Jurassic World Evolution 2 a DLC Camp Cretaceous | Recenze

Jurassic World Evolution 2 a DLC Camp Cretaceous

  • 28. 3. 2022, 09:42
  • Jan Válek

Přinášíme vám recenzi aktuální verze druhého dílu jurského parku včetně aktuálně vydaného nového DLC.

Druhý díl vcelku úspěšné strategie ze světa Jurského parku jsme loni na podzim, kdy vyšel pro konzole PS4 i PS5, tak nějak minuli. Nyní ale přichází ideální příležitost splnit své resty, protože právě vychází i DLC s názvem Camp Cretaceous, navíc za poslední dobu i základní hra prošla mnoha updaty a my si tak řekněme o aktuálním stavu a kompletním produktu. Máte chuť na pořádnou budovatelskou strategii plnou ohromných dinosaurů?

Jurassic World Evolution 2: Camp Cretaceous Dinosaur Pack | Launch Trailer

První díl Jurassic World Evolution nebyl vůbec špatnou hrou, myšlenka podobné manažerské simulace byla lákavá, pár hodin herního života jsem mu také obětoval. Ale musím se přiznat, že mě v něm i dost věcí vadilo, bylo krkolomných a né úplně pohodlných. Ty jako by se všechny vypařily a dvojka vychází ze stejných základů, ale hraje se o poznání lépe. První kroky vás zde zavedou do kampaně nabízející docela jiný zážitek. Všechno je více nalajnované, akčnější, chybí větší volnost, ale nebojte se, té si užijete dostatek v dalších módech. Ve finále bych ji nicméně označil jako takový dlouhý tutoriál a úvod do celé hry. Potenciál je ale trestuhodně nevyužitý a šlo by v ní vytvořit více. To mód Chaos Theory už přináší větší výzvy, dostává se na známá místa z filmových zpracování této značky a musíte se vypořádat s různými nástrahami při plnohodnotném budování.

Zdroj: Frontier Developments PLC

Jako v každé klasické manažersko-budovatelské strategii se staráte o celý chod parku, včetně jeho ekonomiky a spokojenosti návštěvníků i zaměstnanců. Jednotlivé specializované týmy zajišťují činnosti jako krmení, kontrolu i veterinární péči dinosauřích tvorů, nechybí ani výzkum a průzkum nalezišť fosilií po celém světě, abyste získávali nové druhy do svého jurského parku. Nemá smysl zde všechno popisovat do detailů, jen zdůrazním, že tady všechno do sebe zapadá o dost lépe než v prvním díle. Hraní je tak příjemnější, všechny kroky logičtější a jedná se o významný posun k lepšímu. Mimochodem snad největší radost mi udělala úplná maličkost – možnost pozastavit nebo naopak zrychlit čas. Drobnost, kterou byste v podobné hře čekali automaticky a přitom původní hra ji vůbec neměla.

Zdroj: Frontier Developments PLC

Od vydání hry uplynulo zhruba půl roku, během něhož se vývojáři nenudili a ještě celou řadu trošku krkolomných nebo ne úplně pohodlných prvků změnili či vylepšili. Aktuální DLC s názvem Camp Cretaceous odkazuje na stejnojmenný seriál na Netflixu, v češtině nazvaný Křídový kemp. Společně s tím hra získala patch na verzi 1.3, který ještě celou řadu prvků změnil a přináší nový obsah vycházející ze zmíněného seriálu. O samotném DLC si řekneme právě nyní. Z hlediska hlavních lákadel přichází se čtveřicí nových dinosaurů, známých ze seriálu. Hrůzostrašný Scorpios Rex a statný Monolophosaurus, které doplňují dva mírumilovní býložravci: Ouranosaurus a Kentrosaurus. Na obsah placeného balíčku to není příliš, byť každý z nich má několik skinů a variant a tvůrci si hodně do detailů a precizně dali záležet na jejich vymodelování i animacích. Jsem ve finále docela rád, že nerecenzuji pouze samotné DLC, protože to jinak nemá prakticky co nabídnout. Dobře, ještě tu máme nové skiny pro pár starších a dobře známých dinosaurů včetně T-Rexe, ale tím prakticky končíme. Navíc všechny tyto skiny se vážou právě k seriálu, který je kreslený, a proto mně úplně dokonale do prostředí této hry neladí a nesedí. Placené DLC se možná dostává i do ústraní novinek, které byly přichystány do základní hry zdarma pro všechny v updatu vydaným společně s Camp Cretaceous.

Zdroj: Frontier Developments PLC

Hlavní inovací přidanou do hry až po jejím vydání je kamera z pohledu první osoby. Rádoby maličkost, avšak pro celkový zážitek a dojem hodně zajímavá věc. Můžete tak chvilku oddychnout od svých manažerských poviností se správou a rozvojem parku a také si ho užít a zažít na vlastní kůži. Další velkou novinkou, za níž také můžeme jen a jen pochválit, je katalog Species Viewer, ten poslouží dinosauřím nadšencům, protože hezky na jednom místě si mohou všechny tvory prohlédnout včetně mnoha detailů a faktů o nich. Postupně vývojáři ze studia Frontier přidávali i další dílčí novinky a změny, především směřující k tomu, aby bylo hraní pohodlnější. Jurassic World Evolution 2 dostává v tomto ohledu skvělou péči. Tak nějak to na mě působí, že právě nyní je hra kompletní, dokončená tak, jak si ji autoři přáli. Inu, na podzim ještě stále něco zbývalo, ale kvůli tlaku vydavatele už asi titul musel jít do prodeje. Pokud jste ji ale loni na podzim přehlédnuli, stejně jako my s recenzí, můžete si ji dopřát a užít skvěle právě nyní. Jestli přihodíte další skoro tři stovky na nové DLC, to nechám čistě na vás. Zážitek z hraní to příliš nezmění, ale fanoušky netflixového seriálu noví tvorové určitě potěší.

Zdroj: Frontier Developments PLC

Hodnocení redakce

Plusy a mínusy

  • zachovaný koncept z jedničky
  • komplexní a propracovaný zážitek
  • značná vylepšený a modernizace
  • zastavení nebo zpomalení času
  • pohled z první osoby
  • hra je stále aktualizována
  • Kampaň je docela zklamáním
  • Slabé DLC s málem obsahu
  • občas trochu krkolomné
9/ 10

Závěr

Druhý díl oblíbené strategie splňuje skvěle požadavky na pokračování relativně průměrné hry. Koncept zůstal stejný, ale tvůrci se dokázali popasovat s většinou nedostatků prvního dílu. Další pak doladily nedávné patche. Máme tak důstojnou, komplexní a velkou manažerskou simulaci s brilantní licencí Jurassic World. Hra je navíc neustále podporovaná a autoři na ní pracují.

Přihlaste se
Komentovat, lajkovat příspěvky a další mohou pouze přihlášení uživatelé.
Pro běžné fungování našeho webu a analýzu Vaší návštěvnosti potřebujeme využívat několik externích služeb (především Google Analytics) a od Vás potřebujeme potvrdit, zda souhlasíte s jejich využitím. Váš případný souhlas můžete kdykoliv odvolat.