Marvel's Avengers - minirecenze PS5 verze a nového DLC | Recenze

Marvel's Avengers - minirecenze PS5 verze a nového DLC

  • 21. 3. 2021, 10:00
  • Jaroslav Pazdera

Po poměrně dlouhé době vyšla PS5 verze loňského akčního RPG Avengers a rovnou do hry přidala první DLC zdarma.

Marvel's Avengers vyšli už v září loňského roku a start se jim docela povedl. Nejen že recenze byly pozitivní, ale také si hru zakoupilo velké množství hráčů. Bohužel popularita hry postupně klesala především z důvodu obsahu end-game contentu. Ten byl sice slíben, ale reálně jsme dostali první doplněk do hry až nyní, společně s PlayStation 5 verzí. Ta vyšla 18. března, majitelé původní verze mají upgrade zdarma a obsahuje první DLC s dalším hlavním hrdinou Hawkeye. Díky tomu se zrovna hodilo vyzkoušet jak novou verzi hry, tak nový obsah. Neberte tedy tuto recenzi jako recenzi celé hry, ale čistě pohled na PlayStation 5 verzi a první DLC. V ostatním je hra prakticky stejná jako když jsme ji prvně recenzovali vloni.

Začneme technickou stránkou, protože ta je u next-gen verze asi to zásadní. Hra vám samozřejmě nabízí dva režimy. Jeden je zaměřený na plynulost hry a slibuje 60 fps při dynamickém 4K (což znamená, že hra s rozlišením operuje podle potřeby a nemusí to vždycky být plné 4K). Druhý režim je grafický, který naopak slibuje trvale plné 4K, ale při snížených snímcích, které se drží na 30 fps. Nejdříve jsem začal režimem s 60 fps, přeci jen je to akční hra a plynulost se hodí, ale velmi brzy jsem přepnul na kvalitu, protože hra vypadala opravdu divně a rozmazaně. Je možné, že to byla jen nějaká chyba, nebo by se to za chvíli samo srovnalo, nicméně ukázalo se, že na nastavení kvality hra běží opravdu dobře, 30 fps vypadá i tak skvěle a neměl jsem problém odehrát celé DLC na toto nastavení. Navíc grafika vypadá opravdu hezky a všechny výbuchy, destrukce, ale i různé schopnosti vypadají na 4k monitoru skvěle. Autoři zapracovali jak na modelování vody, tak modelování částic, které poletují všude kolem a je to hodně znát. Za celou dobu jsem navíc nezaznamenal pokles snímků za vteřinu, nebo nějaké cukání hry.

Zdroj: Square Enix

Druhým bodem, kde je výkon nové konzole jasně vidět, je nahrávání hry. Pokud jste hráli hru na PS4, asi si vybavíte, že nahrávání jednotlivých misí, nebo přepánání mezi základnami bylo klidně na vice než minutu. Díky rychlému SSD disku a zřejmě i slušnější optimalizaci jsou tyto loadingy záležitostí vteřin. Pokud bych to měl kvantifikovat, tak snad ani jednou se nestalo, že by bylo nutné čekat více než 10 vteřin. To je opravdu znát a díky tomu je celá hra plynulejší. Mimo tyto zásadní věci potěší také podpora 3D audio zvuku nebo funkcí ovladače DualSense jako je adaptivní trigger pro střelbu lukem.

Nyní se pojd'me podívat na první DLC, které dorazilo společně s next-gen verzí. Jeho hlavní hrdinkou i hrdinou je Hawkeye. To totiž není označení konkrétní osoby, ale je to označení agenta a díky tomu existuje stejných postav vlastně více. Jako první si zahrajeme za hrdinku Kate, která pátrá po svém předchůdci Clintovi a také po tom, co dělá tajemná organizace AIM, která si pohrává s časem. Tato kampaň vydrží na zhruba šest hodin hraní a po ní se otevře druhá, právě za druhého hrdinu. Kate do hry přináší řadu nových herních možností, protože umí využívat teleportaci a to jak skákáním do nepřístupných výšek, tak pomocí speciálních schopností třeba za nepřátele. Mimo to využívá ostré meče pro boj z blízka a lukostřelbu pro delší vzdálenosti. Z počátku mi hratelnost za novou hrdinku přišla lehce fádní, ale po prvních dvou misích, kdy se otevřely nové schopnosti a vylepšily se některé zbraně, najednou hraní začlo být velmi dynamické a akční. Kate se umí teleportovat za nepřítele, použít celou plejádu úderů pomocí meče, případně nepřátele na dálku ostřelovat různými variantami šípů včetně třeba výbušných. Díky tomu si zase užijete něco trochu jiného a pokud se vám už ostatní hrdinové ohráli, je to opravdu kvalitní náhrada.

Později se otevře jako hratelná postava i Clint a jelikož se jedná o stejné agenty, mají prakticky stejné pohyby a útoky. Kate je spíše hodně akční, neustále se teleportuje a útočí střídavě na všechny nepřátele, na druhou stranu Clint je spíše klidný a nebezpečný lovec, který užívá svých smrtících projektilů, aby likvidoval nepřátele jednoho po druhé. Jeho příběh navazuje na předchozí a pokračuje v prozkoumávání tajemného projektu Tachyon a s tím, co se chystá v budoucnosti na celé lidstvo. Pro oba je tu samozřejmě celá řada různých vzhledů, úprav a dalších prvků, které už známe z původní hry.

Pokud bychom měli na konci dojít k nějakému zhodnocení tak je třeba především pochválit. Technická stánka next-gen verze je opravdu povedená, hra vypadá skvěle, je na ní znát patřičná péče a výborně využívá technickou stránku PlayStation 5. Znovu musíme zopakovat, že především loadingy jsou opravdu bleskové a tady je to znát asi nejvíc. Co se týče nové kampaně, příběh je poměrně zajímavý, odhaluje další nebezpečí a oba noví hrdinové jsou dostatečně zábavní, aby mělo smysl si je zahrát. Jediné, co je opravdu otravné jsou některá opakování, především v misích, kde musíte otevřít nějaké dveře nebo trezor. Tam budete třikrát po sobě nastavovat číselné kódy, bránit nepřátelům, aby vám zrušili sekvenci a dokola bránit vlnám nepřátel. To svědčí o velké kreativní nouzi a přitom se tam dalo vymyslet něco daleko lepšího. Celkově si ale nové DLC zaslouží určitě palec nahoru a vzhledem k tomu, že je pro majitele původní hry zcela zdarma, není co řešit a určitě ho vyzkoušejte, minimálně zabaví na zhruba 10 hodin.

Nově také víme, co nás čeká do budoucna, protože do hry přijde Black Panther a jeho kampaň a následně dorazí PlayStation exkluzivní DLC se Spidermanem. Square Enix má spoustu plánů, jak hru dále rozvíjet, ale je otázka, zda na ně dojde, protože hranost hry opravdu hodně klesala. Nyní se tedy ukáže, zda nové DLC dokáže přitáhnout některé hráče zpět.

Přihlaste se
Komentovat, lajkovat příspěvky a další mohou pouze přihlášení uživatelé.
Pro běžné fungování našeho webu a analýzu Vaší návštěvnosti potřebujeme využívat několik externích služeb (především Google Analytics) a od Vás potřebujeme potvrdit, zda souhlasíte s jejich využitím. Váš případný souhlas můžete kdykoliv odvolat.