Farming Simulator 19 Alpine DLC – svěží vítr z hor? | Recenze

Farming Simulator 19 Alpine DLC – svěží vítr z hor?

  • 21. 11. 2020, 11:30
  • Petr Provazník

Co přináší doposud největší rozšíření farmářského simulátoru?

Musím se přiznat, že více než rozšíření Farming Simulator 19 bych očekával, že se v této době sejdeme společně u recenze plnohodnotného pokračování. Číslovka v názvu hry značí již poněkud delší dobu od vydání, nicméně letos v létě bylo oznámeno jen toto nové DLC na hru, která byla v květnu 2020 jednou z PS Plus her. Její rozšíření mezi hráči je tak dostatečné a jestli se vám virtuální farmaření zalíbilo, budete patrně zvědaví, co aktuální Alpine DLC nabízí a jestli se vyplatí investice do něho.

Farming Simulator 19 | Alpine Farming Expansion - Reveal Trailer

Samotný název Alpine DLC dává jasně najevo, že na prosluněné pláže se v něm nepodíváme. A co bychom tam také dělali, jako správní farmáři potřebujeme naopak pořádně tmavou a úrodnou půdu. Nechám teď stranou možné spekulace o tom, co by ve vyšších nadmořských výškách na dohled zasněženým alpským vrcholkům reálně rostlo a co nikoli. Na jedné nové mapě obsažené v tomto DLC můžete pěstovat všechno co jste zvyklí, ale otevírají se určité nové možnosti. Farma zde není jen tak ledajaká a po započetí hry získáváte hned slušnou výbavičku, na kterou by snad ani obrovská dotace z Evropské unie nemohla stačit. A hned na vás i čeká práce, protože rázem objevíte, že jste už majiteli několika málo krav. Takže hurá do práce – umíchat krmnou směs z připravených balíků, vyrazit sekat trávu… Však to všechno už dobře znáte a vlastně se na tom vůbec nic tímto přídavkem nemění.

Co se však mění, to jsou stroje, za jejichž volant usedáte. Ba dokonce pokud se nepletu, vůbec poprvé se v rámci Farming Simulatoru objevují také dvě ruční sekačky na vysokou trávu, s nimiž kosíte hezky po svých. S touto sekačkou si připadáte trošku jako kdybyste sekali svoji zahradu, což je v případě farmářského simulátoru a zvyklostí ohromných mnohatunových kolosů trošku paradox, ale proč ne. V návaznosti na moderní automobilovou dobu objevíte záhy na své farmě ještě jednu novinku – elektrickou dobíjecí stanici. Ano, správně, přichází doba elektromotorová a s ní první traktory využívající místo spalovacích motorů ty elektrické. Celkově je zde k dispozici opravdu hodně nových strojů, tvůrci si navíc dali práci s jejich vymodelováním a vypadají skvěle. Nebudeme si zde popisovat do detailů každý z nich, protože právě jejich prozkoumávání a zkoumání nejlepšího využití je tou hlavní zábavou, tak alespoň dodám, že se jich nabízí okolo třiceti. Speciálně pochválit musím za hezký, moderní a v praxi opravdu užitečný náklaďáček Unitrac 122 LDrive s hodně variabilním využitím.

Unitrac 122 LDrive v plné své kráse. Poslouží jak na převoz, tak třeba na operativní pohnojení.

Novou herní mapu jsem už lehce nakousnul, ale měli bychom si ještě k ní říct pár detailů. Kromě bohaté nabídky nových nástrojů, traktorů a vozidel se totiž jedná opravdu vlastně o poslední změnu. V této souvislosti mi nezbývá než si lehce postěžovat, protože na herním konceptu či možnostech farmaření se vskutku nic nezměnilo. Začínat novou hru se stádem krav není úplně snadné a bude vám trvat několik hodin, než všechno rozjedete do fungující podoby. Škoda, že nejsou k dispozici například nové možnosti pěstování. Mapa je svojí rozlohou vskutku ohromná, to se musí nechat. Inspirace a zasazení do horského prostředí působí hezky, byť přímý efekt to na pěstování nemá žádný. Snad jen vyzdvihnout musím velké travnaté plochy, a proto o nedostatku prostoru travního porostu k posekání určitě nebudete mít nouzi. Moc hezky působí i místní švýcarské městečko a díky tomu si budete minimálně užívat své cesty směrem k prodejním místům vašich vypěstovaných surovin.

Zdroj: Focus Home Interactive

Farming Simulator 19 se tímto obsahovým balíčkem příliš herně neposouvá. Nová mapa není rozhodně špatná, nabídku strojů zase hodnotím jako dostatečně rozmanitou. Závěrem tak mohu říct, že pokud vás stále farmaření v této hře baví, DLC skutečně dokáže přinést určitý svěží vítr z hor, jak jsem předjímal už v nadpise dnešní recenze. Prozkoumávání nových strojů je ta hlavní zábava, ale osobně bych přeci jen raději vyhlížel plnohodnotné pokračování s větším zásahem do herního konceptu.

Přihlaste se
Komentovat, lajkovat příspěvky a další mohou pouze přihlášení uživatelé.
Pro běžné fungování našeho webu a analýzu Vaší návštěvnosti potřebujeme využívat několik externích služeb (především Google Analytics) a od Vás potřebujeme potvrdit, zda souhlasíte s jejich využitím. Váš případný souhlas můžete kdykoliv odvolat.