Kontroverzní, ale účinná ochrana DENUVO dorazí nově i na PS5 | Novinky

Kontroverzní, ale účinná ochrana DENUVO dorazí nově i na PS5

  • 11. 3. 2021, 08:00
  • Jaroslav Pazdera

Anticheatovací ochrana bude zařazena do oficiálního vývojového balíčku pro tvorbu her na novou konzoli.

Denuvo se za poslední roky stalo pojem na PC platformě. Z počátku se jednalo o hodně kontroverzní ochranu, která byla podezřívána z toho, že přílišně zapisuje na disk, což ničí především moderní SSD disky, ale autoři postupně řešení zlepšili a hlavně prokázali, že se jedná o hodně odolnou ochranu. Na konzolích není ani tak ochrana potřeba, protože kopírovat se stejně moc nedá, ale využije se ta část ochrany, která pracuje proti cheaterům v multiplayeru.

Zdroj: oficiální web distributora

Ti jsou bohužel problém také na konzolích a znepříjemňují běžným hráčům jejich hraní. To není zanedbatelná věc, protože podle výzkumu z roku 2018 se vyjádřilo zhruba 60 % hráčů, že někdy narazili na cheatera a z tohoto počtu zhruba 80 % přiznalo, že jim to zhnusilo hraní natolik, že hru nebo kolo opustili. Navíc s narůstajícím počtem her, které umožňují cross-play mezi konzolemi a PC je situace ještě horší, protože cheatovat na PC je daleko menší problém. Ostatně situaci známe z nedávné doby, kdy hráči Call of Duty vypínali na konzoli možnost hrát proti jiným platformám, aby nemuseli hrát proti PC hráčům. Tohle určitě tvůrci nezamýšleli, když cross-play tvořili.

Piráti nyní budou moci jedině tak utíkat. Půjde po nich DENUVO.

Nově tedy budou moci tvůrci her a vydavatelé využít ochranu Denuvo, která bude zaintegrována přímo do PlayStation 5 tools určených pro vývoj her. Podle vyjádření přímo z firmy, která ochranu provozuje, nebude mít její nasazení žádný vliv na výkon příslušných her a naopak to zlepší herní prostředí pro všechny, kdo si chtějí užít svou hru. Pokud to tak bude, tak jedině dobře.

Přihlaste se
Komentovat, lajkovat příspěvky a další mohou pouze přihlášení uživatelé.
Pro běžné fungování našeho webu a analýzu Vaší návštěvnosti potřebujeme využívat několik externích služeb (především Google Analytics) a od Vás potřebujeme potvrdit, zda souhlasíte s jejich využitím. Váš případný souhlas můžete kdykoliv odvolat.