Jaký zvolit rozšiřující SSD disk pro PlayStation 5? | Témata

Jaký zvolit rozšiřující SSD disk pro PlayStation 5?

  • 15. 9. 2021, 00:01
  • Jaroslav Pazdera

PS5 konečně umožňuje přidat další SSD disk a my přinášíme základní přehled podmínek a možností.

Už od vydání konzole PlayStation 5 v loňském roce se řešilo, že základní disk je poměrně malý (necelých 700 GB) a při velikosti dnešních her to není moc. Samotná konzole má sice rozšiřující slot sloužící ke zvětšení interního prostoru, ale až do 15. září 2021 jej nešlo použít. Teprve nově vydaný firmware tuto možnost odemyká pro všechny a tak by bylo dobré se podívat, jaké možnosti momentálně jsou. A hned na začátek je třeba říct, že nejsou úplně levné.

Sekundární SSD disk, který se přidá přímo do konzole, se poté chová jako plnohodnotné úložiště a narozdíl od externího disku připojeného kabelem se dá použít jak pro PlayStation 4, tak pro PlayStation 5 hry, které z něj jdou přímo hrát. Nepoznáte tak rozdíl oproti základnímu internímu úložišti a hlavně konzole to přímo podporuje. Oproti tomu externí disk můžete použít pouze jako úložiště pro PlayStation 5 tituly a hrát z něj přímo jdou jen PlayStation 4 hry.

Požadavky na SSD disk

Do konzole PlayStation 5 není možné vložit jakýkoliv SSD disk, který vás napadne. Sony pro něj stanovuje poměrně jasné podmínky včetně rychlostí a dalších technických parametrů. Musí se jednat o PCIe 4.0 M.2 NVMe SSD disk s kapacitou do 4 TB a podmínkou je rychlost čtení minimálne 5,5 GB/s. Musí se také jednat o (naštěstí standardní) rozměry 110x25x11,25mm a k disku musí být přikoupen, nebo být jeho součástí také chladič.

Zdroj: oficiální web distributora

Montáž SSD disku

Montáž není nic složitého a stačí sundat jeden z bočních krytů, kde je pozice přímo pro přídavný SSD disk. Ten je uchycen jedním šroubkem a montáž tak zvládne prakticky každý. Sony pro to navíc připravila přehledný obrázkový návod přímo na svém blogu. Jediné zásadní tedy je, aby se disk vešel do konzole i s chladičem.

Zdroj: oficiální web distributora

Jaké disky se dají koupit?

Když si projdeme katalog Alzy (tu jsem vybral čistě kvůli tomu, že u nás má zpravidla největší nabídku), najdeme tu celou řadu disků, které by měly parametry splňovat. Největší problém je vybrat disk, který obsahuje integrovaný heatsink (pasivní chlazení), nebo pro který se dá odpovídající nakoupit tak, aby se vešel do konzole. Pokud se podíváte na vyfiltrovaný přehled, tak disků je několik a nabízí velikosti od půl tera po 2T (v zahraničí jsou dostupné i 4T, ale za zhruba 24 000 Kč, což je jak dvě konzole ...).

Seagate FireCuda 530 500GB Heatsink (do obchodu)

Jedna ze základních variant, kterými můžete disk ve své konzoli prakticky zdvojnásobit je Seagate FireCuda. Ten je v nabídce v několika kapacitách, ale tato zmíněná rovnou obsahuje i heatsink a měla by být přesně kompatibilní s PlayStation 5. Horší je, že momentálně je v nabídce jen tato půlterová verze za necelé 4 000 Kč. Ta nabídne rychlost zápisu až 3 GB/s a čtení dokonce až 7 GB/s. Pokud ale nemáte hluboko do kapsy a chvíli počkáte, v průběhu září by měla dorazit obří 4 TB varianta s pasivním chlazením v základním balení. Připravte se ale na astronomickou cenu 24 590 Kč! Jinak si samozřejmě můžete zakoupit i jiné velikosti, ale připravte se na montáž vlastního chlazení.

Zdroj: oficiální web distributora

WD Black SN850 500GB Heatsink (do obchodu)

Pokud preferujete raději výrobce Western Digital, tak i ten má svoje odpovídající želízko v ohni. Jmenuje se Black a má i integrovaný pasivní chladič. Jeho cena je nepatrně vyšší a pouze o 60 Kč překračuje 4 000 Kč. Oproti Seagate z minulého odstavce nabídne zápis dokonce 4,1 GB/s.

Zdroj: oficiální web distributora

GIGABYTE AORUS Gen4 7000s 1TB (do obchodu)

Teď už pojďme do kategorie terových disků s pasivním chlazením. Tady má nabídku Gigabyte, který nabízí disk Aorus. Ten podporuje čtení do 7 GB/s a zápis až do 5,5 GB/s. Za dvojnásobnou kapacitu zaplatíte pouze o nějakých 1500 Kč víc, takže se to jeví jako vhodnější nabídka. Připravte si ale 5 439 Kč dle dnešní ceny. K dispozici je dokonce dvojnásobná edice 2 TB, ale ta už stojí jako jedna nová konzole - 10 237 Kč, rozměrově by ale měla být stejná a pasovat do konzole také.

Zdroj: oficiální web distributora

Patriot VIPER VP4300 1TB (do obchodu)

Trochu dražší variantou je disk Patriot, který je dodáván rovnou se dvěma chladiči a jak se mi povedlo najít na zahraničních stránkách, měl by se do konzole pohodlně vejít. Raději vám ale doporučuji to ověřit a zjistit si přesné rozměry disku i s chladičem. Jeho cena je 6 290 Kč, ale pyšní se lepším a přibaleným pasivním chlazením.

Zdroj: oficiální web distributora

Pak jsou tu v nabídce další disky s chladičem, ale u nich je problém, že jsou moc vysoké, jako například tenhle Corsair nebo tenhle ADATA, který má na výšku 1,5 cm a to je o dost více, než povolují oficiální požadavky.

Super by byl také například disk od Samsungu za 5299 Kč za terovou verzi, ale problém je, že neobsahuje chladič a musíte si ho sami koupit separátně a nějak dobastlit. K dispozici je třeba tenhle 3mm vysoký heatsink za 99 Kč od společnosti Axagon. Ale to už není úplně práce pro každého a je třeba si skutečně dobře pohlídat, aby jednotlivé rozměry seděly do hodně přísného limitu. Pokud tedy preferujete jednodušší variantu, musíte sáhnout po některém kompletně připraveném.

Přihlaste se
Komentovat, lajkovat příspěvky a další mohou pouze přihlášení uživatelé.
Pro běžné fungování našeho webu a analýzu Vaší návštěvnosti potřebujeme využívat několik externích služeb (především Google Analytics) a od Vás potřebujeme potvrdit, zda souhlasíte s jejich využitím. Váš případný souhlas můžete kdykoliv odvolat.