Ghostrunner - futuristická akce ve stylu Mirror's Edge | Recenze

Ghostrunner - futuristická akce ve stylu Mirror's Edge

  • 9. 11. 2021, 11:50
  • Martin Nejedlý

Zhruba po roce vychází PlayStation 5 verze této cyberpunkové řezničiny, stojí za to?

Pamatujete si na poměrně inovativní městskou akci Mirror’s Edge? Parkourové běhání po obřím městě z pohledu vlastních očí? Teď si podobný styl zasaďte do cyberpunkového prostředí plného neonů, „synťákové“ hudby a barviček, hlavní hrdinku nahraďte kyborgem s mečem a máte Ghostrunner. Ten vyšel už před rokem pro PlayStation 4, ale aktuálně tady máme PlayStation 5 verzi s lepší grafickou a technickou prezentací. Ale pojďme to probrat trochu postupně.

Zdroj: All in! Games

Jak už jsme zmínili, hra se odehrává v cyberpunkovém světě, kde jsou klasické korporáty, chudé slumy a také obří věžák Dharma Tower. Jeho patry budete stoupat směrem nahoru, což by měla být trochu analogie právě pro stoupání ve společenském žebříčku, ale tady bude cíl trochu přímější. Probouzíte se jako kyborg, poslední svého druhu, Ghostrunner. Ti byli původně vytvořeni jako ochranka věže, ale po zradě jednoho z tvůrců, Mary, byli zničeni – až na jednoho. Vaším cílem, jak vám postupně našeptává tajemný hlas, je dostat se až nahoru a hrozbu, trochu podobnou Dr. Octopussovi, zlikvidovat.

Ghostrunner - Launch Trailer | PS5

Vaše postava je superbojovník vyzbrojený ostrým a vyleštěným mečem a také řadou užitečných pohybů. Pro začátek tu máme samozřejmě běh, ten je tím silnější, čím více běžíte bez přerušení, můžete běhat po stěnách, skákat do dáli, chytat se plošinek a hlavně bojovat. Různé úskoky, úhyby a švihy mečem jsou to hlavní, co budete potřebovat. V jádru je to totiž velmi rychlá samurajská akce, kde často budete šermovat kov na kov. K tomu si připočtěte energetické lano, kterým se umíte chytat za výstupky, houpat se a přitahovat, můžete jezdit po kolejnicích a vůbec provádět různé skopičiny.

Občas také bude třeba trochu zpomalit, využít některé speciální schopnosti jako je třeba zpomalení času, rychlé rozseknutí tří nepřátel najednou a spoustu dalších. Na to autoři vymysleli zajímavý systém, kdy si schopnosti skládáte ve formě kostek Tetrisu do omezeného prostoru a je tedy na vás, jaké si vyberete a jak je dokážete naskládat pro využití.

Cílem vašich útoků budou různí ochránci a vojenské jednotky, které ovládá hlavní antagonistka Mary. Jejich obtížnost se samozřejmě s vaším postupem zvyšuje, později narazíte na střelecké jednotky, jednotky ochráněné štítem, který musíte prvně zničit a také na celou řadu různě složitých bosáků. Souboj s nimi bude vyžadovat perfektní koordinaci jak vašich pohybů, tak soubojových schopností a připravte se na to, že řadu z nich budete opakovat několikrát.

Soubojové části jsou proloženy skákacími sekvencemi, jejichž obtížnost se stále stupňuje. V některých částech pak je nutné využít naplno všechny možnosti pohybu, skákání, neustále přeskakovat z plošinky na plošinku a vyhýbat se desítkám nástrah, paprsků a výbušnin. Tyto sekvence jsou někdy opravdu těžké, a to ani nezmiňuji, že pod vámi je nekonečná hlubina, jejíž návštěva znamená okamžité zahájení znovu. Občas tedy není úplně na škodu využít nabízenou možnost assist módu, který vám trochu pomůže. Naopak, pokud vám hra přijde moc lehká, můžete si později otevřít hardcore mód.

Po vzhledové stránce vypadá Ghostrunner opravdu nádherně, nabízí futuristické pohledy plné barev, světel a rychlých pohybů, to vše doplněno perfektně padnoucím synťákovým soundtrackem. Díky PlayStation 5 vše funguje naprosto precizně, můžete se spolehnout na vysoké snímky za vteřinu, které zajistí, že vaše akce bude naprosto plynulá. Na druhou stranu ale nečekejte nějaké grafické orgie a superrealistickou grafiku. Tady se hodně stylizuje, přepalují se barvy a rozmazává se, co se zrovna hodí. Do stylu hry to ale sedí.

Hodnocení redakce

Plusy a mínusy

  • zábavná akce
  • zajímavý grafický styl
  • docela krvavé
  • hodně velká výzva
  • občas docela těžké
  • neodpouští chyby
  • drobné chybičky, které nestojí za řeč
8/ 10

Závěr

Ghostrunner opravdu není jednoduchá hra, vyžaduje dobré natrénování a perfektní ovládání jednotlivých pohybů a schopností, a i tak to bude často slušná výzva. Přesto se ale jedná o hodně zajímavý titul, který rozhodně stojí za vyzkoušení.

Přihlaste se
Komentovat, lajkovat příspěvky a další mohou pouze přihlášení uživatelé.
Pro běžné fungování našeho webu a analýzu Vaší návštěvnosti potřebujeme využívat několik externích služeb (především Google Analytics) a od Vás potřebujeme potvrdit, zda souhlasíte s jejich využitím. Váš případný souhlas můžete kdykoliv odvolat.