Kena: Bridge of Spirits - nádherný next-gen | Recenze

Kena: Bridge of Spirits - nádherný next-gen

  • 19. 10. 2021, 14:58
  • Jaroslav Pazdera

Mohou tvůrci animovaných filmů a videí vyrobit hru, která nebude jen hezká?

Kena byla jedna z her, které si exkluzivně na konzolovém poli vybraly PlayStation. Už od začátku nás udivovala nádherná grafika a první informace o neuvěřitelně rychlých nahrávacích časech. Trochu nás ale strašil výběr tvůrce, což je společnost Ember Lab, které je spíše známé svou tvorbou pro televizi a film, kde pracují jako animátoři. Hned na začátek si ale můžeme říct, že tohle se jim fakt povedlo.

Zdroj: Ember Lab

Hlavní hrdinou hry je mladá Kena, která je něco jako duchovní vůdce (spirit guide), nebo možná bychom česky mohli říci médium. Ta se vydává na cestu do opuštěné vesnice, aby našla starý oltář a pomocí něj vyléčila nemocnou zemi. Cesta ale nebude jednoduchá a na řadě míst se hodně zkomplikuje. Krajina je totiž nakažená a ve spoustě lokací bude třeba pomoci duchům najít jejich klid. Příběh ale není nijak extra objevný a asi nebude tím, kvůli čemu si hru budete kupovat.

Kena: Bridge of Spirits - Release Trailer | PS5

Příběh postupuje víceméně lineárně a i když se vše odehrává ve velkém, rozlehlém, světě, tak se budeme pohybovat zpravidla za jedním cílem a bohužel také občas vracet stejnou cestou zpět. Postupně si ale otevřete možnost rychlého cestování, což vám různé cesty pomůže absolvovat mnohem pohodlněji. Navíc, jak se budete prokousávat hrou, budete si otevírat nové cesty a zkratky a dostanete se do částí mapy, které vám zůstaly dříve uzavřené. Mapa naštěstí není nijak extra velká, jako jsem třeba nedávno kritizoval u Far Cry 6, takže je všechno hezky v dosahu.

Pohyb po mapě ale bude zpestřen častým skákáním, environmentálními hádankami a také sběrem různých předmětů a surovin, které můžete posléze využít. Když už jsme narazili na ty hádanky, sluší se zmínit jednu zásadní věc. Kena brzy po začátku hry dostane společníky, kteří jí na její cestě pomohou. Těmi jsou malé magické potvůrky zvané Rot, které umí lecjakou šikovnou schopnost. Umí nosit kameny, rozbíjet věci a podobně, ale hodně záleží na tom, kolik jich máte, protože jejích sbírání je jeden z úkolů hry.

Každopádně jejich pomoc využijete i v soubojích, protože byť Kena vypadá mírumilovně, dojde tu i na ně. Máte k dispozici klasický silný a rychlý útok, úskok a vykrytí. Podle toho, jak se vám daří se vám nabíjí ukazatel kuráže a pokud ho naplníte, můžete využit nějaký speciální útok Rotů. Ti se třeba zformují do podoby obřího kladiva a udeří drtivou silou do protivníka. Různými speciálními schopnostmi ale postupně disponuje i samotná Kena. Ta tak bude moci využít luk, přitahování pomocí lana nebo sjíždění lanovek přes propasti.

Suverénně nejlepší část celé hry je její vzhled. Kena vypadá opravdu next-gen a ještě lépe funguje. Od spuštění hry z hlavního menu jste v akci za pár sekund, loading po smrti je téměř neznatelný, stejně jako přechody mezi jednotlivými částmi hry. Tady si Kena opravdu bere maximum z výkonu konzole PlayStation 5 a jejích rychlých SSD disků. Grafika je skutečně nádherná a je vidět, že autoři jsou především grafici a animátoři. Hlavní hrdinka se krásně hýbe, a to jak při běžném pohybu, tak při skákání nebo soubojích a malá zvířátka Rot jsou prostě k sežrání. Nemusím ani říkat, že se vše líbilo i dětem a chtěli Kenu hned hrát. Vše navíc doplňuje velmi vhodně zvolená hudba a ozvučení. Tohle je opravdu na jedničku.

Celkově je Kena: Bridge of Spirits opravdu povedené dílo, a navíc stojí jen lehce přes 1000 Kč, což je dneska vzácnost. Za své peníze ale dostanete zábavnou hratelnost, krásnou na pohled i poslech a nějakých 10 - 12 hodin skvělé zábavy. Sice by se daly najít i drobné nedostatky, slabší příběh a lehké technické obtíže, ale to pozitivní je bohatě převyšuje.

Hodnocení redakce

Koncept

Velmi jednoduché RPG v částečně otevřeném, ale jinak hodně lineárním světě.

Grafika

Hlavní přednost hry, protože tvůrci mají zkušenosti z filmu i televize. Nádherná grafika, která na PS5 vypadá opravdu fantasticky.

Příběh

Kena se vydává za záchranou krajiny a hledá klid pro neklidné duchy.

Hratelnost

Skákání, hádanky, ale i souboje, to zažijete ve hře prakticky neustále.

Audio

Velmi vhodně vybraný hudební podkres dolaďuje nádhernou grafiku.

Délka

Pokud půjdete v klidu, připravte si něco mezi 10 a 15 hodinami.

Plusy a mínusy

  • zajímavý koncept
  • nádherná grafika a zpracování
  • využití předností PS5
  • roztomilá stvoření Rot
  • drobné technické problémy
  • slabší příběh
  • občas backtracking
8/ 10

Závěr

Velmi povedená prvotina od Ember Lab, která nadchne vzhledem, zpracováním, ale neurazí ani hratelností a příběhem. Tohle se zkrátka povedlo a navíc se prodává za vynikající cenu. Pokud vyzkoušíte, neprohloupíte.

Přihlaste se
Komentovat, lajkovat příspěvky a další mohou pouze přihlášení uživatelé.
Pro běžné fungování našeho webu a analýzu Vaší návštěvnosti potřebujeme využívat několik externích služeb (především Google Analytics) a od Vás potřebujeme potvrdit, zda souhlasíte s jejich využitím. Váš případný souhlas můžete kdykoliv odvolat.