Minecraft Dungeons | Recenze

Minecraft Dungeons

  • 7. 6. 2020, 12:46

Této hře se od začátku říká Diablo v kostičkovém světě a v dnešní recenzi vám řekneme, jak se nakonec povedla a jak se hraje verze pro PlayStation 4.

Minecraft je v dnešní době pojem a tvůrci ze studia Mojang usoudili, že by mohli přijít s něčím vlastně úplně jiným, než doposud fanoušci znají. Proč nevzít tak dobře známý styl Minecraftu a neudělat z něho klidně úplně jiný žánr? Nápad to byl určitě zajímavý, i když jsem si moc nedokázal představit reálné zpracování.

Žádné složitosti

Prvním krokem nové hry je tvorba minecraftí postavičky, s níž se vydáváte do vskutku zahřívací úrovně, jsou vám vysvětleny základy ovládání a zkusíte si první souboje. Hned od těchto prvních okamžiků poznáváte, jakým směrem se tvůrci vydali. Skutečným milovníkům komplexních RPG možná všechny ty stromy dovedností a dlouhé zkoumání vlastností a rozdílností zbraní může chybět, ale na ty rozhodně Minecraft Dungeons nemíří. Hra chce být jednoduše přístupná širokému publiku, klidně i naprosto neznalému žánru RPG. Takřka kdokoli může vzít do ruky ovladač a hned si to mlácení, lootování a levelování postavy užívá. Navíc oporou může být klidně někdo zkušenější, protože Minecraft Dungeons podporuje lokální či online kooperaci pro čtyři hráče.

Zajímavost

Mojang postupně objevuje, že využít koncept a značku jde skutečně mnoha způsoby, a tak lze očekávat v následujících letech další rozmanité hry. Víte například, že existuje Minecraft Earth? Je to hra přinášející tyto kostičky do reálného světa prostřednictvím rozšířené reality na mobilních telefonech. Jaké další Minecraft tituly nás asi čekají?

Levelujeme

Zjednodušení RPG konceptů v praxi znamená, že vás nečeká žádné složité zkoumání a rozhodování jestli si vezmete ten a nebo ten meč, protože zde vidíte všechno na první pohled. Kvalitu vyjadřuje jedno prosté číslo značícím sílu útoku, víc vás nemusí zajímat. Chápu důvody a myšlenky, které vedly tvůrce ke zjednodušení hry a musím je pochválit za to, jak se s tím popasovali. Mnohdy totiž není snadné udělat věci snadné a přehledné, a přitom zanechat typický nádech a dojem z RPG žánru. I když si zde nevolíte žádné povolání, přesto lze snadno a kdykoli proměnit silné stránky své postavičky a změnit tak ráz hratelnosti. V praxi se to ale děje výhradně prostřednictvím předmětů. Tím jak vylepšujete svoji postavu, získáváte speciální body na enchanting a ty utratíte za vylepšení. Opět žádné složité stromy dovedností, ale prostě jen rozházíte pár bodů mezi vylepšení zbraní či speciálních dovedností a máte hotovo. Navíc kdykoli jde tyto body opět přeskládat, a tak se rázem z drsného válečníka s mečem může stát kvalitní lukostřelec. V praxi skutečně jednoduché, snadné, bez složitého přemýšlení a přitom naprosto funkční.

Minecraft Dungeons PS4 Gameplay

Minecraftu to v Dungeonu sluší

Vizuální stránku věci nemá smysl slovy popisovat, protože se každý musí podívat na okolní screenshoty a také gameplay video, vše pořízeno z našeho hraní PlayStation 4 verze hry. Určitě zde bude platit, že pokud jste nakloněni světu Minecraftu, tak budete jen s úžasem koukat na krásné spojení tohoto vizuálního stylu se špetkou temnoty a fantasy nádechu Diabla. A ze stejného izometrického pohledu. Postupně nás příběh bere do desítky úrovní, přičemž je spouštíte z jedné centrální mapy a dle libosti si pak konkrétní levely můžete procházet znovu a znovu, samozřejmě na vyšší obtížnost tím, jak i svoji postavičku vylepšíte. A tak klasicky hledáte lepší a lepší vybavení, získáváte zkušenosti… a to je vlastně všechno. Nic víc neočekávejte.

Tip

Hned v červenci vychází první DLC Jungle Awakens, které přinese trojici misí v džungli. Další placený balíček Creeping Winter nás zavede do zimního prostředí a vyjde ke konci letošního roku.

Pokud se poohlédneme po konkurentech v žánru RPG, těžko budeme hledat přímé srovnání. Přestože vzhledem ke svému poněkud ořezanému obsahu by si možná hra zasloužila o jeden bod nižší hodnocení, musím říct, že jsem se opravdu bavil. Navíc je v prodeji za velmi příjemnou cenu 499 Kč – pokud se bavíme o této základní recenzované verzi. Hero edice stojí o tři stovky více a obsahuje dvě chystaná DLC. Pokud tedy vezmeme poměr cena-výkon, není na tom Minecraft Dungeons vůbec špatně. Ale počítejte s tím, že abyste dostali skutečně hru běžné délky, tak byste si měli koupit i všechna budoucí DLC a cenou se pak dostanete na hodnotu běžných titulů.

Hodnocení redakce

Koncept

Klasická diablovka v light verzi, bez větších složitostí a detailností. Takže ideální mlátička na odreagování, komplexnost zde nečekejte. Snadno do hry proniknou i méně zkušení hráči.

Grafika

Těžko hodnotit grafickou stránku hry čehokoli, co má v názvu Minecraft. Pro miliony fanoušků krásná grafika, odpůrci zase tento vizuální styl nemohou ani vidět. Každá úroveň působí svěžím dojmem a je zasazena do jiného prostředí.

Příběh

Zaobalení do zajímavého příběhu nebo vtipných scének určitě mohlo být lepší. Takhle je to jen prostý lov darebáka a možná až promarněná šance lépe využít právě Minecraft rysy.

Hratelnost

Oproti jiným RPG jsou všechny prvky značně zjednodušené, díky čemuž bude hra skvěle přístupná i nováčkům v tomto žánru. Ale i nás coby ostřílené milovníky diablovek tím vůbec nepohoršovala a také nás chytnula. Výtku ovšem máme k poněkud nevyvážené obtížnosti v jednotlivých misích.

Audio

Stejně jako zůstala grafická stránka, nesmělo se šahat ani na tu zvukovou. Ve finále celý audiovizuální dojem působí učesaným a stylovým dojmem.

Ovládání

Ve stylu jednoduchosti je zpracované i ovládání, kdy pod Xkem máte hlavní zbraň na blízko, R2 pálíte šípy a zbývající trojice hlavních tlačítek slouží na aktivací speciálních schopností vašich artefaktů.

Délka

Nečekali bychom, že zrovna v případě dungeonového Minecraftu budeme mít problém s délkou, ale po obsahové stránce se tvůrci skutečně nepředvedli. Možná to bylo cílem, aby se všichni těšili na budoucí DLC.

Plusy a mínusy

  • Minecraft jinak
  • Zjednodušený RPG koncept funguje dobře
  • Kooperace – online či lokálně až pro 4
  • Nízká cena
  • Přístupnost pro nezkušené hráče
  • Obsahově relativně strohé, další obsah až v placených DLC
  • Pokud někdo očekává komplexní RPG, bude zklamaný
  • Nenabízí vlastně nic nového
7/ 10

Závěr

Příjemná oddechovka, která vznikla mixem světů Minecraft a Diablo. Chytne vás přesně tak, jak se od akčního RPG očekává. Všechno zde bylo maximálně zjednodušeno a středobodem jsou souboje. Bohužel nebo naštěstí jste rázem na konci příběhu, ještě dříve, než by právě osekaný RPG koncept mohl začít nudit.

  • Minecraft svět
  • Lokální kooperace
  • Ideální volba pro herní nováčky
Přihlaste se
Komentovat, lajkovat příspěvky a další mohou pouze přihlášení uživatelé.
Pro běžné fungování našeho webu a analýzu Vaší návštěvnosti potřebujeme využívat několik externích služeb (především Google Analytics) a od Vás potřebujeme potvrdit, zda souhlasíte s jejich využitím. Váš případný souhlas můžete kdykoliv odvolat.