FIFA chce od EA za licenci 55 miliard korun | Spekulace

FIFA chce od EA za licenci 55 miliard korun

  • 14. 10. 2021, 18:15
  • Jan Válek

Vyjednávání pokračují, hrozí konec herní série FIFA?

Ve fotbale se točí velké peníze a všechny licence okolo něj jsou také drahé. Článek v New York Times nyní odhalil, že oficiální asociace FIFA požaduje po EA Sport opravdu astronomickou částku. Konkrétně by měl herní vydavatel zaplatit za obnovu licence 2,5 miliard dolarů, což je v přepočtu cca 55 miliard korun. Licence by pak byla platná vždy mezi dvěma mistrovstvími světa, tj. na čtyři roky.

EA se pochopitelně bouří, protože aktuální částka byla 1 miliarda dolarů na 4 roky, jedná se tak o 2,5násobné zvýšení ceny. Nové podmínky by navíc EA hodně omezovaly i co se týká možností výdělků ze hry. Například turnaje a další podobné veřejné akce by byly vždy předmětem další extra dohody obou stran.

Nedávno se objevily spekulace o tom, že EA možná upustí od oficiální FIFA licence a přebranduje herní sérii na nějakou svoji vlastní značku. Registrovali si totiž ochrannou známku EA Sports FC, byť se nám to zdálo jako nesmyslný název pro herní sérii, ale to ukáže až čas. Problémy s příliš drahými licencemi známe už z minulosti – to bylo i důvodem, proč pěkných pár let není ve hře zastoupena vůbec česká liga. Také letošní ročník má v nějakých ohledech omezení a narazíte na chybějící licence například některých týmů italské ligy.

FIFA 22 vyšla nedávno a jak si můžete přečíst v naší recenzi, její next-gen edice se opravdu podařila.

Přihlaste se
Komentovat, lajkovat příspěvky a další mohou pouze přihlášení uživatelé.
Pro běžné fungování našeho webu a analýzu Vaší návštěvnosti potřebujeme využívat několik externích služeb (především Google Analytics) a od Vás potřebujeme potvrdit, zda souhlasíte s jejich využitím. Váš případný souhlas můžete kdykoliv odvolat.