Jak šel čas s Cyberpunkem 2077 | Témata

Jak šel čas s Cyberpunkem 2077

  • 1. 11. 2020, 11:46
  • Jaroslav Pazdera

Projděte si s námi rekapitulaci historie od ohlášení hry, až po několikero odkladů.

2012 - Oznámení hry

Od oznámení hry uběhlo už pěkných pár let. O Cyberpunku se totiž začlo mluvit už v roce 2012, dokonce dříve, než byl oznámen předchozí titul studia CD Projekt RED - Zaklínač 3. Tehdy se mluvilo jen o tom, že studio získalo práva na nějakou cyberpunkovou akci a že podle nich připravuje RPG titul.

leden 2013 - První teaser trailer

První teaser s kódovanou zprávou se objevil už začátkem roku 2013 a ač si někteří hráči mysleli, že ve zprávě je informace o datu vydání v roce 2015, byla tam jen informace, že hra vyjde, až vyjde. Navíc teaser byl zastíněn oznámením Zaklínače 3. Už tehdy se ale hovořilo o RPG akci s multiplayerovou částí.

Cyberpunk 2077 - Teaser Trailer

duben 2020 - první datum vydání

Oznámení data vydání si asi bude pamatovat každý. Stalo se tak na E3 roku 2019 ve fenomenální show, kde po traileru na hru přišel na pódium slavný herec Keanu Reeves, jehož postava bude průvodcem hlavního hrdiny ve hře. Ten také oznámil datum vydání na duben 2020 a jeho přítomnost vyvolala obrovskou reakci hráčské veřejnosti a stala se velmi sledovaným videem. Dozvěděli jsme se ale také, že multiplayer vyjde až později, po vydání samotné hry, což platí do dneška.

Cyberpunk 2077 Keanu Reeves at E3 2019 Xbox Conference

září 2020 - druhé datum vydání

V lednu 2020 se všichni těšili na duben, na dlouho očekávané vydání hry, kdy CD Projekt oznámil první odklad hry. Odklad to byl poměrně velký a směřoval až na 17. září. Jak sami tvůrci zdůvodnili, hra byla sice kompletní, plně hratelná a město bylo "zabydlené", ale potřebovali ještě nějaký ten čas na doladění, učesání a finální testování. Do toho dorazila naplno světová pandemie koronaviru, zaměstnanci musí více pracovat z domova a vše se tak nějak zpomalilo. Hovořilo se také o betaverzi někdy v srpnu.

19. listopad - třetí datum vydání

Během léta 2020 jsme se dozvěděli, že ani zářijové datum nebude to pravé a hra byla posunuta na 19. listopadu. Obecně se to spojovalo s příchodem konzolí nové generace a předpokládalo se, že Cyberpunk bude směřovat na ně. Paradoxně PS5 verze je plánována, společně s multiplayerem, někdy na příští rok. Zdůvodnění se opět točilo kolem obrovského světa a velkého množství obsahu, který potřebuje doladit.

Dočkali jsme se také slibu, že to byl odklad poslední a že Cyberpunk už odložen nebude. Následně také dorazila informace, že hra se dostala do Gold fáze označující finální dokončení a to mělo datum vydání finálně utvrdit.

Zdroj: CD PROJEKT RED

10. prosinec - čtvrté a zatím poslední datum vydání

I po slibu, že Cyberpunk už nebude odložen, jsme se bohužel dočkali dalšího odkladu. Tentokrát ale jen o 21 dní, které posunuly datum vydání na 10. prosince. Důvodem jsou, dle oficiální zprávy, práce na Day0 patchi, které zabraly daleko více času, než se v CD Projektu předpokládalo. Podle některých informací o odkladu nevěděl ani vývojářský tým, takže došlo i na kuriozní situace, kdy se jeden z hráčů ptal den před odkladem, zda hra skutečně vyjde a může si vzít dovolenou, což mu bylo skálopevně potvrzeno, aby se další den ohlásil odklad.

Zdroj: CD PROJEKT RED

Co dál?

Pokud hra skutečně v prosinci vyjde neznamená to, že práce na ni skončí. Jak víme už z dřívějška, next-gen verze pro PS5 vyjde až v příštím roce. Nebojte se ale, stávající PS4 verze půjde hrát na PS5 v režimu zpětné kompatibility. Dočkat bychom se měli také řady doplňků zdarma. A co se týká multiplayerové části, tak u té to zatím vypadá spíše na odklad až do roku 2022.

Přihlaste se
Komentovat, lajkovat příspěvky a další mohou pouze přihlášení uživatelé.
Pro běžné fungování našeho webu a analýzu Vaší návštěvnosti potřebujeme využívat několik externích služeb (především Google Analytics) a od Vás potřebujeme potvrdit, zda souhlasíte s jejich využitím. Váš případný souhlas můžete kdykoliv odvolat.