Desperados 3 – návrat westernové legendy | Recenze

Desperados 3 – návrat westernové legendy

  • 18. 6. 2020, 13:00
  • Jan Válek

Známé herní značky se chopilo nové vývojářské studio a v recenzi vám řekneme, jestli dokázalo naplnit vysoká očekávání.

Commandos a Desperados jsou dvě skvělé značky, které se staly synonymem pro specifický strategický sub žánr. Stačí vidět nějaký obrázek, na němž od nepřátel vystupují kónusové ukazatele se směrem pohledu postav a hned jsme doma. Bohužel obě z nich navzdory popularitě a oblíbenosti potkal nemilý osud a prakticky zanikly. Novější díly Commandos se příliš nepovedly, nedávný remake vyšel jen pro PC, naštěstí, protože skončil tragicky. Vydavatel THQ Nordic se chopil značky Desperados a se studiem Mimimi, které má na svém kontě Shadow Tactics: Blades of the Shogun, přichází s regulérním třetím dílem. Jak se povedl tento moderní návrat po třinácti letech od krachu původních autorů ze studia Spellbound?

Mladý John Cooper

Třetí díl je příběhově posazený jako prequel a hlavní hrdina John Cooper se opět vrací na scénu, ovšem v mladším vydání. Nejprve coby de fakto dítě v úvodním tutoriálu, ale s první regulérní misí už mu nechybí drsná image, ani nůž a dva colty, pro něj tak typické zbraně. Základ herních prvků zůstal zachován a všechno je vám hezky polopatě vysvětlováno, díky čemuž by měli být schopni snadno proniknout do hry i nováčci žánru. Od prvních okamžiků má hra skvělý náboj a atmosféru, prostředí divokého západu se tvůrcům povedlo bravurně vystihnout. V rámci příběhové kampaně se postupně seznámíte s dalšími hratelnými postavami, které se přidávají do vašeho týmu a jejich příchod vždycky hru osvěží a posune zase trošku někam jinam.

Desperados III - 15min PS4 gameplay

Pokud byste se už dopředu chtěli o hratelných postavách dozvědět více, můžete si přečíst náš nedávný tematický článek. Většina videí před vydáním hry lákala na propracovaný příběh v duchu westernových filmů, ovšem v tomto směru jsem byl lehce zklamaný. Jednotlivé mise i přítomnost postav na scéně pojí filmečky, které jsou vytvořené přímo v herním enginu a čekal jsem v tomto ohledu trochu více. Zatímco jiné aspekty jsou do hloubky zpracované a promyšlené, příběhová část mě úplně nevzala, ačkoli občas třeba rozhovory mezi Hectorem a McCoyem pobaví. Možná je to dáno jen tím, že jsem všechno soustředění upíral právě na rozmýšlení taktiky.

Tip

Po dokončení každé mise se můžete podívat na její detailní rozbor, statistiky i sumární taktickou mapu. Běžný hráč asi vše rázem přejde, hardcore nadšenec může dlouhé minuty zkoumat a vyhodnocovat svůj postup.

Quicksave coby herní prvek

I když co se týká zajímavosti příběhu a jeho podání mě Desperados 3 úplně neuchvátilo, tady jde hlavně o akci, taktizování a hledání cest ke splnění nelehkých úkolů. Jak se dozvíte už během tutoriálu, hodně důležitým prvkem je rychlé ukládání a načítání pozic. Až nezvykle k rychlému uložení patří vlastně největší tlačítko na ovladači. Pokud snad pár minut neprovedete quick save, hra vás k tomu nabádá hodně výrazným upozorněním. Ale ono si rychle zvyknete, protože některé situace opakujete, zkoušíte a hledáte správný způsob řešení znovu a znovu. V opravdu peprných okamžicích jsou to i desítky rychlých loadingů po sobě, naštěstí hra s tím počítá a vše je hodně svižné. V tomto ohledu Desperados 3 opravdu vychází ze základů tohoto žánru a je nekompromisní, i když někteří dnešní hráči už na podobnou drsnost nemusí být zvyklí. Pokud se díváte, jak někdo hraje, anebo jste zhlédli videa před vydáním hry, může vše působit jako pohodová akce s vtipným zkoušením různých situací, ve skutečnosti se ale hodně zapotí vaše mozkové buňky při promýšlení a vymýšlení nejlepší taktiky. A to je dobře, přesně tak to má být u hry nesoucí název této herní legendy a občas některé situace prostě řešíte stylem pokus omyl.

Zdroj: THQ Nordic

Wild West

Každá z hratelných postav přináší určité oživení, nemůžete si tedy přímo volit jaký tým chcete mít ve které misi k dispozici, scénář a složení je přesně nalajnované a odráží to i příběhové dění. Ale líbí se mi, že na scénu přichází postupně, stejně tak hratelnost nesmírně oživuje fakt, že se proměňuje složení a počet členů i v průběhu misí. Unikátní schopnosti a dovednosti každé hratelné postavy přináší nové kombinace a musíte je zakomponovat do vymýšlení taktického postupu, díky tomu ani po mnoha odehraných hodinách nepřichází pocit okoukanosti nebo jednotvárnosti. Přestože je vše navrženo na hraní v reálném čase, velmi mile mě překvapila novinka v podobě Showmodu, na který tvůrci již dopředu lákali. Možnost kdykoli si hru zastavit, naplánovat scénář a úkoly pro všechny postavy a pak vše jedním klikem odstartovat funguje na jedničku. Speciálně PS4 verze, která se ovládá dobře, ale někomu by mohla chybět pohotovost klikání myší, tímto režimem odstraňuje teoretické problémy a opět hru posouvá do ještě hlubšího taktického zážitku.

Zajímavost

V každé misi máte i řadu speciálních cílů nad rámec běžných povinných úkolů. Jejich splnění se mi občas zdálo jako z žánru sci-fi. Třeba když máte úroveň dokončit za 12 minut, přičemž mně její splnění zabralo hodinu a půl.

Převlečené Shadow Tactics?

Z hlediska vizuální prezentace už jsme pochválili skvělou atmosféru, to samé musíme udělat i za rozmanité prostředí misí. Každá se odehrává někde jinde a hra vypadá opravdu hezky, hlavně díky klasickému izometrickému pohledu. Kamerou můžete otáčet a je to i každou chvíli potřeba kvůli průzkumu prostředí, její přibližování jsem naopak skoro nevyužil. Jednak při maximálním přizoomování už to tak hezká podívaná není a jsou vidět nedokonalosti v grafických detailech, ale není to ani praktické z hlediska postupu. Pořád totiž musíte mít rozhled a přehled pro plánování dalšího postupu. Ovládání vzhledem ke komplexnosti bylo zpracováno i na PlayStation 4 perfektně a jakmile si na všechno zvyknete, provádíte úkony naprosto přirozeně. Mimochodem pokud znáte předchozí projekt studia Mimimi, Shadow Tactics, pak zde budete jako doma. Do velké míry je totiž Desperados 3 právě spíše pokračováním této hry, byť v prostředí divokého západu a se slavnější herní značkou ve svém jménu. Celé HUD obou her je prakticky úplně totožné a jen s kosmetickými inovacemi.

Na třetím Desperados se těžko hledají objektivní chyby, podařilo se ho zvládnout a nabízí přesně to, co od něj lze očekávat. Možná jen škoda absence kooperační hry, protože ve dvou bychom si taktický postup dokázali představit a nápady někoho dalšího by se mnohdy při zdolávání připravených nástrah hodily.

Zdroj: THQ Nordic

Na třetím Desperados se těžko hledají objektivní chyby, podařilo se ho zvládnout a nabízí přesně to, co od něj lze očekávat. Možná jen škoda absence kooperační hry, protože ve dvou bychom si taktický postup dokázali představit a nápady někoho dalšího by se mnohdy při zdolávání připravených nástrah hodily.

Hodnocení redakce

Koncept

Vracíme se ke kořenům žánru hardcore taktických stealth strategií, nebo spíše akcí z izometrického pohledu. I když místy můžete zvolit akčnější postup, obvykle přidělá akorát více starostí, a tak musíte zkoušet a hledat nejefektivnější tiché cesty k cíli během rozsáhlých misí.

Grafika

Při běžném oddáleném pohledu hra vypadá hezky, zachovává si známý styl a ráz. Míra detailů, kvalita textur a modelů hlavně při přiblížení není v PS4 verzi úplně top, ale ničemu to nevadí, Desperados není o fotorealistické grafice.

Příběh

Ikona této série – John Cooper – se vrací a postupně se nám poodkrývají detaily a souvislosti jednotlivých zúčastněných postav. Na druhou stranu úplně filmový zážitek, jak na něj tvůrci před vydáním lákali, to pro mě nebyl.

Hratelnost

Nečekejte žádnou procházku růžovým sadem, hra je nekompromisní a hodně těžká, a to i na lehkou obtížnost. Styl pokus-omyl a mnohdy nekonečné opakování jedné situace je zde naprosto běžné.

Audio

Zvukový doprovod při plném soustředění ani nevnímáte, ale také jemu vděčíme za perfektní atmosféru.

Ovládání

Relativně složité schéma, které k hardcore taktické strategii patří, se povedlo brilantním způsobem zapracovat i na DualShock 4. Vše vychází z PS4 verze Shadow Tactics.

Délka

Záleží na tom, na jaké výzvy si trumfnete. Základní kampaň přináší 16 misí, čas pro dokončení se hodně různí. Je zde ale velká míra znovuhratelnosti, druhé a další procházení stejné mise mě bavilo ještě více než to první.

Plusy a mínusy

  • Vynikající atmosféra
  • Volnost ve způsobech řešení situací i úkolů
  • Režim Showdown se zastavením času
  • Propracovanost taktických prvků
  • Zvládnuté schéma ovládání
  • Znovuhratelnost
  • Méně zdatné hráče může neúspěch frustrovat
  • Grafická stránka není dokonalá
  • Příběh mě nechytil zápletkami ani jeho podáním
9/ 10

Závěr

Desperados III představuje to nejlepší v rámci žánru hardcore stealth taktických strategií. Přestože všechno vysvětluje od základu i pro nováčky, lusknutím prstu se promění na pořádnou výzvu, čímž uspokojí i fanoušky a nadšence žánru. Navíc odmění pocitem uspokojení po zvládnutí každé malé dílčí výzvy. Dlouho si nevybavuji hru, ve které by mě tak bavilo a lákalo znovu si procházet jednou dokončené mise.

  • Stealth akce
  • Podařený návrat legendy
  • Znovuhratelnost
  • Náročná výzva
Přihlaste se
Komentovat, lajkovat příspěvky a další mohou pouze přihlášení uživatelé.
Pro běžné fungování našeho webu a analýzu Vaší návštěvnosti potřebujeme využívat několik externích služeb (především Google Analytics) a od Vás potřebujeme potvrdit, zda souhlasíte s jejich využitím. Váš případný souhlas můžete kdykoliv odvolat.