DiRT 5 - co slibují závody pro PS5? | Preview

DiRT 5 - co slibují závody pro PS5?

  • 10. 6. 2020, 13:02

Hlubší zážitek v přepracované kampani i další chystané novinky v obsahu nového pokračování série DiRT, které míří také na PlayStation 5, představujeme v tomto preview.

Codemasters mají velké ambice z hlediska PlayStation 5. Jak jsme vás nedávno informovali, podařilo se jim získat licenci na oficiální WRC hry, ovšem s platností až od roku 2023. Proto si prozatím z hlediska vývoje závodních her na PlayStation 5 musí vystačit s vlastní značkou DiRT. Páté pokračování zamíří na podzim, jak na současnou generaci konzolí, tak právě i na novou, a mělo by jít o jeden z prvních launch titulů PS5.

Závodní superstar

Prakticky v každé závodní hře – pokud se bavíme o singleplayeru – strávíte nejvíce času v režimu kariéry a nejinak tomu bude i v případě tohoto nového pokračování DiRTu. Právě o její náplni už víme relativně hodně detailů. Tentokrát by měla být skutečně obrovská a nabídne závody, eventy a výzvy všeho druhu. Kariéra bude zasazena do příběhu, v němž se všechno točí okolo světových osobností a superstar toužících po slávě. Naším úkolem bude se postupně vypracovávat v žebříčku popularity a docílit tak toho, že právě vaše jméno jen tak někdo nezapomene. Závodní události nás postupně zavedou do celého světa a jak naznačují i nové hodně barevné obrázky přímo z herních menu, DiRT 5 bude zasazeno do odlehčené a cool atmosféry.

Zdroj: Codemasters

Hned v úvodu naší cesty za slávou se potkáme s Alexem Janičkem, přezdívaným jako AJ. Ten je právě velkou hvězdou závodní scény a vezme nás pod svá křídla, aby nám předal cenné informace a rady, jak se dostat na vrchol tohoto sportu. Chybět však nesmí ani „záporák“, Bruno Durand, váš hlavní konkurent a rival se stejnými ambicemi. Jak dopadne tento střet dvou závodních legend, v jehož středu se ocitnete, to poznáte až v samotné hře.

Zajímavost

Naším mentorem napříč DiRT 5 bude AJ, jehož dabuje herec Nolan North, který propůjčil svůj hlas například Nathan Drakeovi v Uncharted, Desmond Milesovi z Assassin’s Creed či Davidovi z Last of Us. Postavu Bruna prezentuje Troy Baker, také známý herní dabér, jehož hlas měl Joker v Batman: Arkham Origins, Joel v Last of Us či Sam Drake v Uncharted 4.

Klíčové okamžiky

Tolik k příběhové stránce, ovšem jakým způsobem ho budete prožívat? Samozřejmě za volantem. Celá kariéra se dělí do pěti kapitol pokrývajících klíčové momenty příběhu. Ovšem v každé z nich už tvůrci slibují volnost, kdy si sami zvolíte závody, kterých se chcete zúčastnit, a tedy jakou cestu ke slávě zvolíte.

Svým postupem v eventech v rámci kapitoly a také dle výsledného umístění, získáte odměnu v podobě známek. Pro odemknutí hlavního závodu dané kapitoly je vždycky potřeba nasbírat určitý počet. Někomu tak bude stačit odjet pár závodů, které vyhraje, a může jít dál. Samozřejmě nic nebrání tomu, abyste si užili a okusili úplně všechny. V tom případě to bude znamenat 130 různých motoristických akcí rozčleněných do devíti typů závodů. Mezi nimi nebude chybět třeba Ice Breaker – tedy souboj na zledovatělém povrchu, závody v pořádném bahně a terénu s buginnami či noční zasněžené prostředí. Závěrečné eventy pro zakončení kapitoly mají být obsáhlejší, přísněji otestují vaše schopnosti a posunou také dění v příběhu. Pro určité zpestření obsahu budete mít navíc i další dobrovolné úkoly, jejichž splněním se vám otevřou tajné závody. V těch vás pak čeká souboj jeden na jednoho s přímým rivalem v žebříčku popularity.

DIRT 5 | Official Announce Trailer

Kdo to všechno zaplatí?

DiRT 5 slibuje skutečně cestování po celém světě, což by mělo zajistit rozmanitost prostředí. Zavítáme jak do ryze městského prostředí v New York City nebo brazilském Rio de Janeiro, tak do odlehlých částí Řecka a také Číny. Kromě odlišných lokací by měla být rozmanitá i nabídka vozidel všech možných skupin. Přestože konkrétní kousky prozatím nebyly představeny a ve všech prezentovaných materiálech byly značky schované, rozmanitost vozového parku bude značná. Od různých malých terénních buggin, přes kousky z kategorie trucků, retro automobily až po běžné moderní vozy i rally speciály. Takže budeme cestovat po celém světě, zasedneme do neuvěřitelně rozmanitých aut, ale abychom si to všechno mohli coby vycházející hvězda dovolit, budeme potřebovat také pořádné sponzory. V tomto směru určitě potěší, že se Codemasters se dohodli skutečnými značkami.

Tip

V nabídce sponzorů najdeme 20 oficiálních značek a nechybí mezi nimi Monster Energy, Sarco, Michelin, AMD Radeon a také přímo Codemasters.

Každý sponzor při podpisu smlouvy nabídne jiné odměny, včetně propůjčení své značky pro použití nálepek, jimiž můžete zvelebit svá auta. Na druhou stranu bude to něco za něco, a tak musíte plnit jejich krátkodobé i dlouhodobé cíle a zvyšovat si reputaci, aby mohla spolupráce se světoznámou značkou fungovat k oboustranné spokojenosti. Dle libosti můžete sponzora měnit i kdykoli v průběhu kariéry a upsat se někomu jinému. Zůstanete věrni jedné značce a budete doufat v lepší a lepší odměny, nebo se necháte zlákat jinou nabídkou? Volba bude na vás, každopádně tvůrci slibují, že celý systém hru značně oživí a dodá ji nový nádech a rozměr.

Zdroj: Codemasters

Sociální integrace

Jak vyplývá ze všech řečených informací, DiRT 5 nabídne komplexní zážitek, který bude hodně o příběhu a postavách točících se okolo závodních událostí. To všechno si budete moci užít sami v rámci singleplayeru nebo také s více hráči v rámci split-screenu, který umožní i režim kariéry. V jakémkoli závodu tak bude moci naskočit další hráč, který nahradí protivníka jinak řízeného umělou inteligencí. Nemusíte se ale bát, že by kamarád s druhým ovladačem zhatil váš postup kariérou a zastínil váš úspěch. Bude se vám totiž do kariéry počítat nejvyšší umístění jakéhokoli hráče. Takže naopak při hraní ve více lidech v rámci split-screenu můžete získat ještě více odměn a místo přímého soupeření půjde vlastně o kooperaci. Další hráči se mohou přidávat a odcházet kdykoli a nenaruší to váš postup. O klasických multiplayerových režimech zatím Codemasters nic neprozradili, na jejich představení si ještě musíme počkat.

DiRT 5 vychází letos v říjnu ve verzích pro PlayStation 4 a také PlayStation 5.

Na co se nejvíce těšíme v DiRT 5?


  • v rychlé závodní hře se nejvíce projeví možnosti a výkon PS5

  • komplexní a rozmanitý režim kariéry

  • pestrá obsahová nabídka aut a lokací i závodních módů

  • skutečné značky a licence na auta i sponzory vždy zajistí věrohodnější zážitek

  • arkádové pojetí není na škodu a naprosto věříme, že Codemaster zvládnou jízdní model na jedničku

Přihlaste se
Komentovat, lajkovat příspěvky a další mohou pouze přihlášení uživatelé.
Pro běžné fungování našeho webu a analýzu Vaší návštěvnosti potřebujeme využívat několik externích služeb (především Google Analytics) a od Vás potřebujeme potvrdit, zda souhlasíte s jejich využitím. Váš případný souhlas můžete kdykoliv odvolat.