Farming Simulator 22 – farmářem na plný úvazek | Recenze

Farming Simulator 22 – farmářem na plný úvazek

  • 23. 11. 2021, 21:12
  • Jan Válek

Vychází nové pokračování oblíbeného farmářského simulátoru. Jak se povedlo a na jaké novinky se můžete těšit?

Veškeré hry z kategorie simulátorů jsou pro relativně specifický segment hráčů. Jestli by vás virtuální farmaření bavilo jste měli ideální příležitost vyzkoušet v květnu 2020, kdy byl zdarma v rámci PS Plus nabízený Farming Simulator 19. Vývojářské studio Giant Software celému žánru, kam se snažily proniknout už i jiné konkurenční tituly, jednoznačně dominuje. Pro letošní rok si dali velký úkol – přijít po třech letech s plnohodnotným a velkým pokračováním. My už jsme na PlayStation 5 v aktuálním Farming Simulator 22 obhospodařili mnoho desítek hektarů a teď si povíme, jak je to zábavné a na jaké změny či novinky se mohou fanoušci těšit.

Zdroj: Koch Media

Od prvních okamžiků po spuštění nové hry jde všechno hodně rychle a jste hozeni rovnou do vody. Ocitáte se v kůži před několika vteřinami vytvořeného vlastního chlapíka na farmě, máte pár základních traktorů a nástrojů, tři pole… A čiňte se. Tím opravdu všechno zadání končí, takže jde o určitou sebe motivaci bez konkrétních cílů. Pokud jste snad bezradní a nevíte co dělat, najdete v hlavním menu nápovědu, ale nezdá se mi to jako úplně dostatečné. Nakonec si to možná i vývojáři uvědomili, a proto připravili speciální web Farming Simulator Academy, kde se chystají vše vysvětlovat, nicméně aktuálně je zatím obsahově hodně strohý. Musíte počítat s tím, že zkoumání, řešení a dohledávání co a jak funguje vás bude hrou prakticky neustále provázet, častokrát platí i známé rčení chybami se člověk učí. Farming Simulator 22 jde navíc opět o něco víc do hloubky než minulý díl. Jen co se týká zajištění nejlepší možné úrody na polích, tak vás čeká hnojení, plení a postřik, kultivace, orání, setí, rolování, mulčování či sbírání kamenů, které by mohly poškodit vaši techniku. Komplexnost řekl bych už skoro maximální a těžko chtít něco víc.

Tip

Hra neobsahuje ucelený tutoriál, zato tvůrci přichystali speciální web Farming Simulator Academy, kde můžete studovat, co a jak ve hře funguje.

Farmaření v této hře navíc není zdaleka jen o klasické úrodě a obhospodařování polí, ale také o ekonomice a fungování celého provozu. Pořídit si můžete i všechna možná zvířata, ale odradit vás nemusí ani dřevozpracující průmysl. Sečteno podtrženo se bavíme o neuvěřitelně obsáhlém simulátoru, ve kterém máte naprostou volnost a je čistě na vašem rozhodnutí co chcete kdy dělat a jakým směrem se ubírat. Jen ujistím, že všechno najednou snad ani není možné. Na celém konceptu a základním fungování se změnilo pramálo. Pro velkou část hráčů to asi všechno bude naprostá nuda a nebudou chápat, co jiné může bavit na tom, že jezdí hodinu hlemýždím krokem po poli, aby ho zkultivovali a to je pak čeká ještě další a další kolečko s jinými nástroji a dlouhé čekání na úrodu. S relativní složitostí fungování hry se pojí i uživatelské rozhraní – pro mě vcelku zklamání, že zde nedošlo na PlayStation k větším změnám, protože by si je zasloužilo. Byť si po nějaké době zvyknete, stejně nemohu mluvit o tom, že by bylo rozhraní dvakrát přívětivé, pohodlné či intuitivní.

???? Gameplay presentation of Farming Simulator 22 (gamescom)

Půjdu-li více do specifických detailů a drobností, pak jsou tu určité novinky a změny, které ještě více umocňují komplexnost a realistický feeling. Pochválit musím za vlastně jednoduchý nápad sezónnosti. Aneb střídají se roční období potažmo měsíce a dle kalendáře se odvíjí doba pro každou plodinu, kdy ji můžete vysévat, respektive sklízet. Na seznamu novinek ve Farming Simulator 22 jsou i dvě nové plodiny – hroznové víno a olivy, nicméně počítejte s tím, že ty si vyzkoušíte až po dlouhých hodinách, kdy musíte nastartovat ekonomiku své farmy a vydělat peníze. S novými plodinami se totiž pojí odlišná technika nutná pro jejich pěstování a sklízení. Alespoň k tomu je vše docela hezky a uceleně popsáno a potřebné nástroje v samostatných kategoriích, respektive setech.

Zdroj: Koch Media

Po grafické stránce vidím zlepšení ve všech ohledech. Speciálně záležet si vývojáři dali s veškerou technikou – na výběr máte neuvěřitelné množství vozidel, ale i nástrojů, které s nimi chce použít. Navíc se jim podařilo (patrně díky skvělému renomé série) vyjednat plno licencí, a tak usedáte do skutečných a precizně zpracovaných strojů. Jednu věc ale nechápu, protože ji vidím jako drobnost a přitom mě tak štvala a ve hře omezovala. Z nějakého nepochopitelného důvodu nejde žádným způsobem pracovat s oddálením kamery, která má jen jeden pohled z interiéru a druhý z exteriéru. Na můj vkus je umístěná až příliš zblízka, takže ve výsledku špatně vidíte konec svého vozidla potažmo nástroje na něho připojeného. Častokrát nemáte kontrolu toho, jak přesně a správně jedete, to dvojitě platí třeba u skutečně širokých nástrojů na pohnojení pole. A přitom by to z mého pohledu mělo být tak snadné…

Zajímavost

Češi jsou národ kutilů a zahrádkářů, možná i proto se zde série Farming Simulator těší velké popularitě a hra tak vychází opět s českými titulky.

Farming Simulator 22 je z mého pohledu dost nepřístupný novým hráčům. Jako by se vývojáři úplně vykašlali na neznalé, osobně si nedokážu představit, že jsem hozený do vody coby nováček bez zkušeností z minulých dílů a měl bych fungovat a zjišťovat co a jak. Jistě, jsou tu určité tipy a nápovědy, ale v tomto ohledu bych očekával přívětivý a komplexní tutoriál přímo v praxi. Se zkušeností ze všech minulých dílů jsem se pustil do běžných zemědělských činností jako dříve, ale i tak se musím přiznat, že občas spekuluji nebo né úplně správně odhadnu třeba kompatibilitu konkrétních nástrojů. S tím se pojí i celé moje finální resumé nad hrou. Farming Simulator 22 rozhodně nezklamal, graficky vypadá slušně, další rozšíření možností ve hře potěší, ale v globálu jde stále o stejnou hru jako jsem v této sérii zvyklý. Nadšenci do tohoto žánru si nový díl musí pořídit a rozjet v něm svůj farmářský business zase hezky od píky, ale nováček si úplně stejně dokáže užít i minulý díl a nic mu nemůže extra chybět.

Hodnocení redakce

Koncept

Neuvěřitelně komplexní simulátor farmářské práce se vším všudy, který nic nemění na ověřeném a fungujícím konceptu a přidává hrstku změn a nových možností.

Grafika

Za mě viditelné zlepšení a perfektní výkon na PS5. Co se týká míry detailů, tak si tvůrci vyhráli především s oficiálně licencovanými stroji. Naopak pohled z interiéru je zase slabší stránkou.

Příběh

Stejně jako zde chybí tutoriál, tak nečekejte ani žádnou kampaň či směřování ke konkrétnímu cíli či úkolu. V kůži farmáře vlastně jen pracujete a makáte, abyste se mohli dále rozšiřovat.

Hratelnost

Jakmile vás hra pohltí a bude bavit, pak od ní neutrhnete ruce dlouhé desítky či stovky hodin. Tolik je i potřeba, abyste vůbec mohli prozkoumat nějaké pokročilejší techniky.

Ovládání

Slabší část hry, která se od minulého dílu prakticky nezměnila a rozhodně není intuitivní. Po x hodinách si lehce zvyknete, ale stále vidím ovládání jako oblast, kde je příležitost ke zlepšení.

Délka

U některých her si stěžujeme na přílišnou krátkost, Farming Simulator 22 je opačným extrémem. Pokud vás to chytne, strávíte tu desítky nebo spíše stovky hodiny jen, než se do všeho dostanete a trošku více to rozjedete.

Plusy a mínusy

  • Propracovaný farmářský simulátor ve všech ohledech
  • Široká nabídka krásné a licencované techniky
  • Nové plodiny – víno a olivy
  • Systém střídání sezónnosti
  • Zabaví na dlouhé desítky hodin
  • Nemožnost oddálení kamery
  • Na hlavním principu a fungování se vůbec nic nezměnilo
  • Nepřístupné a složité pro nováčky, chybí ucelený tutoriál
8/ 10

Závěr

Pokračování série nepřišlo s razantními změnami, hra vypadá na PlayStation 5 krásně, nicméně hraje se dost podobně jako minulý díl. Nové plodiny či faktor sezónnosti pro výsadbu i sklizeň váš zážitek osvěží, ale ocení to jen opravdoví matadoři v rámci Farming Simulatoru.

Přihlaste se
Komentovat, lajkovat příspěvky a další mohou pouze přihlášení uživatelé.
Pro běžné fungování našeho webu a analýzu Vaší návštěvnosti potřebujeme využívat několik externích služeb (především Google Analytics) a od Vás potřebujeme potvrdit, zda souhlasíte s jejich využitím. Váš případný souhlas můžete kdykoliv odvolat.