Ary and the Secret Seasons - poručte větru, dešti | Recenze

Ary and the Secret Seasons - poručte větru, dešti

  • 18. 9. 2020, 10:00
  • Jaroslav Pazdera

Nezávislý titul ve stylu Zeldy nesliboval nic zázračného, ale při recenzování jsme se nakonec hodně pobavili.

Příběhy princezny Zeldy jsou doménou konzolí od Nintenda. To ale neznamená, že spousta jiných autorů si tyto skvělé hry nebere za svůj vzor a nesnaží se vytvořit něco podobného i na PlayStation. Jedním z takových nadšenců je malé studio EXiin, které připravilo svůj titul Ary and the Secret of Seasons. Ten inspiraci Zeldou určitě nezapře, ale přidává svůj nápaditý obsah a zajímavé herní mechaniky.

Hlavní hrdinkou je mladá slečna Ary, která žije ve světě Valdi. Tam mají maličko problém, že se rozhodila roční období, a tak v době, kdy je léto, mrzne až praští, a naopak v zimě je vedro k padnutí. Ary je požádána tajnou organizací Strážců ročních období, aby se na celý problém podívala a pokusila se to nějak napravit. Tím začíná její cesta po velkém open world světě, která nabídne nejedno tajemství.

Ary and the Secret of Seasons - Features Trailer | PS4

V základu je hra klasickým akčním RPG posazeným do rozlehlého světa Valdi. Ten nabízí jak veliká města, malé vesničky, různé ruiny, obří vodopády, ale i rozlehlé travnaté planiny. S různorodostí si autoři dali docela práci, a tak je na hru radost se podívat. Občas je trochu problém, že není přesně jasné, kam máte jít a hra vám pouze v textové podobě napoví, kde hledat svůj cíl. Musíte tak sledovat, kdo vám co říká a hra tak není moc vhodná pro mladší hráče, kterým by se jinak líbilo její grafické zpracování.

Svět je zaplněn spoustou zajímavých postaviček, vedlejších úkolů a tajných míst. Ary má ale jednu speciální schopnost, která jí pomůže odhalit skrytá tajemství, a hlavně se dostat i na místa, kam se to zdá zdánlivě nemožné. Umí totiž používat změny počasí ve svůj prospěch a na speciálních místech umí obracet roční období. Během chvíle tak umí zmrazit okolí a odhalit tak například plošinky, po který se dá vyskákat někam do výšky, nebo rozmrazit obří zmražený vodopád a odhalit skryté ruiny. Tuto mechaniku získáte již na začátku hry a budete ji využívat celou dobu. Do hry je zakomponována opravdu dobře a díky jejímu použití vyřešíte řadu problémů.

Nedílnou součástí RPG jsou souboje. Ty jsou v podání hry spíše obyčejné. Můžete mlátit zbraní, uskakovat a odrážet útok (parry). S tím si musíte vystačit a občas to doplnit použitím změny počasí. Dalším prvkem, kterým je hra prošpikována jsou různé hádanky a puzzly. Ty jsou často založeny na okolním prostředí a musíte také použít své speciální schopnosti. Například dokážete zmrazit vodu na ledové bloky, které pak můžete posouvat a něco tím aktivovat. Hádanky zpravidla nejsou složité, ale chce si to prohlédnout pořádně lokaci, zjistit možnosti a poté postupovat krok za krokem.

Svým zpracováním hra odpovídá daleko dražším produkcím. Graficky je vyvedena v jednoduché, malované grafice, která ale hře skvěle sedí a trochu evokuje vzhled Fortnite. Efekty změny počasí plynule umí měnit prostředí okolo vás a vše doplňuje hezká a jednoduchá hudba. Bohužel občas má hra trochu problémy s bugy a asi dvakrát se mi stalo, že jsem se zasekl mezi kameny a nedostal jsem se nijak ven.

Od Ary and the Secret Seasons jsme nečekali nic extra a nakonec se z ní vyklubala velmi hezká a zábavná hra, kterou určitě můžeme doporučit. Jen si možná trochu počkejte, až bude v akci. Sice nestojí plnou cenu AAA titulů, ale aktuální cena 999 Kč na PS Store je na tento titul docela na hraně.

Hodnocení redakce

Plusy a mínusy

  • krásné technické zpracování
  • zajímavé herní mechaniky
  • velký svět plný pokladů
  • občas problém s navigací
  • lehké bugy
  • slabší soubojová část
7/ 10

Závěr

Ary je mladá slečna, která dostane na svá bedra velký úkol. Zhostí se ho velmi dobře a totéž lze říct o celé hře. Jedná se o velmi zábavný a moc hezký titul, který dokáže zabavit na dlouhé hodiny.

  • krásné prostředí
  • open world
  • změna počasí
Přihlaste se
Komentovat, lajkovat příspěvky a další mohou pouze přihlášení uživatelé.
Pro běžné fungování našeho webu a analýzu Vaší návštěvnosti potřebujeme využívat několik externích služeb (především Google Analytics) a od Vás potřebujeme potvrdit, zda souhlasíte s jejich využitím. Váš případný souhlas můžete kdykoliv odvolat.