mi zrovna NBA nezdálo jako pomalá hra, ale od nynějška je snad ještě svižnější. Musím se přiznat, že i když jsem hrál minulé ročníky, tak mi zvykání nějakou dobu trvalo a nebylo všechno hned úplně jasné. Navíc fajnšmekři mohou třeba i v rámci postavení pod košem dělat opravdová kouzla, ale chce to naplno ovládnout práci s oběma páčkami. Komplexní tutoriál či výuková akademie nicméně hodila. Na druhou stranu do hlavního konceptu proniknete relativně rychle a pak přichází druhá fáze učení a trénování, než všechno vychytáte k dokonalosti. Umělá inteligence představuje v rámci singleplayerové hry důležitou součást a i na ni tvůrci zpracovali. Není to patrné úplně na první pohled, ale když se na hráče zaměříte, tak chování už se přibližuje realitě víc a víc, málokdy narazíte na situace, které nedávají smysl nebo působí nereálně. Navíc se vysvětluje určité zklamání z minulého ročníku, kdy jak jsme psali, NBA 2K21 zůstalo před hranicemi next-genu, ale nový ročník do něj vstupuje plnou parou.

Hodnocení redakce

Plusy a mínusy

  • Velký posun kupředu a změny
  • Krásné audiovizuální zpracování
  • Opět předělaný systém střelby nejlepší za poslední roky
  • Realistický prožitek ze hry
  • Na PS5 odlišná a opravdu next-gen verze
  • The City, coby centrum kariéry hráče, technicky občas zlobí
  • Chybí mi ucelený a komplexní tutoriál
9/ 10

Závěr

Next-gen verze NBA 2K22 tentokrát udělala velký krok kupředu a podobné množství inovací, nových prvků i změn na palubovce nepamatujeme už dlouhé roky. Tím větší přitažlivost získává pro všechny příznivce basketbalu v herním podání. Připravte si hodně času na prozkoumávání a učení, načež vás hra odmění svojí rozsáhlostí a zábavností na dlouhé hodiny.

Přihlaste se
Komentovat, lajkovat příspěvky a další mohou pouze přihlášení uživatelé.
Pro běžné fungování našeho webu a analýzu Vaší návštěvnosti potřebujeme využívat několik externích služeb (především Google Analytics) a od Vás potřebujeme potvrdit, zda souhlasíte s jejich využitím. Váš případný souhlas můžete kdykoliv odvolat.