Gotham Knights - nástupci Batmana | Recenze

Gotham Knights - nástupci Batmana

  • 19. 11. 2022, 08:00
  • Jaroslav Pazdera

Čtveřice hrdinů chrání Gotham v trochu nedotažené hře.

Jako první bych rád řekl, že na Gotham Knights jsem se dlouho dobu opravdu těšil. Batmanovskou sérii jsem si vždycky užíval a tohle mělo být něco jako „hodně Batmanů“ ve velké městě ve verzi pouze pro PlayStation 5, tedy bez brždění starou generací. A hned jako druhé musím říct, že bohužel ne vše je takové, jak být mohlo a mělo.

Zdroj: Warner Bros. Interactive

Začněme ale od začátku. Úvod hry patří Batmanovi, který bohužel v sebeobětujícím finiši skoncuje s Ras Al Ghulem. Než umře, stihne ale povolat gothamské rytíře, kteří mají nahradit jeho ochranu nad městem. Na místo tak dorazí Batgirl, Robin, Nightwing a Red Hood, čtveřice hrdinů, za které si můžete v rámci hry zahrát. Jejich úkolem se okamžitě stane nejen vyšetřování toho, co se stalo, ale také celková ochrana města, nad kterou už nehlídá „netopýr“. Jedná se o hrdiny, se kterými jsme se ve hrách neměli možnost často setkat, což je pro hru jedině dobře.

Gotham Knights | Official Cinematic Launch Trailer | DC

Jak bylo řečeno, můžete si zahrát za jednoho ze čtyř hrdinů, ale můžete si je kdykoliv během hry měnit, takže můžete vyzkoušet specifika každého jednoho z nich. Hra navíc umožňuje také kooperaci s kamarádem, kdy můžete ve dvou projít kompletní kampaň, plnit mise, sběratelské předměty a všechno ostatní, co město nabízí, a přitom ani jeden z vás nepřijde o odehraný postup. Tohle je uděláno hodně šikovně.

V jádru je hra samozřejmě soubojovka i když samotný soubojový systém není tak propracovaný, jako známe z některých obdobných her. K dispozici je slabý a silný útok, úhyby, ale bohužel chybí možnost odrážet útoky nebo provádět parry. V soubojích se ale využijí jednotlivé schopnosti postav. Robin se specializuje hodně na kradmý postup, stealth a likvidaci ze zálohy, Nightwing je hodně aktivní a pohyblivý, takže se dokáže dobře vyhýbat, Batgirl umí háčkovat různou techniku a používat vychytávky a Red Hood je tank, který nejde pro pořádnou explozi daleko. Během průchodu hry si tak můžete vyzkoušet různé způsoby hraní.

Zdroj: Warner Bros. Interactive

Jednotlivé schopnosti hrdinů si můžete vylepšovat a získávat další pomocí rozsáhlého stromu schopností. Tam najdeme jak pasivní, tak aktivní dovednosti, některé odemykané za různé výzvy. Lepší schopnosti pak využívají vaši energii „momentum“, kterou si nabíjíte souboji a pak ji můžete využít pro některý lepší útok nebo akci. Je to osvědčený způsob známý už z batmanovských her.

Tak už máme schopnosti, ale je potřeba je někde využít. Hrdinové mají svou základnu Belfry, která se nachází ve staré Waynově věži v centru Gothamu. Odtud každou noc vyráží na hlídku a mohou řešit jak hlavní dějovou linku, tak vedlejší úkoly a zločiny, případně sbírat sběratelské předměty. To je systém, který známe třeba ze Spider-Mana, ale tam byl zpracován mnohem lépe. Zločiny, které se v pěti okrscích objevují jsou neustále stejné, hodně generické a slouží zpravidla jen pro expení. Je to škoda, protože hlavní dějová linka se točí kolem známých záporáků a je prokládána občas zábavnými cutscénami, které se mění podle toho, za koho hrajete.

Také cestování po městě není úplně zábavné, protože sice máte k dispozici open-world Gotham, ale ten je úplně prázdný. Pokud si autoři „živým městem“ představují, že po ulici jde jeden člověk a cestou narazíte na dvě auta, tak je to smutné. Se zmíněným Spider-Manem nebo GTA se hra vůbec nedá srovnávat. Jakmile tak narazíte na možnost rychlého cestování, už ani nebudete mít chuť město prozkoumávat.

Trochu péče by snesly také nabídky a přehledy úkolů, zjištěných případů a dalších informací. Ve vaší základně máte k dispozici několik databází, přičemž každá vám řekne něco jiného a často musíte proklikat dvě, tři, abyste se dostali k tomu, co potřebujete. Tohle se dalo vyřešit mnohem elegantněji. Třeba by na to bylo více času, pokud by autoři vyhodili jednu naprostou zbytečnost, která ve hře není vůbec potřeba – crafting. Za pomocí surovin si můžete vyrábět o něco lepší varianty vaší zboje nebo zbraní, ale je to ve finále úplně zbytečné.

Po technické stránce hra trpí rozhodnutím zachovat hranici 30 fps, což je u hry pro PlayStation 5 škoda. Pokud hrajete sami a nepohybujete se moc rychle, dá se to zvládnout, ale v kooperaci, při rychlé jízdě na motorce nebo vypjatějších bitkách jsou propady snímkování znatelné a kazí dojem ze hry. Ani pohyb po městě formou parkouru a přitahováním pomocí lana rozhodně nepřipomíná ladný pohyb Spider-Mana ze stejnojmenné hry, ale občas je problém se někam chytit, někde vylézt, postavy prolézají texturami a podobně. Přitom ale celkově hra nevypadá vůbec špatně a nabízí zajímavé pohledy na město, propracovanou strukturu a řadu interiérů.

Ač z přechozích odstavců pravděpodobně ční kritika až do nebes, celkově se nejedná o úplně špatnou hru, jen by mohla být dotaženější. Pokud dokážete občasné technické problémy a designerské přešlapy přejít, užijete si zábavný dvacetihodinový příběh z „batmanovského“ prostředí s neotřelými hrdiny a příběhem. Navíc už od vydání hra stihla spadnout do akce a momentálně ji v rámci Black Friday slev koupíte za 1200 Kč, což není vůbec špatné na hru takového rozsahu.

Hodnocení redakce

Koncept

Bojovka ve stylu Spider-Mana nebo batmanovských her, ale trochu nedotažená.

Grafika

Pohledné grafické zpracování, které brzdí omezení na 30 fps a s tím spojené trhání a zpomalování hry.

Příběh

Batman je mrtev a někdo musí chránit město a také leccos vyšetřit. A k tomu jsou tu čtyři hrdinové.

Hratelnost

Klasická bojovka s trochu jednodušším bojovým systémem odehrávající se v open-world prázdném městě.

Délka

Zhruba 20 hodin je na dnešní dobu slušný nadprůměr.

Plusy a mínusy

  • Neotřelí hrdinové
  • Zajímavý příběh
  • Celkem hezké město
  • Povedené cutscény
  • Technické problémy
  • Prázdné a nudné město
  • Nedotažené herní mechaniky
6/ 10

Závěr

Mohl to být hodně zásadní titul, ale chybí mu pár krůčků. Těžko říct, kde se stal problém, ale takhle se bude jednat o herní jednohubku, na kterou si příští rok nikdo nevzpomene.

Přihlaste se
Komentovat, lajkovat příspěvky a další mohou pouze přihlášení uživatelé.
Pro běžné fungování našeho webu a analýzu Vaší návštěvnosti potřebujeme využívat několik externích služeb (především Google Analytics) a od Vás potřebujeme potvrdit, zda souhlasíte s jejich využitím. Váš případný souhlas můžete kdykoliv odvolat.