Gran Turismo 7 – co očekávat od PS5 závodů? | Preview

Gran Turismo 7 – co očekávat od PS5 závodů?

  • 24. 6. 2020, 10:00
  • Petr Provazník

Další pokračování série Gran Turismo nesmí chybět u startu nové generace PlayStation. Co o něm víme a co můžeme očekávat?

O novém pokračování Gran Turismo se hodně spekulovalo, přeci jen právě tato značka je synonymem závodů na PlayStation. Hra byla oficiálně odhalena v rámci PS5 akce Future of Gaming. I když prozatím nebylo prozrazeno příliš konkrétních detailů, opravdu hodně toho ukázalo první video. S PlayStation 4 přišel do prodeje díl Gran Turismo Sport, který příliš úspěchu nesklidil, o čemž svědčí i průměrné hodnocení uživatelů Metacritic jen 6.0 bodů.

Zdroj: Sony Interactive Entertainment

První dobrá zpráva přišla hned současně s oznámením, kdy zakladatel celé série prozradil existenci Grand Turismo 7 a také fakt, že svůj návrat hlásí klasický režim kariéry. A věří, že ta by měla být jedním z prvků, který nejvíce potěší fanoušky celé série. V rámci kariéry zatím nevíme o ničem netradičním, a tak by mělo jít o postupné šplhání v žebříčku závodníků v jednotlivých závodech. Hlavní nabídka nového pokračování bude interaktivní mapou a rozcestníkem mezi jednotlivými herními režimy a nastavením. Právě tato domovská obrazovka prozradila skoro nejvíce informací.

Zdroj: Sony Interactive Entertainment

Z nového pokračování je znát, že se tvůrci chtějí zavděčit všem milovníkům Gran Turismo a napravit si reputaci. Kromě kariéry se navrátí také režim závodů ve stylu šampionátů. Chybět nebudou z hlediska herních režimů ani Mise, Výuková škola či Speciální eventy. Základem všeho bude vaše domovská obrazovka, ve které si budete moci prohlédnout a nastavovat své plechové miláčky. První trailer zblízka ukazuje, jak nesmírně luxusní a detailní všechna vozidla budou, a to včetně zpracování interiéru.

Zdroj: Sony Interactive Entertainment

Míra detailního zpracování by měla potěšit všechny fanoušky, a to i z hlediska tuningu a úprav automobilů. V místním obchodu si za vydělané kredity můžete vyměnit mnoho dílů ať už jde o zapracování sportovního počítače, ladění brzd, katalyzátoru či vložit do auta sportovní vzduchový filtr. Úpravy budou jak vizuální, tak především o vyšším výkonu, ale také třeba zvuku vašeho mazlíčka.

Zdroj: Sony Interactive Entertainment

Herním módem, ve kterém určitě strávíte hodně času, se stane GT World – tedy svět Gran Turismo. V něm lze snadno a rychle cestovat na okruhy po celém světě. I v tomto ohledu můžeme již potvrdit jeden velký návrat – tratě Trial Mountain, fiktivního okruhu tolik typického pro celou sérii vyjma Gran Turismo Sport. Pro všechny fanoušky jde o známou trasu, ale i pokud budete na tomto okruhu nováčky, určitě se ho snadno a rychle naučíte. Je zasazený do lesního prostředí s horami okolo a tvůrcům série se ho povedlo dokonale navrhnout. Né nadarmo se o Trial Mountain říká, že se ho nejsnáze zaučíte a zapamatujete ze všech tratí, ale ovládnout ho a dosáhnout nejvyšších rychlostí už tak snadné není, protože je relativně krátký. V Gran Turismo 7 se bude nacházet v horách v Sierra Nevada a prošel určitými inovacemi, kdy by měl být dlouhý 5,4km, zatímco dříve měl rovné 4km. Mimochodem všechny doposud uvolněné záběry přímo z hraní pochází právě z tohoto okruhu. Nabídka tras by měla být bohatá jako nikdy dříve a půjde o mix jak reálných licencovaných tratí, tak fiktivních okruhů – některé známé z minulých her Gran Turismo, určitě nebudou chybět ani nějaké nově navržené.

Zdroj: Sony Interactive Entertainment

Licence na Gran Turismu táhnou, protože si díky nim mohou hráči osedlat ty nejluxusnější značky. Zároveň už zmíněná tuningová část ukázala, že všechna auta půjde opravdu razantně vylepšit, díky čemuž by mělo být možné s preferovaným vozidlem postupovat kariérou delší dobu, aniž byste technicky zaostávali. Tvůrci budou chtít určitě nabídkou automobilů ohromit. Hodně detailně si můžete v traileru prohlédnout Aston Martin DB11, samotné závodění v gameplay záběrech bylo zpoza volantu Mazda RX-Vision GT3 konceptu. Zahlédnout šlo i silniční formuli BAC Mono a ze stejné kategorie, i když poněkud minulých let, by nemělo chybět ani Porsche 917K. Značka Porsche bude zastoupena asi hodně bohatě, což všichni přivítají, protože kdo by je snad neměl rád. Na konkrétnější soupisy aut si ještě stále musíme počkat, ale usednout půjde kromě již zmíněných značek i do vozidel Aston Martin, Ferrari, Maserati, Ford, BMW, Chevrolet, Toyota, Honda, Audi, … Že vám tato nabídka nestačí? Určitě bude finální seznam ještě o dost delší.

Stále se bavíme o návratu starých dobrých prvků, které v rámci snahy o inovaci ze série dříve zmizely, ale nyní by se měly vrátit. Patrně posledním takovým budou PP – Performance Pointy, chcete-li Výkonnostní body. Ty jsou ideální pro rychlý přehled a hodnocení výkonu aut, kdy jde o jedno srovnatelné číslo, které v sobě zohledňuje řadu faktorů, nejen přímo výkon motoru. Díky tomu by hra měla být snazší i pro nováčky a dobře se porovnají vozidla stejné kategorie a s podobnou hodnotu PP.

Gran Turismo 7 - Announcement Trailer | PS5

Na úplný závěr článku si necháváme zhodnocení a nalákání na to, co bude táhnout možná nejvíce. Ruku na srdce, ale nádherné grafické zpracování na PlayStation 5 by se mělo postarat o co největší prožitek a pocit z rychlosti. Lze očekávat, že Sony si pohlídá, aby hra ukázala co nejvíce z možností nové generace. Už z prvního traileru bylo jasně znatelné použití ray tracking technologie, která se postará v reálném čase o dokonalý výpočet světelných paprsků a všech zdrojů světla ve spojení s reakcí na okolní objekty. V závodní hře to je důležité například pro maximálně věrohodné zpracování skla nebo i lesklých povrchů vozidel. Potvrzeno bylo – dle očekávání – využití i dalších předností PlayStation 5 jako je 3D audio, haptická zpětná vazba ovladače DualSense a všemu pomůže i rychle pracující SSD disk. Příliš toho ovšem zatím nevíme a neměli jsme možnost vidět co se týká rozmanitého počasí nebo třeba různé denní či noční doby.

K vydání Gran Turismo 7 dojde současně s konzolí PlayStation 5, půjde o jeden z launch titulů. Vzhledem k doposud neoznámenému termínu uvedení konzole do prodeje neznáme samozřejmě datum ani pro GT7.

Na co se nejvíce těšíme v Gran Turismo 7?


  • Návrat režimu kariéry, patrně v klasickém podání

  • Široké možnosti tuningu a upravitelnosti aut

  • Obsahová stránka čítající širokou nabídku tratí i aut s oficiálními licencemi

  • Hra vám vydrží opravdu na dlouhou dobu, tvůrci ji budou určitě stále rozšiřovat

  • Že se vrátí legenda na trůn závodních PlayStation her

Přihlaste se
Komentovat, lajkovat příspěvky a další mohou pouze přihlášení uživatelé.
Pro běžné fungování našeho webu a analýzu Vaší návštěvnosti potřebujeme využívat několik externích služeb (především Google Analytics) a od Vás potřebujeme potvrdit, zda souhlasíte s jejich využitím. Váš případný souhlas můžete kdykoliv odvolat.