Akcie Sony ztratily velkou část hodnoty po informaci o nákupech Microsoftu | Novinky

Akcie Sony ztratily velkou část hodnoty po informaci o nákupech Microsoftu

  • 19. 1. 2022, 14:27
  • Jaroslav Pazdera

Téměř 15 % pokles není úplně málo a v Sony se nyní musí hodně přemýšlet.

Akcie společnosti Sony umazaly za jeden den skoro 15 % své hodnoty a to na základě oznámení odkupu společnosti Activision Blizzard Microsoftem a navázané obavy investorů, že hry tohoto vydavatelského gigantu se nadále nemusí na konzole PlayStation vůbec dostat. Společnost Sony tak ztratila během jednoho dne hodnotu 20 miliard dolarů, což je největší propad za posledních více jak deset let a v rámci firmy se musí nyní hodně jednat a řešit, jak se Microsoftu postavit. Ostatně herní divize přináší Sony zhruba 30 % veškerých příjmů a to rozhodně není zanedbatelné. Dá se ale očekávat, že akci půjdou pomalu směrem k původním číslům tak, jak se trhy i nervy uklidní.

Microsoft je ale finančně velmi silný a dle slov herního analytika Serkana Toto "určitě Microsoft nevydal tolik peněz, aby se stal poskytovatelem her pro konzole Sony". Cílem společnosti ja podpořit obsah pro své předplatitele, kterých je momentálně přes 25 milionů a dohnat ztrátu mezi exkluzivními hrami, kterým zatím kralovala právé PlayStation (série jako Last of Us, Uncharted, Gran Turismo a další). Prozatím sice padají vyjádření za Activisionu ve stylu "chceme, aby si naše hry užili hráči na co nejširší nabídce platforem", ale víme jak to bylo ve skutečnosti po odkupu Bethesdy (respektive Zenimaxu) Microsoftem a jaké všechny hry se nyní na PlayStation nedostanou (například Starfield). Dá se dost dobře očekávat, že další hra s Crashem Bandicootem bude mít v rohu krabičky i traileru logo Microsoftu a Xboxu.

Zdroj: Google akcie

Na rozdíl od akcií Sony se naopak dočkaly mírného růstu ostatní vydavatelé jako je třeba Ubisoft, kde nyní panuje naděje, že právě oni mohou být dalším cílem pro nějaký zajímavý odkup a že jejich společnost získává na relevanci. Sony ale bude muset zareagovat a kromě dobrého portfolia her pro letošní rok přijde s novou verzí virtuální reality PSVR2 nebo konkurencí pro Xbox Game Pass, který je dle spekulací v přípravě pod názvem Project Spartakus. Každopádně Sony momentálně čelí jedné z největších krizí za dobu své existence a v následujících letech se rozhodne, zda dokáže zůstat v pozici herního leadera, spadne dolu, nebo ji to naopak nakopne směrem ještě k lepším výsledkům. Držme palce, aby to bylo co nejlepší.

Přihlaste se
Komentovat, lajkovat příspěvky a další mohou pouze přihlášení uživatelé.
Pro běžné fungování našeho webu a analýzu Vaší návštěvnosti potřebujeme využívat několik externích služeb (především Google Analytics) a od Vás potřebujeme potvrdit, zda souhlasíte s jejich využitím. Váš případný souhlas můžete kdykoliv odvolat.