AWAY: The Survival Series – výlet do přírody | Recenze

AWAY: The Survival Series – výlet do přírody

  • 20. 10. 2021, 10:00
  • Martin Nejedlý

Drobný vačnatec se vydal zachránit svět.

Vzdělávací či dokumentární hry mají do budoucna určitě velký potenciál a recenzovaná hra AWAY: The Survival Series na první pohled působí právě jako takový dokument z přírody. Nicméně úplně vzdělávacím dokumentem není a osobně ani přesně nedokážu odhadnout, o co vlastně tvůrcům šlo. Zavádí nás totiž do určitého alternativního dokumentu a cílem je vžít se do kůže malých zvířecích tvorů, kteří zůstali na světě osamoceni.

AWAY: The Survival Series - Announce Trailer | PS4

Celý svět se vlivem klimatické události proměnil, velcí savci včetně lidí vymřeli a zůstali na planetě Zemi jen malé druhy, které si ji chtějí podmanit. V kůži Vakoveverky létavé (v angličtině luxusněji znějícího tvora Sugar Glider) se tak vydáváte na cestu… cestu prakticky pořád za svým nosem. Běžíte a běžíte, tu něco sežerete, díky létající bláně glidujete z výšky, ale to je tak všechno. Jinak skutečně celá výprava sympaticky vypadajícího hlodavce nenabízí příliš herně zajímavého obsahu. A prvky skutečného dokumentu byste zde také hledali marně. Navíc když se dostanete do kůže jiných přeživších tvorů, nepřichází žádné zlepšení. Podobně je na tom kromě příběhového režimu i ten sandboxový, kde stále narážíte na limity herního světa stejně jako na prazvláštní vlastnosti či dovednosti konkrétních tvorů.

Kromě běhání, skákání a plachtění dojde i na souboje, ale opravdu nic z toho není příliš zábavné, ani to nevypadá hezky po vizuální stránce. Animace jsou tou slabší stránkou hry. Původně zajímavému záměru a nápadu chybí odpovídající zpracování. Nemluvě o designu úrovní a velkém množství paradoxů. Po vizuální stránce hra nevypadá až tak špatně při pohledu na statické obrázky a celý svět byl zpracovaný ve vcelku líbivém uměleckém stylu. A hlavní bosnu? V zabudovaném foto režimu můžete vytvořit hezké a poutavé obrázky, ale opravdu to je tím, co chceme od dokumentární hry?

Jak jsem řekl již na úvod recenze – vlastně jsem u této krátké hry asi nepochopil, co bylo hlavním cílem a mottem tvůrců. Chtějí poukázat na hrozbu klimatických změn a edukovat v tomto směru širokou hráčskou veřejnost? Bylo by to záslužné poslání, ale ve skutečnosti tento okamžik hra spíše přejde a pak má být ryze dobrodružnou výpravou, které však chybí zábavnost i zajímavost. V souvislosti s AWAY: The Survival Series mě alespoň vyvstala otázka, proč zatím žádní vývojáři pořádně nevyužili možností zpracovat nějaké skutečné a naučné dokumenty do zábavné herní podoby. Snad se někdy dočkáme.

Hodnocení redakce

Plusy a mínusy

  • Zajímavý nápad, který by mohl inspirovat budoucí skutečné herní dokumenty
  • Sympatický hlodavec v hlavní roli příběhu
  • Slušný soundtrack
  • Myšlenku se nepodařilo přetavit do zábavné formy
  • Nudné a herně zajímavé
  • Staticky slušná grafika, ale hrozné animace
  • Plné chyb a bugů
4/ 10

Závěr

Z původní myšlenky interaktivního dokumentu jako by se tvůrci až příliš odklonili a nedokázali vymyslet zajímavý herní koncept. Místo toho se jedná o obyčejnou a nepříliš zajímavou skákačku v přírodě.

Přihlaste se
Komentovat, lajkovat příspěvky a další mohou pouze přihlášení uživatelé.
Pro běžné fungování našeho webu a analýzu Vaší návštěvnosti potřebujeme využívat několik externích služeb (především Google Analytics) a od Vás potřebujeme potvrdit, zda souhlasíte s jejich využitím. Váš případný souhlas můžete kdykoliv odvolat.