Bus Simulator 21 – řidičem autobusu | Recenze

Bus Simulator 21 – řidičem autobusu

  • 4. 10. 2021, 10:15
  • Jan Válek

Tvůrci nás lákali na nové pokračování hodně slibnými materiály, jak to dopadlo?

Původní Bus Simulator pro PlayStation 4 nebyl vůbec špatnou hrou. To samé se nedá říct o hře s hodně podobným názvem i obsahem, která vyšla loni v prosinci. Bus Driver Simulator byl totiž úplně jiná liga, bohužel spíše sotva okresní přebor, pokud bychom zvolili fotbalovou terminologii. Po dvou letech nyní vyšlo pokračování té lepší série – tedy Bus Simulator – které má ve svém názvu ročník 21 a v průběhu letoška zveřejňované materiály vypadaly hodně lákavě.

Zdroj: Astragon Entertainment

Simulátory jízdy veřejné přepravy jsou takovým specifickým žánrem a věřím, že fanoušci mohou pro navození prožitku mnoho nedokonalostí odpustit. Bus Simulator 21 na prezentovaných materiálech vypadal, že přinese ohromný posun kupředu. První okamžiky v této novince mě však usadily zpět do vysezené sedačky městského autobusu – technicky jde totiž i na PlayStation 5 (byť zde hrajete PS4 verzi, samotnou PS5 hra nenabízí) o velmi podobnou hru jako předchůdce. S tím se pojí bohužel celá řada neduhů. Čert vem v případě podobně specializovaného simulátoru ryze grafickou stránku hry, která se přeci jen malinko posunula a minimálně modely samotných autobusů jsou docela detailní včetně kompletních interiérů. Úplně odpustit však nemůžu nepříliš dobře a věrohodně působící jízdní model. Ten totiž ubírá na prožitku hodně. Je těžké se vžít do simulátoru ve chvíli, kdy autobus jako by stále spíše poletoval nad silnicí. Nepříliš reálné je i veškeré manipulování a častokrát právě kvůli jízdnímu modelu v zatáčkách získáváte pokuty za nehody nebo najetí na obrubník. Nemluvě o tom, jakým stylem se natáčí zadní část kloubového autobusu.

Bus Simulator 21 - Release Trailer | PS4

Hned na úvod jsem se poněkud zostra pustil do technické stránky, což má své opodstatnění. Právě především fyzika se dle mého názoru oproti minulé hře neposunula, což je největší škoda. Po obsahové stránce také nedošlo k velkým změnám a hlavní náplň nikoho nepřekvapí. Vytvoříte si trasu, načež se vám vygeneruje jízdní řád a pak už nezbývá, než usednou za volant. Přijedete k zastávce, kde se musíte snažit o ideální pozici zastavení, snížíte hydraulický podvozek pro pohodlnější nástup, otevřete dveře… pak už hurá prodávat lístky (pokud si tuto možnost brzy jako já nevypnete), opět dveře zavíráme, zvedáme podvozek a vyrážíme k další zastávce. Prakticky jednoduchá a stále se opakující rutina, která však věřím, že autobusové nadšence dokáže zabavit na dlouhé hodiny.

Hra není až tak úplně přímočará a bez cíle. Jste totiž majitel společnosti a řidič autobusu zároveň, byť aspekty manažerské jsou značně okleštěné a je to i dobře. Nemusíte se tak zabývat náborem řidičů, stačí prostě nakoupit autobusy a vyslat je na trasy, které jste předtím vytvořili a sami si je projeli. Od prvních okamžiků v Bus Simulator 21 postupujete jednolitou kampaní, respektive na sebe navazuje série úkolů, které mnohdy nejsou úplně jednoduché a snadné.

Zdroj: Astragon Entertainment

Hlavní novinky a změny se týkají obsahové stránky. Jednak jde o úplně novou mapu – tentokrát zasazenou do amerického prostředí, pro nás vzdálenější než evropská lokace známá z jedničky (a zde také obsažená). Na praktické fungování a ježdění ale minimální vliv, mimochodem na povolené odbočování vpravo i při jízdě na červenou si určitě rádi zvyknete. Výrazně lepší a pro bus-nadšence hodně bohatá je tentokrát nabídka autobusů, kterým navíc nechybí oficiální licence. Můžete tak usednout do replik městských autobusů Mercedes, Man, Iveco, Setra a mnohých dalších. Právě vzhledem k licencím si tvůrci dali záležet na jejich zpracování a samotné autobusy mohu opravdu pochválit, jak jsem zmínil už v úvodu článku. Možná až moc velké soustředění šlo právě směrem k nim na úkor jiných herních aspektů.

Tvůrci se ve finále nepustili oproti minulé hře do velkých či převratných změn v konceptu. V praxi ale vše funguje docela slušně, ale to už každý hráč sám dokáže odhadnout, nakolik ho podobná herní náplň zaujme a bude bavit či nikoli.

Hodnocení redakce

Plusy a mínusy

  • Nová a rozsáhlá americká mapa
  • Pořádná nabídka oficiálně licencovaných autobusů
  • Fanoušci si přijdou na své, chyby přehlédnou a budou se i tak dobře bavit
  • Jízdní model by to určitě chtělo zdokonalit, měl by v podobném simulátoru hrát prim
  • Technicky hra působí zastarale a často narazíte na různé bugy
7/ 10

Závěr

Audiovizuální materiály před vydáním mě tak navnadily, že jsem nakonec spíš zklamaný. Oproti minulém dílu je zde nová a rozsáhlejší mapa, některé prvky v hratelnosti také vychází z dobrých nápadů, ale především po technické stránce hra stále není úplně nejmodernější. Byť fanoušci a nadšenci, které láká usednout za volant pořádného autobusu a jezdit po městě, tyto chyby určitě opět odpustí, mohl být Bus Simulator 21 určitě lepší hrou.

Přihlaste se
Komentovat, lajkovat příspěvky a další mohou pouze přihlášení uživatelé.
Pro běžné fungování našeho webu a analýzu Vaší návštěvnosti potřebujeme využívat několik externích služeb (především Google Analytics) a od Vás potřebujeme potvrdit, zda souhlasíte s jejich využitím. Váš případný souhlas můžete kdykoliv odvolat.