Kao the Kangaroo - plošinovka ze staré školy | Recenze

Kao the Kangaroo - plošinovka ze staré školy

  • 17. 6. 2022, 13:50
  • Jaroslav Pazdera

Především děti si užijí nový díl s hrdinným klokanem v hlavní roli.

Klokan Kao není na konzoli PlayStation žádný nováček a jeho první hra vyšla už před dvěma desítkami let. Jeho problém je, že se nikdy nestal vyloženě ikonickou postavou, která by dosahovala slávy třeba Crashe Bandicoota nebo Ratcheta a Clanka. I tak tu ale máme nový díl, který se pokusí původní hratelnost přinést moderním hráčům.

Zdroj: Tate Multimedia

Kao the Kangaroo je klasická plošinovka v 3D prostředí, ve které postupujete jednotlivými úrovněmi víceméně přímočarého stylu, hledáte nějaké ty sběratelské předměty a bonusy a také bojujete. Na jednu stranu to může působit jednoduše, ale na druhou stranu je to návrat ke klasickým plošinovkám, kde vás neobtěžují desítky vedlejších úkolů a cest, které stejně nikam nevedou a můžete se v klidu soustředit na kompletaci.

Kao the Kangaroo - Launch Trailer | PS5 & PS4 Games

Cílem hrdinného klokana je najít zmizelé členy své rodiny a k tomu se bude muset vydat do několika rozlehlých oblastí jako je třeba džungle, sopky nebo ledové chrámy. Krom samotného průchodu můžete v každém kole najít trojicí písmen KAO, různé diamanty, srdíčka a samozřejmě všechny mince. Pokud chcete platinovku, je to váš jasný cíl. Standardní hopkání je někdy přerušeno speciálními úrovněmi, které můžeme znát z obdobných her. Občas budete prchat před valícím se sudem, jindy musíte proskákat na čas, protože plošinky postupně mizí. Naštěstí takových úrovní není tolik, aby hratelnost otrávily.

Nedílnou součástí jsou souboje s různými nepřáteli. Proti nim může Kao použít úder boxerskými rukavicemi, silný úder, dvojskok, bouchnutí zadkem o zem a použít také ocas. Rukavice se navíc můžou vylepšovat pro různé situace a někdy se bude hodit oheň, jindy zase led. Pomocí toho se můžete dostat skrze různé překážky nebo je využít proti některým bosům. Skutečně ale nečekejte nějakou hardcore hratelnost, protože nepřátelé jsou jen několika různých kategorií. Někteří útočí nablízko, jiní na dálku a někteří něco mezi.

Ani vzhledová stránka nevypadá špatně. Grafika je stylizována do kresleného vzhledu, který nevypadá vůbec zle a skryje některé drobné nedostatky jako slabší rozlišení textur nebo občasné nesedící herní prvky. Vše navíc běží naprosto plynule a nemusíte se bát nějakého zasekávání nebo nekonečných loadingů. Potěší i lehce retro soundtrack, který podkresluje atmosféru hry.

Všechno ale není zlaté, protože třeba předělové filmečky jsou zoufale nudné, rádobyvtipné a graficky taky slabší. Najde se i celá řada chyb jako průhledné stěny, občasné zaseknutí mezi kameny a pár dalších drobností. Naštěstí to na nich nestojí a přebije to zábavná a povedená hratelnost. Super navíc je, že hra je otitulkována do češtiny.

Kao the Kangaroo rozhodně není nějaká hra, kterou si musíte bezpodmínečně zahrát, ale pokud bude někde v akci za pár stovek, neuděláte chybu, pokud ji koupíte. Především trochu starší děti si u ní určitě užijí spoustu zábavy, a i vy jí třeba věnujete těch osm hodin, než jí dohrajete. Navíc se u hry dá poměrně dobře udělat platinovka.

Hodnocení redakce

Koncept

Klasická skákačka ze staré školy.

Grafika

Neurazí, ale ani nenadchne. Kao a některé další postavy jsou moc hezké, ale prostředí by si trochu péče zasloužilo.

Příběh

Kao hledá svou zmizelou rodinu napříč různými oblastmi.

Hratelnost

Skákání, bojování, skákání, skákání, bojování. A to vše dokola.

Ovládání

Bohužel hra nijak nevyužívá ovladač dualsense, takže použijete jen pár základních tlačítek. Na druhou stranu to v pohodě zvládnou i menší děti.

Délka

Celou hru dohrajete za osm, deset hodin. A platinovku také nebude problém udělat.

Plusy a mínusy

  • Zábavná hratelnost
  • Příjemné na pohled
  • Funguje plynule a bez problému
  • Kao je sympaťák
  • Čeština
  • Občas horší grafika
  • Slabší animace a dabing
  • Občasné bugy
6/ 10

Závěr

Klokan Kao se vrací po zhruba dvaceti letech, aby našel svou ztracenou rodinu. Kvůli tomu musí projít několik oblastí, hledat runy a další sběratelské předměty, ale také trochu bojovat. To vše zabaleno v lehce nadprůměrném vzhledu a hratelnosti. Ideální pro děti.

Přihlaste se
Komentovat, lajkovat příspěvky a další mohou pouze přihlášení uživatelé.
Pro běžné fungování našeho webu a analýzu Vaší návštěvnosti potřebujeme využívat několik externích služeb (především Google Analytics) a od Vás potřebujeme potvrdit, zda souhlasíte s jejich využitím. Váš případný souhlas můžete kdykoliv odvolat.